Božićna akcija: iskoristi do 40% popusta na svih 250 proizvoda iz kategorije Zdravlje!

Pripremite: Špageti vongole a la genovese

Image

Nema prostora za puno filozofije. Mediteranska, a osobito talijanska kuhinja ne trpe previše lamentiranja, već treba prionuti na posao, uzeti svježe namirnice i stati uz štednjak. Špageti su brzo gotovi, a školjke jednako tako ne trpe previše iskuhavanja, osim u slučaju kada ih se dohvate francuski majstori.

Špageti vongole a la genovese

Vongole (kućice) su male školjke koje su vrlo brzo gotove, a cijela tajna špageta s njihovim udjelom se krtije u jednostavnosti pripreme i svježim dodacima koji daju onaj tipični talijanski šarm. Iz Genove nam ne dolaze samo oluje i obilne kiše, već njima moramo zahvaliti i za opjevani pesto koji svakome jelu s manistrom daje poseban okus.

Školjke kućice žive i kod nas, ali je one prave iznimno teško nabaviti, no moderna gastronomska ponuda rješava sve probleme, pa tako imamo prigodu uživati u, zaista izvrsnim smrznutim oceanskim školjkicama (Apfel, cijena za 1 kg oko 30 kuna). Pesto Genovese je najbolje napraviti u domaćoj radinosti, ali ni onaj na policama naših trgovina ne zaostaje bogatstvom okusa i arome.

Pesto Genovese – Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 dag pinjola
  • vezica svježeg lista bosiljka (oko 10 dag)
  • žličica krupne morske soli
  • 1-2 režnja češnjaka
  • žlica ribanoga ovčjeg sira
  • 5 žlica domaćega maslinovog ulja i svježe mljeveni papar

Priprema:

Sjemenke pinjola u suhoj tavi lagani prepržiti, a listove bosiljka oprati i osušiti u čistoj krpi. Krupnu sol, prepržene pinjole i sitno kosani češnjak staviti u mužar, pa im dodati krupno nasjeckane listove bosiljka. Sve dobro istući povremeno dodavajući ribani sir. Zatim nastaviti tući uz polagani dodavanje maslinova ulja dok se ne postigne kompaktna i glatka smjesa. Dotjerati okus svježe mljevenim paprom, uložiti u staklenku i zaliti s maslinovim uljem.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg vongola
  • 40 dag špageta
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • vezica peršina
  • žlica pesta Genovese
  • žličica kapara
  • pola kapule
  • žlica krušnih mrvica
  • maslinovo ulje
  • papar iz mlinca
  • po želji ribani ovčji sir

Priprema

Na maslinovu ulju kratko zapržiti sitno kosani češnjak i luk. Dodati stabljike peršina i (ili) celera, pa odmah potom dodati oprane kućice. Sve dobro promiješati, posuti s krušnim mrvicama, a kada se školjke počnu otvarati uliti vino, dodati kapare, te pustiti da lagano kuha pokriveno nekoliko minuta. Zatim, maknuti poklopac, promiješati, uliti još malo vina, dodati svježe mljeveni papar, smanjiti vatru na najmanje, i pustiti da sve zajedno kuha 5 – 6 minuta.

Špageti vongole a la genovese

Pred sam kraj kuhanja umiješati žlicu pesta Genovese. Za to vrijeme al dente skuhati špagete, ocijediti ih i promiješati s malo maslinova ulja. Kuhane špagete dodati školjkama, sve dobro promiješati i zagrijati, složiti na tanjur, ukrasiti peršinom i zelenom maslinom te poslužiti. Ribani ovčji sir poslužiti po želji, a čaša dobro ohlađenog vina pošip upotpuniti će doživljaj Mediterana.

Špageti vongole a la genovese

Špageti vongole a la genovese

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 10.02.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!