Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Aktivnosti za ljetne vrućine

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Velike vrućine donose za sobom potrebu da se reorganiziramo i promijenimo dnevni raspored kako bi prirodni bioritam radio za nas i u skladu s našim potrebama. Unatoč tome što vidimo da vrsni i vrhunski sportaši mogu odrađivati utakmice na 30 stupnjeva celzijevih i trčati 90 minuta pa i više ako treba, ne možemo isto očekivati za osobe koje se rekreativno bave sportom pa čak ni za uspješne sportaše, što će vam i oni sami reći.

U zabludi ste ako mislite da će se masne naslage brže otapati ukoliko idete trčati po najvećim vrućinama umotani u celofan ili bez njega, i općenito da ćete više smršaviti ukoliko vježbate u najtoplijem dijelu dana. Jedino što ćete dobiti je nedostatak elektrolita zbog pojačanog znojenja koji može dovesti do poremećaja srčanog ritma i nesvjestice, do promjena u tlaku pa i gorih posljedica srčanog i moždanog udara, toplinskog šoka i sl.

Ljudi jesu izdržljivi, ali ne i svemogući, a naše tijelo moramo čuvati kako bi nas što dulje služilo. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se uskladiti s godišnjim dobom koje je pred nama, kako bi iskoristili sve njegove potencijale!

1. Promijenite dnevni ritam

Rano svitanje dana donosi vam mogućnost vježbanja prije odlaska na posao. Takva rana rekreacija dobro će vam doći jer će vas razbuditi prije odlaska na posao, a ujedno su temperature ljeti najniže upravo u to doba dana i zrak najčišći stoga vam preporučamo trčanje, rolanje ili brzo hodanje. Iskoristite što možete boraviti na zraku, teretanu ostavite za večer.

Rolanje

2. Prilagodite odjeću

Potpuno je nepotrebno da vježbate zabundani kao medvjed kako biste pojačali znojenje. Kao što smo već rekli, znojenjem se organizam rashlađuje, ali i gubi dragocjene minerale koji sudjeluju u stvaranju elektrolita. Ljeti se ionako pojačano znojimo, stoga nema potrebe za utopljavanjem. Odjenite odjeću od prirodnih materijala ili onu napravljenu od posebnih materijala kako bi hladila tijelo za vrijeme vježbanja i istovremeno propuštala zrak.

3. Odaberite prikladne aktivnosti

Brzo će vrijeme proći i doći godišnja doba koja nas tjeraju na zatvorene prostore. Iskoristite ljeto za sportove na otvorenom, opskrbite se tekućinom i uživajte!

Odbojka na plaži

Ljeto samo po sebi nudi mogućnost bavljenja sportova na moru. Plivajte, okupite ekipu za vaterpolo, picigin, skijajte na vodi, vozite kajak ili kanu, jedrite…

Trčanje, hodanje

Dakle dižite se ranom zorom, dok je zrak donekle hladniji i čišći, nego ostatak dana i krenite u obližnji park, na lungo mare, a može i po vašoj ulici ili kvartovskom igralištu. Još nema toliko automobila i ispušnih plinova. Razbudit ćete se lakše, potaknut ćete cirkulaciju, stoga ćete i na poslu biti učinkovitiji, a ujedno ćete napraviti svoju dnevnu dozu aktivnosti i potaknuti metabolizam. Ukoliko vam se žuri na posao, dovoljno je izdvojiti 20 minuta dnevno, laganog joggiranja.

Hodanje ostavljamo za večer, nakon 19h, kada sunce bude niže na horizontu, radni dan daleko iz vas, a osim rekreacije, potrebna vam je aktivnost koja će vas lišiti stresa. Hodanje će vas opustiti i pripremiti za odlazak na spavanje.

Plivanje, sportovi na vodi

Ukoliko niste jedan od sretnika koji praktički žive na plaži, ova aktivnost mora biti rezervirana za godišnji odmor. Ukoliko imate kuću na plaži, vjerujemo da već godinama imate ustaljenu praksu plivanja svoje ture prije posla i odlazak u dnevne aktivnosti s velikim osmjehom na licu.

Plivanje

Vjerojatno će vas u početku malo boljeti mišići nakon dugotrajnog plivanja i nemojte se preforsirati da vas ne ulovi grč u nozi, ruci… Negdje daleko od obale. Plivajte dakle uzduž obale, rano ujutro i navečer. Zaboravite na odlazak na plažu između 10 i 17h, ukoliko ne želite završiti s opeklinama i potencijalnim melanomom jer čak i u hladu štetne uv zrake dopiru do naše kože. Čak i u dozvoljeno vrijeme koristite sredstvo sa zaštitnim faktorom i ne zaboravite uživati.

Surfanje

Raspitajte se kojim se sve aktivnostima možete baviti u mjestu gdje ljetujete, odnosno prilagodite destinaciju aktivnostima koje nude, koje vam odgovaraju. Ukoliko živite na moru okupite ekipu pa umjesto nogometa kojim se rekreativno bavite cijele zime, pređite na vaterpolo. Picigin je omiljena ljetna aktivnost na plaži, toliko zastupljena da možete organizirati natjecanja između dvije grupe.

Jedrite, skijajte na vodi, vozite jet-ski… Da ne zaboravimo sportski ribolov, ronjenje kojim ćete, kad se jednom zaljubite, garantirano baviti cijeli život. Naravno, prije ronjenja morate proći tečaj u nekom od ronilačkih klubova na obali diljem lijepe naše.

Sportovi u gorju

Zemljopisni položaj naše zemlje omogućuje nam da se, osim aktivnostima na moru, bavimo sportom i u gorju ukoliko želimo pobjeći od ljetnih vrućina. Ovo naročito preporučujemo starijim osobama koji su još uvijek fizički jako aktivni, kao i roditeljima s malom djecom.

Biciklizam na gorju

Gorski kotar nudi orijentacijsko trčanje, planinarenje, šetanje po šumi, plivanje u jezeru, kanuing na rijekama, ribolov… Neke su od aktivnosti koje nam nudi gorska Hrvatska, na svježem i čistom zraku, bez vreve koja je ljeti nezaobilazna na plažama. S obzirom na niže temperature, više ćete vremena moći provoditi na zraku, a manje skriveni od sunca, iako su na većim nadmorskim visinama sunčeve zrake još opasnije pa je zaštita od sunca nezaobilazna. Ne zaboravite ponijeti neko sredstvo protiv komaraca, rezervirajte smještaj na vrijeme jer je ovakav odmor sve aktualniji i čuvajte se šumskih zvijeri, koje srećom, u našim šumama još uvijek žive u velikom broju.

Objavljeno 01.07.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!