VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako smršaviti vožnjom bicikla?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vožnja bicikla je izvrsna aerobna aktivnost. Osim što možete putovati na biciklu, od svakodnevnih odlazaka na posao, do pravih putovanja, vožnja bicikla značajno doprinosi zdravlju, a može biti i vaš način potrošnje kalorija s ciljem gubljenja viška kilograma.

Bicikliranje doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, poboljšava aerobni kapacitet, budući da ima nisku stopu utjecaja na zglobove, izvrstan je način prevencije ali i rehabilitacije nakon ozljeda, a i izvrstan način druženja s prijateljima ili upoznavanja novih ljudi.

Kako je mnogima cilj izgubiti višak kilograma i riješiti se neželjenih masnih naslaga, donosimo savjete kako možete vožnjom bicikla doprinijeti ostvarenju toga plana.

bicikl

Postavite si realističan cilj

Vožnja bicikla nije čudesna tableta kojom ćete preko noći izgubiti višak kilograma. Morat ćete biti strpljivi i ustrajni, ali i realistični glede svojih mogućnosti i ciljeva.

Savjetujemo da svoj veliki i glavni cilj (primjerice: smršaviti 15 kilograma) podijelite u puno manjih ciljeva koji su zdravi, ostvarivi i održivi. Primjerice, jedan realističan kratkoročni plan je: gubiti 1 kilogram tjedno.

Neka vam ciljevi ne budu isključivo povezani s mršavljenjem

Gubitak viška kilograma vam može biti glavni cilj, ali uz njega možete imati niz manjih ciljeva koje ćete ostvarivati putem. Naime, postojanje samo jednog cilja je često demotivirajuće i dosadno i vodi ka odustajanju. Nije loše postaviti neke mjerljive ciljeve za svaki trening: „odvoziti 20 kilometara“, „voziti bicikl prosječnom brzinom 20km/h“ i sl. uz ove ciljeve ćete svakako napredovati, a ostvarivanje glavnoga cilja će biti jednostavnije i gotovo nesvjesno.

Nemojte precjenjivati potrošnju kalorija

Prosječan biciklist može u 60 minuta vožnje bicikla potrošiti oko 500 kalorija. no, niz studija pokazuje da su početnici skloni pretjerivati i precjenjivati se u ideji koliko su kalorija potrošili, a potom u obroku nakon vožnje unijeti značajno više nego što su potrošili.

Ideja „mogu više pojesti jer sam puno potrošila“, svakako treba biti svedena u realne okvire jer bez kalorijskog deficita neće doći ni do željenog gubitka kilograma. Ponekad se počastite nakon duge i teške vožnje, ali nemojte dozvoliti da vam to bude navika.

bicikl

Izbacite se iz zone komfora

Kako budete vozili, tako ćete se privikavati na sve teže i teže vožnje. Upravo zbog toga, bitno je da si sa svakim novim treningom postavljate nove i teže ciljeve, bez obzira radi li se o brzini vožnje, prijeđenoj dužini ili trajanju.

Naime, upravo takvim pristupom održavat ćete i visoku kalorijsku potrošnju jer što vam je trening lakši, to tijelo treba manje kalorija da bi ga odradio. Također, ubacujte intervale, barem jednom tjedno, kako biste se i na taj način izbacili iz zone komfora i potaknuli potrošnju masnoga tkiva.

Uključite i trening snage u plan

Vožnja bicikla je aktivnost koja uključuje repetitivno kretanje te kao takvo nije dovoljno za izgradnju jakog i mišićavog tijela. Kako biste trošili veće količine kalorija (i u stanju mirovanja), ali i tijekom vožnje, savjetujemo da uz vožnju bicikla uključite i treninge snage i agilnosti.

Barem dvaput tjedno odradite treninga snage za sve mišićne skupine kako biste potaknuli mišićni rast i podigli stopu metabolizma. Već samo čučnjevi, sklekovi, marinci i iskoraci će biti dovoljni za postizanje cilja.

bicikl

Pazite na prehranu

Na kraju, ne zaboravite na prehranu. Ono što jedete može doprinijeti, ali i onemogućiti realizaciju vašeg cilja. Cilj je poboljšati opće zdravlje i kondiciju te izgubiti kilograme donošenjem kvalitetnih i nutritivno vrijednog odabira namirnica koje uključuju raznovrsno voće, povrće, proteine, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice i ulja.

Jedite uravnoteženu prehranu, dodacima prehrani pojačajte nutrijente koji vam u prehrani nedostaju te prehranom podržite svoje napore na treningu da smršavite i dosegnete željenu tjelesnu težinu.

Vožnja bicikla može biti izvrstan način za gubljenje viška kilograma, ali mora biti ukomponirana i s drugim faktorima, poput uravnotežene prehrane i dodatnog treninga snage. Vožnja bicikla je samo jedan segment formule uspjeha, a ako svakom faktoru pristupite temeljito i planirano, cilj ćete ostvariti bez ikakvih problema.

Objavljeno 08.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!