Za potpuno zadovoljstvo: Krem juha od mrkve s kokosom, rižoto od amaranta i gljiva i pečena riba u kremi od kopra s parmezanom!
Prehrana

Za potpuno zadovoljstvo: Krem juha od mrkve s kokosom, rižoto od amaranta i gljiva i pečena riba u kremi od kopra s parmezanom!

Kvalitetan obrok ne samo da je bitan da bi vas zasitio, već i da bi vaš organizam opskrbio hranjivim nutrijentima koji pomažu održavanju zdravlja, boljem raspoloženju, ali i ostvarenju vaših fit ciljeva. Donosimo 3 recepta za slane obroke u kojima ćete uživati, i zbog okusa i zbog nutritivne vrijednosti. 

Krem juha od mrkve s kokosom

Volite juhe? Mi volimo jako. Osobito ako su lagane, osvježavajuće i pune zanimljivih okusa. Upravo takva je ova krem juha od mrkve, s egzotičnim aromama kokosovog mlijeka i naranče - definitivno kombinacija za isprobavanje i pamćenje. Juhicu smo obogatili s malo grčkog jogurta te preprženim kockicama proteinskog kruha, što čini ovu juhu kompletnim obrokom kad krenu ljetne sparine te vam se ionako jede samo nešto lagano.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 ljutike
  • 500 g mrkve
  • oko 800 ml vode
  • 1 dmBio kocka za juhu povrtna
  • 200 ml dmBio kokosovog mlijeka
  • 1 žličica dmBio ulja kokosa
  • 2-3 šnite dmBio proteinskog kruha
  • 1 žlica svježe sjeckane majčine dušice
  • 200 ml dmBio soka od naranče
  • Sol, papar
  • 100 g grčkog jogurta

Priprema:

  1. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće, a ljutiku sitno nasjeckajte.
  2. U loncu ugrijte maslinovo ulje, pa na njemu propirjajte ljutiku te nakon minutu dodajte i mrkvu. Pirjajte 5 minuta.
  3. Dodajte vodu te u lonac natrgajte i povrtnu kocku za juhu. Promiješajte, dolijte kokosovo mlijeko pa sve kuhajte oko 25 minuta nakon što zakipi. Mrkva mora skroz omekšati.
  4. U međuvremenu, proteinski kruh narežite na kockice, te ga popržite na kokosovom ulju na tavi. Pospite ga sjeckanom majčinom dušicom te pržite dok ne postane rumen. Maknite s vatre.
  5. Juhu posolite i popaprite te dobro izblendajte da postane kremasta i da usitnite sve komadiće. Vratite na vatru te dodajte sok od naranče . Sve još kratko zagrijte te poslužite s žlicom grčkog jogurta,  te preprženim kruščićima.

juha

Pečena riba u kremi od kopra s parmezanom

Ljeto je idealno vrijeme za lagana jela od ribe, koja su u našim krajevima još uvijek nerijetko zapostavljena.  

Često se krivo misli da se jela od ribe mogu pripremiti na svega par načina, no mi vam donosimo dokaz da to ne mora biti tako - pripremili smo file ribe u umaku od senfa, s finom hrskavom koricom od parmezana i kopra. Svakako probati, riba pripremljena na ovaj način je izrazito sočna i mekana.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • oko 450 g ribljeg fileta (npr. soma, oslića ili bakalara)
  • 2 žlice ribanog svježeg parmezana
  • 2-3 žlice dmBio integralnog brašna od pšenice
  • 30 g dmBio ghee maslaca, otopljenog
  • 2 žlice nasjeckanog kopra
  • 200 ml dmBio sojina kreme za kuhanje
  • 120 ml vode
  • 1/2 žlice dmBio začina za juhu od povrća bez kvasca
  • 2 žlice senfa
  • 2 žličice tapioka škroba rastopljene u žlici vode
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

