Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Provjerite graf - donosimo ljetne uvjete u kojima nikako ne biste trebali trčati!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Službeno je: ljeto je temperaturno stiglo, a trkači širom zemlje zamijenili su duge tajice i majice dugih rukava kratkim hlačama i majicama. Za mnoge trkače vruće, vlažne temperature dobrodošla su promjena u odnosu na mračne, hladne dane zime, ali ljetno trčanje i dalje može biti izazov, čak i za one koji vole vrućinu.

Kako temperature nastavljaju rasti, mnogi trkači imaju jedno pitanje: kada je prevruće za trčanje? Na kojoj temperaturi se ipak savjetuje ostati kod kuće i trčanje odgoditi za kasnije ili drugi dan? Istina je da ne postoji službena temperatura koju bi se proglasilo „previsokom“, ali postoji nekoliko smjernica koje možete slijediti kako biste izbjegli toplinski udar i izlaganje zdravlja opasnosti.

trčanje

Uzmite u obzir i temperaturu i vlažnost!

Razlog zašto nema točno određene temperature iznad koje se preporučuje ne trčati jest taj što je temperatura samo dio računice. Na našu tjelesne sposobnost da se uspijemo ohladiti utječu dvije stvari – temperatura i vlažnost, te obje vrijednosti treba provjeriti prilikom donošenja odluke o odlasku na trčanje.

Također, osjet topline se razlikuje i od osobe do osobe. Stariji i djeca su osjetljiviji na toplinu i trebaju obratiti više pažnje i opreza za toplijih dana.

Dodatno, prosječnom trkaču sposobnost podnošenja vrućine promijenit će se kako ljeto bude odmicalo i što će se više prilagođavati višim temperaturama. Iz tog razloga, kad nas početkom ljeta pogodi sezonska temperatura, trkači bi trebali biti oprezniji. Ipak, čak i kad se naviknemo na vruće temperature, ponekad ima opasnosti trčati na otvorenom.

Na sljedećoj slici prikazan je graf koji prikazuje kako se osjet temperature mijenja prema različitoj temperaturi i stopi vlažnosti. Uzmimo za primjer slučaj u kojem je temperatura 25 stupnjeva C, a vlažnost 90%, osjet će biti kao da je 35 stupnjeva. Istovremeno, trčanje na 35 stupnjeva C pri vlažnosti od 55% donosi osjećaj topline od čak 46 stupnjeva.

humidex

Kako vidite u legendi grafikona, plavom je označena zona u kojoj se može trčati bez poteškoća, u zelenoj dolazi do malih nelagodnosti. Žuta je zona u kojoj se savjetuje izbjegavati jače napore, dok je narančasta zona opasna, a crvena označava zonu visoke prijetnje od srčanoga udara.

Također, vodite računa da se službena temperatura mjeri u hladu, pa ako planirate trčati na otvorenom i izloženi suncu, službenoj temperaturi dodajte 10-15 stupnjeva. Dakle, ako službena meteorološka izvješća navode da je u vašem mjestu temperatura 25 stupnjeva, vaše trčanje po suncu će biti na 35-40 stupnjeva, pa te podatke tražite i u tablici.

trcanje

Zaključak

Jasno nam je da trkači najviše od svega ne vole otkazivati svoje trkačke treninge. No, ako tablica prikazuje da će stupnjevi u kojima ćete trčati biti iznad 40, radije pričekajte da malo zahladi.

Ako možete birati, uvijek radije trčite u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer kad nije toliko toplo i planirajte rute u kojima ćete što više biti u hladu.

Osim toga, alternativa vam uvijek može biti plivanje ili neka druga vrsta cross-treninga, poput treninga u gymu. Također, u pretoplim vremenima i trčanje na traci je opcija koju svakako treba uzeti u obzir.

Objavljeno 20.06.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!