Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kajak - izvrstan način kako zabavno potrošiti puno kalorija!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto je odavno prestalo biti samo sunce i more. Mnogima je sinonim za ljetni godišnji odmor niz aktivnosti koje rade u tim toplim danima.

Često te aktivnosti podrazumijevaju i vožnju kajakom, koja ne samo da je zabavan i jednostavan način za upoznati dijelove obale koji možda nisu dostupni pješice ili vozilom, već i izvrsna aktivnost koja troši kalorije i održava nas u formi i tijekom ljetnih dana.

Dodatno, ako imate kajak na napuhavanje, on je jednostavan za transport i ne zahtijeva puno prostora u vozilu.

kajak

Kajak kao izvrstan fitness rekvizit

Vožnja kajakom podrazumijeva veslanje kojim se, odgurujući vodu, kajak pokreće. Radi se o aktivnosti koja poboljšava aerobne sposobnosti, jakost i fleksibilnost, a kajakom se možete voziti u bilo koje doba godine, na moru, rijeci ili jezeru.

Također, ako ste u društvu i svatko uzme svoj kajak onda dan možete provesti s prijateljima zabavljajući se, a pritom, gotovo nesvjesno, radeći nešto jako dobro za svoje psihofizičko zdravlje. 

Specifične zdravstvene prednosti koje donosi vožnja kajakom uključuju:

  • Poboljšano kardiovaskularno zdravlje
  • Povećana mišićna jakost, posebno u leđima, rukama, ramenima i prsima
  • Pojačana snaga corea jer se tijekom izmjenjivanja strana aktiviraju mišići corea koji sudjeluju u pokretu
  • Jačanje nogu koje pri svakom zaveslaju sudjeluju u održavanju ravnoteže. Aktivacija nogu u ovom slučaju djeluje kao izometrička vježba koja pozitivno utječe na jakost ove mišićne skupine.
  • Smanjen negativan utjecaj na zglobove

Prema podacima dostupnima na American Council on Exercise, vožnja kajakom troši kalorije kako slijedi:

  • Osoba teška 56 kilograma potrošit će 283 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka
  • Osoba teška 68 kilograma potrošit će 340 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka
  • Osoba teška 80 kilograma potrošit će 397 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka
  • Osoba teška 90 kilograma potrošit će 454 kalorije u 60 minuta vožnje kajaka

Ipak, navedene podatke treba uzeti s rezervom jer nije navedeno o kojoj prosječnoj brzini vožnje kajaka se radi, što uvelike utječe na potrošnju kalorija, jednako kao i razina utreniranosti osobe koja kajakom upravlja.

kajak

Kajak i mršavljenje

Ako vam je cilj kalorijski deficit koji je preduvjet za potrošnju viška kilograma, kajak je zabavan rekvizit koji će vam u tome pomoći. Imajte na umu koliki vam je kalorijski unos i pokušajte ga potrošiti, a jedna od dodatnih aktivnosti koja će vam pojačano u tome pomoći svakako može biti vožnja kajakom.

Kajak i stres

Osim što je fizička aktivnost, vožnja kajakom je i izvrstan način relaksacije i borbe protiv svakodnevnog stresa. Osluškujte zvukove prirode, slušajte zvuk vode dok veslo provlačite kroza nj, uživajte u bojama vode, prirode, neba koje vas okružuju i prepustite se miru oko sebe. Uz ovakav ugođaj, lakše ćete zaboraviti brige koje sve muče.

Uz navedene zdravstvene prednosti i kalorijsku potrošnju koju vožnja kajakom donosi, ono što je dodatna prednost vožnje kajakom svakako je boravak u prirodi i na svježem zraku koji ima čak i meditativne vrijednosti te pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje.

Ako živite blizu mora ili neke druge vodene površine, iskoristite svoj kajak češće od par dana tijekom godišnjeg, uživajte u ljepoti prirode, tišini i svakim novim zaveslajem dozvolite si vraćati se prirodi i vlastitom unutarnjem miru.

Objavljeno 03.07.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!