Kajak - izvrstan način za potrošiti kalorije i uživati u prirodi
Sport

Kajak - izvrstan način za potrošiti kalorije i uživati u prirodi

Ljeto je odavno prestalo biti samo sunce i more. Mnogima je sinonim za ljetni godišnji odmor niz aktivnosti koje rade u tim toplim danima.

Često te aktivnosti podrazumijevaju i vožnju kajakom, koja ne samo da je zabavan i jednostavan način za upoznati dijelove obale koji možda nisu dostupni pješice ili vozilom, već i izvrsna aktivnost koja troši kalorije i održava nas u formi i tijekom ljetnih dana.

Dodatno, ako imate kajak na napuhavanje, on je jednostavan za transport i ne zahtijeva puno prostora u vozilu.

kajak

Kajak kao izvrstan fitness rekvizit

Vožnja kajakom podrazumijeva veslanje kojim se, odgurujući vodu, kajak pokreće. Radi se o aktivnosti koja poboljšava aerobne sposobnosti, jakost i fleksibilnost, a kajakom se možete voziti u bilo koje doba godine, na moru, rijeci ili jezeru.

Također, ako ste u društvu i svatko uzme svoj kajak onda dan možete provesti s prijateljima zabavljajući se, a pritom, gotovo nesvjesno, radeći nešto jako dobro za svoje psihofizičko zdravlje. 

Specifične zdravstvene prednosti koje donosi vožnja kajakom uključuju:

 • Poboljšano kardiovaskularno zdravlje
 • Povećana mišićna jakost, posebno u leđima, rukama, ramenima i prsima
 • Pojačana snaga corea jer se tijekom izmjenjivanja strana aktiviraju mišići corea koji sudjeluju u pokretu
 • Jačanje nogu koje pri svakom zaveslaju sudjeluju u održavanju ravnoteže. Aktivacija nogu u ovom slučaju djeluje kao izometrička vježba koja pozitivno utječe na jakost ove mišićne skupine.
 • Smanjen negativan utjecaj na zglobove

kajak

Prema podacima dostupnima na American Council on Exercise, vožnja kajakom troši kalorije kako slijedi:

 • Osoba teška 56 kilograma potrošit će 283 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka
 • Osoba teška 68 kilograma potrošit će 340 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka
 • Osoba teška 80 kilograma potrošit će 397 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka
 • Osoba teška 90 kilograma potrošit će 454 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka

Ipak, navedene podatke treba uzeti s rezervom jer nije navedeno o kojoj prosječnoj brzini vožnje kajaka se radi, što uvelike utječe na potrošnju kalorija, jednako kao i razina utreniranosti osobe koja kajakom upravlja.

kajak

Kajak i mršavljenje

Ako vam je cilj kalorijski deficit koji je preduvjet za potrošnju viška kilograma, kajak je zabavan rekvizit koji će vam u tome pomoći. Imajte na umu koliki vam je kalorijski unos i pokušajte ga potrošiti, a jedna od dodatnih aktivnosti koja će vam pojačano u tome pomoći svakako može biti vožnja kajakom.

kajak

Kajak i stres

Osim što je fizička aktivnost, vožnja kajakom je i izvrstan način relaksacije i borbe protiv svakodnevnog stresa. Osluškujte zvukove prirode, slušajte zvuk vode dok veslo provlačite kroza nj, uživajte u bojama vode, prirode, neba koje vas okružuju i prepustite se miru oko sebe. Uz ovakav ugođaj, lakše ćete zaboraviti brige koje sve muče.

Uz navedene zdravstvene prednosti i kalorijsku potrošnju koju vožnja kajakom donosi, ono što je dodatna prednost vožnje kajakom svakako je boravak u prirodi i na svježem zraku koji ima čak i meditativne vrijednosti te pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje.

Ako živite blizu mora ili neke druge vodene površine, iskoristite svoj kajak češće od par dana tijekom godišnjeg, uživajte u ljepoti prirode, tišini i svakim novim zaveslajem dozvolite si vraćati se prirodi i vlastitom unutarnjem miru.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Kardio trening - trening za gubljenje masnih naslaga x 189
  Gubitak masnih naslaga osim što je sam po sebi zahtjevan proces u pogledu mnogih restrikcija koje sebi morate nametnuti, dodatno zna opteretiti i sa kompliciranim sistemima vježbanja koji idu uz to. E...
 • Pravila dobre dijete x 55
  Koja dijeta je ona najbolja i najzdravija? Kako prepoznati dobru, zdravu i djelotvornu dijetu ako niste nutricionist i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i...
 • Fitness plan: prebacite u drugu brzinu x 11
  Jeste li spremni svoj fitness ritam prebaciti u višu brzinu ? Naše upute pokazat će vam kako u manje vremena postići bolje rezultate. Da biste poboljšali svoj program i potrošili dovoljno kalorija pri...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 19.08.2018
Piše:
Zorana Jagodić