Fit recepti za tortilje s piletinom, posnim sirom i čips s umacima

Image

Ova tema je bila za mene veliki izazov. Naime tortilje nisam nikad radila, a imala sam i koji neuspješan pokušaj. Nakon dosta guglanja i istraživanja pronašla sam nekoliko ideja koje sam uspjela reproducirati.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Kombinacija proteina i ugljikohidrata. Umjesto zobenog ili nekog drugog brašna uzela sam zobene pahuljice i samo ih samljela. Dodala sam malo običnog brašna da bi se smjesa dobro povezala. Metodom pokušaja i promašaja našla sam najbolji način kako ih speći.

Sastojci za tortilje (za 2 porcije/2 tortilje):

  • 100 g samljevenih zobenih pahuljica
  • 3 g praška za pecivo
  • 60 g jaja (1 L jaje)
  • 15 g običnog brašna
  • sol

Sastojci za nadjev

  • 170 g posnog sira
  • 40 g špinata
  • 20 g polutvrdog naribanog sira
  • sol, papar, peršin, češnjak

Priprema:

Zobene ubacite u mikser i usitnite. Dodajte prašak za pecivo.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Dodajte jaje i dobro promiješajte. Nakon toga pomalo dodavajte vodu. Trebate dobiti gustu smjesu, nalik na tijesto za pizzu, ali tvrđe.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Pomalo dodavajte brašno dok smjesa ne postane ljepljiva i kompaktna. Smjesu razdijelite na dvije kuglice.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Možete probati na razne načine razvaljati tijesto, ali meni je ovaj na kraju ispao najbolji. S obzirom da je malo brašna i samim time malo glutena, smjesa se neće tako dobro povezati. Stoga je najbolje uzeti komad papira za pečenje i na njemu razvaljati tijesto. Možete valjkom, ili možete rukama, tapkajući dlanom dok se ne raširi do veličine tave.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Na zagrijanu tavu bacite tortilju na masnom papiru. Kad se krenu stvarati mjehuri okrenite. Kad je tortilja dovoljno pečena, samo ju odvojite s papira za pečenje.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

U posebnu posudu pomiješajte posni sir, ribani sir i odmrznuti špinat. Dodajte nasjeckani češnjak, sol, papar, peršin i ostale začine po želji, i dobro promiješajte.

Jednu tortilju vratite u tavu i namažite smjesom za nadjev.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Preklopite drugom tortiljom. Kad se sir malo počne topiti, preokrenite i pecite i s druge strane. Izvadite na tanjur i pustite da se malo ohladi. Hlađenjem će se smjesa dobro povezati s tortiljama.

Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom

Nutritivne vrijednosti (za 2 porcije/2 tortilje):

Energetska vrijednost: 493 kcal
Bjelančevine: 20 g
Masti: 13 g
Ugljikohidrati: 69 g

Nutritivne vrijednosti (za nadjev):

Energetska vrijednost: 209 kcal
Bjelančevine: 28 g
Masti: 7 g
Ugljikohidrati: 8 g

Low carb tortilje

Ovo je verzija s minimalno ugljikohidrata. Tijesto je napravljeno od kokosovog i bademovog brašna. Punili smo ju s piletinom i malo umaka koji smo kasnije koristili i za čips od tortilja. S obzirom da je umjesto klasičnog brašna upotrebljeno kokosovo i bademovo brašno, ova tortilja sadrži mnogo nezasićenih masti. One jesu zdrave, ali morate imati na umu da su kalorične.

Sastojci (za 2 porcije/2 tortilje):

  • 70 g bademovog brašna (ili mljevenih badema)
  • 70 g kokosovog brašna
  • 60 g jaja (1 L jaje)
  • 3 g praška za pecivo
  • sol

Sastojci za nadjev

  • 120 g pilećih prsa

Priprema:

Kokosovo i bademovo brašno pomiješati s praškom za pecivo i jajem. Dodati minimalno vode. Sve dobro promiješati.

Low carb tortilje

Dobro zamijesiti smjesu. Smjesa neće biti ni približno kompaktna kao ona sa zobenim pahuljicama. Stoga je najbolje razvaljati tapkajući šakom ili dlanom po masnom papiru.

Low carb tortilje

Na zagrijanu tavu staviti tortilju zajedno s papirom za pečenje. Nakon par minuta okrenite na drugu stranu. Kad je tortilja dovoljno pečena, odvojite masni papir.

Low carb tortilje

Pileća prsa istucite batom za meso, malo posolite ispecite na dobro zagrijanoj tavi. Tortilju namažite umakom (opisan u sljedećem receptu), dodajte malo salate i narezanu piletinu.

Low carb tortilje

Ove tortilje nisu baš lake za motanje, stoga sam ja samo sve to preklopila drugom tortiljom u sendvič.

Low carb tortilje

Nutritivne vrijednosti (za 2 porcije/2 tortilje):

Energetska vrijednost: 990 kcal
Bjelančevine: 27 g
Masti: 83 g
Ugljikohidrati: 20 g

Tortilja čips s bijelim i crvenim umakom

Jedan od načina serviranja tortilja je i u obliku čipsa. Po jednu zobenu i jednu kokos/badem tortilju sam natrgala na komade i ubacila u mikrovalnu pećnicu na opciju grill, na 10 min. Uz njih sam ponudila dva umaka, bijeli i crveni.

Sastojci (bijeli umak):

  • 50 g posnog sira
  • 50 g malomasnog jogurta
  • 5 g češnjaka
  • sol, papar, peršin

Priprema:

Češnjak nasjeckajte i dobro promiješajte s jogurtom i posnim sirom.

Tortilja čips s bijelim i crvenim umakom

Sastojci (crveni umak):

  • 20 g koncentrata od rajčice
  • 100 g svježe rajčice (1 srednja rajčica)
  • sol, papar, ljuta paprika

Priprema:

Svježu rajčicu nasjeckajte na sitno u mikseru. Ako želite gušći umak, stavite manje svježe rajčice, a više koncentrata.

Tortilja čips s bijelim i crvenim umakom

Začinite sa soli, paprom i ljutom paprikom. Po želji slobodno možete dodati svježe nasjeckane paprike, krastavce i slično. Pustite mašti na volju.

Servirajte uz čips.

Tortilja čips s bijelim i crvenim umakom

Nutritivne vrijednosti (za bijeli umak):

Energetska vrijednost: 90 kcal
Bjelančevine: 12 g
Masti: 2 g
Ugljikohidrati: 6 g

Nutritivne vrijednosti (za crveni umak):

Energetska vrijednost: 22 kcal
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0 g
Ugljikohidrati: 3,5 g
Vlakna: 5 g

Objavljeno 04.07.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!