3 recepta za jesenske salate: neobične kombinacije voća i povrća

Image

Stigla nam je jesen, zlatno godišnje doba koje nudi savršenu priliku za uživanje u šarolikim okusima voća i povrća. S obzirom na to da nam slijedi dugo i hladno razdoblje, treba se dobro oboružati hranjivim sastojcima kako nas imunitet ne bi izdao onda kad nam je najpotrebniji. S tim ciljem, u nastavku s vama dijelimo 3 lude kombinacije jesenskih salata, koje će se pobrinuti da to i ostvarite na jednostavan i nov način.

Stoga, ne žalite za ljetnim danima već ovo plodno doba godine začinite kreativnim salatama koje će vas oduševiti svojim izgledom, ali i okusom, i potaknuti vas da birate svježe i zdrave namirnice te tako spremni dočekate zimske dane. Ako vam se ove kombinacije čine čudnima i pomalo nespojivima, budite hrabri i isprobajte, ugodno ćete se iznenaditi.

Lagana miješana salata

Sastojci:

  • 200 g jabuke
  • 150 g poriluka
  • 200 g mrkve
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 žlica limunovog soka
  • malo naribanog korijena celera
  • sol i papar

Priprema:

Mrkvu ogulite i narežite na tanke štapiće, a poriluk očistite i narežite na kolutiće te ih skuhajte u kipućoj, slanoj vodi 4-5 minuta. Ocijedite ih, isperite pod hladnom vodom i pustite da se malo osuše.

Jabuku očistite od koštica i narežite na manje i tanje ploške pa ih stavite u veću posudu, prelijte limunovim sokom i promiješajte. Dodajte kuhano povrće, đumbir, med, jabučni ocat, posolite popaprite i lagano promiješajte.

Šarena salata

Sastojci:

  • 100 g rikole
  • 2 veća šipka
  • 100 g feta sira
  • 50 ml aceta balsamica
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 30 g badema
  • sol

Priprema:

Očistite šipak, fetu narežite na kockice, rikolu dobro očistite, a bademe prepolovite.

Pripremite posudicu te poslužite salatu tako da na dno složite rikolu, na nju sjemenke šipka, kockice feta sira, sve pospite bademima i prelijte acetom balsamicom i  maslinovim uljem.

Osvježavajuća salata s mandarinama i špinatom

Sastojci:

  • 500 g mandarina (ili naranča)
  • 2 žličice limunovog soka
  • 1/4 žličice soli
  • 1/8 žličice crnog papra
  • 1 žličica senfa
  • 1 mali luk
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 6 šalica listova špinata
  • 1/2 šalice tostiranih i nasjeckanih oraha

Priprema:

Dobro izmiješajte limunov sok, sol, papar, senf i usitnjeni luk te polako dodajte maslinovo ulje. Listove špinata stavite na dobiveni dresing, dodajte ploškice mandarine, orahe i sve dobro promiješajte.

Jednostavno, zar ne? Isprobajte i javite nam svoje dojmove!

Objavljeno 26.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!