  1. Ribu oplahnite i posušite kuhinjskom krpom.
  2. Za koricu od parmezana, u zdjelici izmiješajte svježe ribani parmezan, omekšani ghee maslac, brašno i sjeckani kopar. Stavite sa strane.
  3. U manjem lončiću ugrijte sojino vrhnje, vodu, začin za juhu i senf pa pustite da zavrije. Potom pjenjačom umiješajte tapioka škrob razmućen u žlici vode, pa miješajte pjenjačom, kuhajući da se umak zgusne. Ugasite vatru i dodajte sjeckani peršin, sol i papar.
  4. Umak od senfa i vrhnja ulijte u vatrostalnu posudu, na njega posložite filete ribe u jednom sloju pa ih posolite i popaprite. Posipajte ih mješavinom parmezana i kopra, koju lagano prstima utisnite na površinu ribe. Pecite oko 25-30 min na 200°C, a ako bi u kojem trenutku korica od parmezana počela previše tamniti, prekrijte posudu aluminijskom folijom. Poslužite posuto s umakom od pečenja i sjeckanim peršinom, te s prilogom ili salatom po želji.

pecena riba

Rižoto od amaranta i gljiva

Jelo koje vam danas predstavljamo nije rižoto u punom smislu te riječi. Zašto? Zato jer nismo koristili rižu nego jednu drugu zanimljivu žitaricu - amarant. Ideja ovog “rižota” je kuhanje amaranta u povrtnoj juhi, što je proces sličan kao kod kuhanja riže za rižoto, jedino što će amarantu trebati nešto duže da se skuha.

Rižota inače jako volimo, a ovaj od amaranta čini mali odmak u pripremi istog. Probajte našu kombinaciju s gljivama pa javite kako vam se čini!

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 žlica dmBio ghee maslaca
  • 1 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 g gljiva (šampinjona)
  • 20 g sušenih vrganja
  • 250 g dmBio amaranta
  • Sol, papar
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 500 ml vode
  • 1 žličica dmBio začina za juhu od povrća bez kvasca
  • Sjeckani peršin ili vlasac
  • Par žlica ribanog svježeg parmezana

Priprema:

  1. Sušene vrganje prelijte s 2 šalice vruće vode i ostavite da se namaču 10-tak minuta, a zatim ocijedite i sačuvajte tekućinu. Šampinjone narežite na ploškice.
  2. Ugrijte 1 žličicu ghee maslaca i žličicu maslinovog ulja u dubljoj tavi, pa popržite sjeckani luk, pirjajući oko 10 minuta dok se ne raspadne (uz podlijevanje s malo vode po potrebi).
  3. Tekućinu od namakanja gljiva ulijte u tavu s lukom, dodajte i vodu i začin za juhu te amarant, pa dobro izmiješajte i pustite da zakipi. Poklopite i na umjerenoj vatri kuhajte oko 45 min, dok se amarant ne skuha i ne omekša. Maknite s vatre.
  4. Dok se amarant kuha, u drugoj tavi rastopite preostalu žličicu ghee maslaca pa kratko prepržite sjeckani češnjak, pazeći da ne izgori jer će postati gorak. Dodajte ocijeđene vrganje te ploškice šampinjona. Začinite s malo soli i sojinim umakom te pirjajte oko 5 minuta. Na kraju dodajte sjeckani peršin.
  5. “Rižoto” od amaranta stavite u zdjelice, te po vrhu rasporedite pripremljene gljive i sve pospite s malo peršina i svježe ribanog parmezana.

rizoto

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Hrana kao antibiotik x 8
    Koliko god se upalni proces činio izvorom problema, ta vitalna funkcija organizma zapravo je zaslužna za opstanak vrsta. Obnavljanje tkiva i odstranjivanje mrtvih stanica temeljni su procesi svake up...
  • Jesenskih top 10 namirnica ! x 5
    Bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, smokve, bundeve, prvi mladi listovi špinata, mrkva, kukuruz, kesten...sve ovo jednako je vitaminima A, B i C, folacinu, cinku, kalciju, kaliju, željezu i svemu ...
  • Hrana za idealan izlet u prirodi x 4
    Tajna uspješnog piknika je u jednostavnosti, brižljivom planiranju i pripremanju. Nikako ne treba biti preambiciozan – najveća pogreška je misliti kako će jela koja poslužujete kod kuće biti jednako d...
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 17.07.2018
Piše:
Native sadržaj