Pripremite: Špageti vongole a la genovese
Prehrana

Pripremite: Špageti vongole a la genovese

Nema prostora za puno filozofije. Mediteranska, a osobito talijanska kuhinja ne trpe previše lamentiranja, već treba prionuti na posao, uzeti svježe namirnice i stati uz štednjak. Špageti su brzo gotovi, a školjke jednako tako ne trpe previše iskuhavanja, osim u slučaju kada ih se dohvate francuski majstori.

Špageti vongole a la genovese

Vongole (kućice) su male školjke koje su vrlo brzo gotove, a cijela tajna špageta s njihovim udjelom se krtije u jednostavnosti pripreme i svježim dodacima koji daju onaj tipični talijanski šarm. Iz Genove nam ne dolaze samo oluje i obilne kiše, već njima moramo zahvaliti i za opjevani pesto koji svakome jelu s manistrom daje poseban okus.

Školjke kućice žive i kod nas, ali je one prave iznimno teško nabaviti, no moderna gastronomska ponuda rješava sve probleme, pa tako imamo prigodu uživati u, zaista izvrsnim smrznutim oceanskim školjkicama (Apfel, cijena za 1 kg oko 30 kuna). Pesto Genovese je najbolje napraviti u domaćoj radinosti, ali ni onaj na policama naših trgovina ne zaostaje bogatstvom okusa i arome.

Pesto Genovese – Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 dag pinjola
  • vezica svježeg lista bosiljka (oko 10 dag)
  • žličica krupne morske soli
  • 1-2 režnja češnjaka
  • žlica ribanoga ovčjeg sira
  • 5 žlica domaćega maslinovog ulja i svježe mljeveni papar

Priprema:

Sjemenke pinjola u suhoj tavi lagani prepržiti, a listove bosiljka oprati i osušiti u čistoj krpi. Krupnu sol, prepržene pinjole i sitno kosani češnjak staviti u mužar, pa im dodati krupno nasjeckane listove bosiljka. Sve dobro istući povremeno dodavajući ribani sir. Zatim nastaviti tući uz polagani dodavanje maslinova ulja dok se ne postigne kompaktna i glatka smjesa. Dotjerati okus svježe mljevenim paprom, uložiti u staklenku i zaliti s maslinovim uljem.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg vongola
  • 40 dag špageta
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • vezica peršina
  • žlica pesta Genovese
  • žličica kapara
  • pola kapule
  • žlica krušnih mrvica
  • maslinovo ulje
  • papar iz mlinca
  • po želji ribani ovčji sir

Priprema

Na maslinovu ulju kratko zapržiti sitno kosani češnjak i luk. Dodati stabljike peršina i (ili) celera, pa odmah potom dodati oprane kućice. Sve dobro promiješati, posuti s krušnim mrvicama, a kada se školjke počnu otvarati uliti vino, dodati kapare, te pustiti da lagano kuha pokriveno nekoliko minuta. Zatim, maknuti poklopac, promiješati, uliti još malo vina, dodati svježe mljeveni papar, smanjiti vatru na najmanje, i pustiti da sve zajedno kuha 5 – 6 minuta.

Špageti vongole a la genovese

Pred sam kraj kuhanja umiješati žlicu pesta Genovese. Za to vrijeme al dente skuhati špagete, ocijediti ih i promiješati s malo maslinova ulja. Kuhane špagete dodati školjkama, sve dobro promiješati i zagrijati, složiti na tanjur, ukrasiti peršinom i zelenom maslinom te poslužiti. Ribani ovčji sir poslužiti po želji, a čaša dobro ohlađenog vina pošip upotpuniti će doživljaj Mediterana.

Špageti vongole a la genovese

Špageti vongole a la genovese

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pripremite hummus - namaz od slanutka x 18
    Slanutak je namirnica koja se u našim krajevima baš previše i ne koristi, a to je velika šteta jer je bogat bjelančevinama, željezom i kalcijem što je super za sve, a posebno za vegeterijance.
  • Kušajte španjolsku salatu od pečenog povrća! x 8
    Ako želite razbiti monotoniju nekoj od večera u toku ovog tjedna, evo prilike da to napravite već sutra. Ako se odlučite dragu osobu iznenaditi sa ovakvom salatom, oslobodite se. Luk i češnjak tokom p...
  • Kušajte španjolski specijalitet - Paellu! x 3
    Možda ćete reći kad pročitate sastojke da je to rižot, ali zbog šafrana u sebi i zbog miješanja mesnih i ribljih sastojaka, ovo je recept za paellu, nacionalno jelo Španjolaca, koje je nastalo kao i v...
  • Pripremite punjene srdele! x 6
    Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pr...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.02.2011
Piše:
Gastrodiva