Popularni umaci i namazi u kućnoj varijanti

Image

Ako gledamo kupovne namaze i umake onda vidimo jednu lošu zajedničku crtu: puno trans masti, dodani šećer, pojedini aditivi i konzervansi, visoka kalorijska vrijednost. Moj cilj je bio napraviti zdraviju varijantu pojedinih umaka, koji će imati viši proteinski unos, neće sadržavati konzervanse ili trans masti, a okus će biti taman da svima odgovara.

Google je ponudio puno ideja, neke su malo modificirane, ali sve su testirane. Na samom kraju, uvijek možete okus malo prilagoditi dodatkom žličice hrena ili senfa.

Majoneza

Iako kažu da je majoneza, okus će vas malo iznenaditi. Malo je drugačiji, ima nešto više slatkoće. Međutim umak će vam se sigurno svidjeti. Odlično paše uz meso ili samo malo uz kruh. U receptu piše da se doda malo sladila ili agavinog sirupa. Međutim ako niste od slatkog, slobodno preskočite s obzirom da indijski oraščići sami po sebi već daju određenu količinu slatkoće.

Sastojci (za cca 200 g umaka):

  • 120 g indijskih oraščića
  • 30 g vode
  • 50 g luka
  • 10 g limunovog soka
  • malo soli

Priprema:

Indijske oraščiće, koje ste prethodno namakali u vodi par sati, ubacite u blender i dodajte vodu i sve ostale sastojke.

Majoneza

Nemojte pretjerivati s vodom, da ne bi dobili prerijetku smjesu. Umak ne sadrži nikakve konzervanse, stoga ima kratak rok trajanje. Čuvajte ga u hladnjaku maksimalno tjedan dana.

Majoneza

Nutritivne vrijednosti (na 100 g):

Energetska vrijednost: 330 kcal
Bjelančevine: 10,5 g
Masti: 25,2 g
Ugljikohidrati: 21 g

Tartar

Ovaj umak sasvim dobro kopira tartar. Priprema je jednostavna i lagana. Odlično paše uz ribu ili lignje, ili pak u nekoj varijanti preljeva za salatu.

Sastojci (za cca 200 g):

  • 100 g malomasnog tekućeg jogurta
  • 100 g posnog sira
  • 10 g limunovog soka
  • 50 g luka
  • 30 g kiselih krastavaca
  • začini (vlasac, peršin, vegeta mediteran)

Priprema:

Posni sir i jogurt umiješati. Dodati krastavce i luk nasjeckane na komade te začine i sve dobro izblendati.

Tartar

Umak je dosta tekuć. Ako želite čvršću varijantu koristite čvrsti jogurt. Limunov sok daje kiselkast okus, pa ga slobodno možete dodati na samom kraju te prilagoditi okus kako vama najviše odgovara. Sa začinima se slobodno igrajte. Ja sam koristila vegetu natur i na ovu količinu potrebno je vrlo malo, samo na vrh žličice.

Tartar

Nutritivne vrijednosti (na 100 g):

Energetska vrijednost: 68,5 kcal
Bjelančevine: 8 g
Masti: 1 g
Ugljikohidrati: 7,5 g

Sirni namaz

Najčešće sirni namazi sadrže dosta masnoće koja daje puniji okus, ali i mazivost. Ova varijanta je malomasna, dobro maziva, a može se koristiti i kao dip umak. Korištenje raznih začina dodatno proširuje uporabljivost ovog namaza.

Sastojci (za 110 g):

  • 60 g posnog sira
  • 10 g malomasnog tekućeg jogurta
  • 30 g luka
  • 10 g deluxe šunke
  • začini (ljuta papričica, sol, papar)

Priprema:

Posni umiješati s malomasnim tekućim jogurtom. Ovdje obavezno koristiti tekući jogurt da bi se poboljšala tekstura namaza.

Sirni namaz

Dodati luk i šunku nasjeckane na komade. Začiniti s malo soli, papra i ljute paprike ili po želji za neku manje ljutu varijantu.

Sirni namaz

Nutritivne vrijednosti (na 100 g):

Energetska vrijednost: 61,8 kcal
Bjelančevine: 8,2 g
Masti: 0,9 g
Ugljikohidrati: 4,5 g

Objavljeno 22.05.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!