Probajte: ramstek sa žara!

Image

Ramstek je naprosto divan komad junećeg ili goveđeg mesa, onaj koji se nalazi s druge strane kosti na koju se naslanja file (biftek), a jela koja s od njega pripravljaju zaista su brojna. Teško je posebno izdvojiti neki od recepata, baš kao i u slučaju bifteka, međutim godišnje doba ipak daje prednost jednostavnim, brzim i laganim obrocima.

Možda su jela iz tave ipak ona koja dozvoljavaju ramsteku da se potpuno razmaše, ali u toplim proljetnim danima jela sa žara nameću se kao najbolji izbor. Najveći je problem nabaviti onaj mekani, sočni ramstek, jer često se razočaramo zbog tvrdog mesa. Mariniranjem pomoću senfa i ulja može se i tome doskočiti, a upravo dobro odležani i sazreli odresci ramsteka su i najukusniji.

Ramstek sa žara

Ramstek treba jednostavno premazati senfom i položiti ga u suncokretovo ulje uz list ili dva lovora i nekoliko zrna papra. Najbolje da tako pokriven uljem, bez prisustva zraka, u hladnjaku odstoji nekoliko dana, ali i dan ili dva već će dati rezultate. Prije pečenja dobro ih ocijediti, po želji obrisati sloj senfa, te začiniti solju i paprom. Ako ide u tavu tada treba upotrebljavati one s debelim dnom. Odresci trebaju biti debljine palca (što je oko 1,5 do 2 cm), a peći ga treba sa svake strane 3 do 4 minute kako bi se dobio srednje pečen ramstek prekrasne ružičaste boje u sredini.

Sastojci (za 4 osobe):

  • četiri odreska od ramsteka po 20 do 25 dag svaki
  • 80 dag mladog krumpira
  • začinski maslac
  • pikantna salsa od rajčice i paprike
  • 40 dag kuhanih zelenih mahuna
  • češnjak
  • peršinov list
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Odreske ramsteka posoliti i popapriti (nikako ih ne tući ili pritiskati), premazati uljem i peći na roštilju po 3 do 4 minute sa svake strane. Za to vrijeme u tavi ispržiti, dobro oprane i neoguljene, mlade krumpire narezane na grube komade.

Salsu od rajčica ugrijati uz dodatak usitnjene ljute papričice (može i sitno nasjeckani ljuti feferon), ali pripaziti da ne bude previše pikantno. Kuhane i ocijeđene zelene mahune začiniti solju, paprom, sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem, te dobro izmiješati. Zatim pečeni ramstek kratko odložiti u posudu (pokriveno) na toplo mjesto, kako bi se malo opustio.

Sve zajedno složiti na tanjur, krumpir posoliti i politi s malo hladnog maslinovog ulja, na odrezak položiti komadić začinskog maslaca, te poslužiti uz čašu dobrog plavca, merlota ili terana. U slast!

Ramstek sa žara

Začinski maslac – maslac sobne temperature dobro izmiješati zajedno s sitno sjeckanim peršinovim i celerovim listom i mažuranom, začiniti s malo limunova soka, te ga zamotati u prozirnu foliju i pustiti da se stisne u hladnjaku. Može se oblikovati u valjke ili pravokutnike, a pred posluživanje odrezati željeni komad. Tako pripremljen maslac može se čuvati u zamrzivaču, te koristiti po potrebi. Ovo je samo jedna od brojnih inačica začinskog maslaca i savršeno se slaže s okusom odrezaka od crvena mesa.

Ramstek sa žara

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 11.04.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!