Court Bouillon - poširana riba
Prehrana

Court Bouillon - poširana riba

Court bouillon (bujon) je pripravak za lagano kuhanje ribe koji pomaže očuvanju punoće okusa i čvrstoće ribljeg mesa, a osobito se često koristi za poširanje cijele velike ribe. Premda se kod nas riba najčešće kuha jednostavnim stavljanjem u kipuću vodu začinjenu paprom u zrnu, solju, začinskim biljem i kvasinom, uporaba bujona daje daleko bolje rezultate, a postupak njegova pripravljanja nije osobito složen proces.

Court Bouillon - poširana riba

Riječ je o nešto skupljem postupku, ali dobiveni rezultat opravdava sve u njega uloženo. Poširanje je kuhanje u tekućini čija se temperatura održava tik ispod točke vrenja i na to treba obratiti posebnu pozornost. Bujon za poširanje izuzetno je pogodan za kuhanje svježe bijele ribe ali i usoljenog bakalara koji je sve više prisutan na našem tržištu.

Sušeni i dimljeni bakalar ili oslić se također mogu kuhati u bujonu, s boljim rezultatima od klasičnog kuhanja u vodi, no njega je ipak najbolje poširati u mlijeku. U mlijeko s dodatkom dijela vode, u jednakim omjerima, dodati dva lista lovora, nekoliko zrna papra i dimljenu (prethodno namočenu) sušenu ribu, pa pustiti da lagano kuha. Kada je riba omekšala maknuti lonac s vatre, dobro zatvoriti i pustiti da odstoji 10-ak minuta. Izvaditi ribu a mlijeko i začine baciti. Zatim ribu očistiti od kože i kostiju pa pripremiti na neki od brojnih uobičajenih načina.

Ono što je još jedna odlika court bouillon-a je njegova primjena pri spravljanju juha i temeljnih umaka, ne samo od riba već i od rakova, školjaka i glavonožaca. Pripremljen pa ohlađen ovaj se pripravak vrlo lako čuva u hladnjaku 5 do 6 dana, a procijeđen može se i zamrzavati u prikladnim posudicama, pa primjenjivati po potrebi.

Sastojci (za 2 do 3 litre)

  • 2 - 2,5 litre vode
  • 0,65 lit suhog bijelog vina
  • 2 na kolute narezane mrkve
  • 2 glavice kapule narezane na kolute
  • vezica peršinova i celerova lista
  • 1,5 žličice morske soli
  • žličica crnog papra u zrnu
  • 0,20 lit kvasine

Priprema

Sve sastojke osim kvasine pomiješati u loncu i pristaviti da zavre. Nepokriveno lagano kuhati 15-ak minuta pa dodati kvasinu. Pustiti da kuha još 5-6 minuta, skinuti s vatre i pustiti da se ohladi.

Court Bouillon - poširana riba

Poširanje ribe

Velike se ribe poširaju u posebnim posudama duguljasta oblika, ali i sva druga se riba jednako uspješno priprema metodom tzv. plitkog poširanja u klasičnim loncima. Plitko poširanje primjereno je kuhanju odrezaka i fileta, ali i cijelih srednje velikih ili manjih riba.

Očišćenu ribu staviti u lonac bujona koji lagano kuha. Riba će sniziti temperaturu bujona, a kada ponovno zavre stišati vatru da kuha posve polako. Vrijeme kuhanja se mjeri od trenutka kada bujon ponovno zavre, a za filete će to biti otprilike 5 do 10, dok će se veći komadi i cijele ribe kuhati od 10 do 15 minuta.

Kuhanu ribu pažljivo izvaditi iz lonca, složiti na pladanj, začiniti po želji, politi hladnim maslinovim uljem, ukrasiti svježim kosanim peršinom i limunom te poslužiti. Prilog po želji, a najčešće je to kuhani krumpir i blitva. Preostali bujon postaje na taj način vrhunskom ribljom juhom i temeljcem za cijeli niz jela od morskih plodova.

Court Bouillon - poširana riba

Court Bouillon - poširana riba

Uz čašu dobro ohlađena bijelog vina, u slast!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Probajte: ramstek sa žara! x 10
    Ramstek je naprosto divan komad junećeg ili goveđeg mesa, onaj koji se nalazi s druge strane kosti na koju se naslanja file (biftek), a jela koja se od njega pripravljaju zaista su brojna. Teško je po...
  • Pripremite: Junetina s rajčicom x 5
    Kada želite na brzinu spremit neko meso evo vam ideje. Posložite sa prilogom po želji. Idealno je za one koji ne smiju radi žuči i sličnih problema dinstati luk, a super je i za ljude koji rade pa mor...
  • Brzo i ukusno: Capellini s tunjevinom! x 6
    Brzo, jednostavno, ukusno i ekonomično. Upravo se takva jela traže u ove brze dane kada počinjemo raditi i nemamo baš previše vremena. Capellini su špageti broj 1, oni najtanji, a samim time iziskuju...
  • Kušajte španjolski specijalitet - Paellu! x 3
    Možda ćete reći kad pročitate sastojke da je to rižot, ali zbog šafrana u sebi i zbog miješanja mesnih i ribljih sastojaka, ovo je recept za paellu, nacionalno jelo Španjolaca, koje je nastalo kao i v...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 05.05.2011
Piše:
Gastrodiva