3 recepta za domaći pesto
Prehrana

3 recepta za domaći pesto

Pesto je aromatičan umak talijanskog podrijetla koji svojim blagim, ali zanimljivim okusom oplemenjuje razna jela. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, guste juhe, pizzu, lazanje, pečeno ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu ili kao namaz za kruh.

Klasični pesto, poznat pod imenom pesto alla genovese, umak je od bosiljka, češnjaka, parmezana, pinjola i maslinovog ulja. Međutim, talijanska riječ 'pestare' znači 'samljeti ili zgnječiti', stoga u ovaj umak osim bosiljka možete doslovce ubaciti sve začinsko bilje u čijem okusu uživate kao što su peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano, majčina dušica, rikola ili pak svježi špinat.  Na taj način pestom se mogu nazivati i druge varijacije ovog umaka koje se pripravljaju finim usitnjavanjem u mužaru ili blenderu, a možete se poslužiti i štapnim mikserom.

Osim pesta s obiljem zelenog bilja, ovaj umak se može pripremiti i od drugog povrća, poput pečenih paprika, svježih ili sušenih rajčica, šparoga, boba te graška. Ima zaista niz različitih varijanti i kombinacija umaka pa se tako pinjoli mogu zamijeniti ili kombinirati uz orahe, bademe, lješnjake, pistacije, indijske oraščiće, kikiriki ili sjemenke, poput suncokretovih i bućinih.

orasasti plodovi

Češnjak je sastojak koji se najčešće ne izostavlja iz recepta, no može mu se primjerice pridružiti luk ili ljutika. Nadalje, osim tvrdih sireva, u pesto se može umiješati svježi sir i ricotta. U ovakvim varijantama pesta, aromatično zeleno bilje služi tek kao začin, a okus mogu dodatno obogatiti i papar, ljute papričice te mala količina limunovog soka ili aceta balsamica.

Sve te varijante pripreme govore o bogatstvu hranjivih tvari koje nam ovaj poznati umak nudi.

S obzirom na milijun kreativnih načina na koje ga možemo napraviti, lako ćemo pronaći sastojke koji će odgovoriti na potrebe koje u tom trenutku imamo za određenim nutrijentima.

Znamo da je začinsko bilje saveznik našeg zdravlja sa svim antioksidansima koje nam pruža, a zdrave masnoće te vitamini i minerali koje nalazimo u raznom povrću i sjemenkama dodatno oplemenjuju tu cijelu nutritivnu priču. Ubacimo li sir osigurat ćemo i dozu proteina i u malo vremena i mašte imamo zdrav i cjelovit obrok.

Pogledajte naše prijedloge za različite varijante pesto umaka pa neka vam posluže kao primjer i inspiracija za vlastite kreacije.

Pesto alla calabrese

pesto

Sastojci:

  • 4-5 kom crvene paprike (Rog)
  • 2 manja luka
  • 300 g svježeg sira (može i riccota)
  • 80 g parmezana, sitno naribanog
  • manja rajčica
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • začini po želji (sol, papar, kajenski papar)

Priprema:

Narežite luk i papriku te ih pržite u tavi na maslinovom ulju dok paprika ne omekša. Potom kratko prepržite komadiće rajčice i češnjaka. Sve stavite u blender te dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kremasti crveni umak. Umak se odlično slaže s tjesteninom!

Pesto od metvice

pesto

Sastojci:

  • 40 listića metvice
  • 40 g listića peršina
  • 80 g narezanih badema, prepečenih i ohlađenih
  • 1 veliki režanj češnjaka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/2 čajne žličice morske soli
  • ¼ čajne žličice papra
  • ¼ čajne šalice maslinovog ulja

Priprema: 

U blender stavite nasjeckane listove peršina i mente, bademe i češnjak te miksajte sve dok ne dobijete finu, glatku smjesu. Nakon toga dodaje limunov sok i malo naribane limunove korice, sol i papar te ponovno uključite blender te miksajte sve dok se smjesa ne poveže. Pred sam kraj ulijte malo maslinovog ulja te nakon toga pesto stavite u zdjelicu i uživajte u čarobnom okusu.

Pesto od boba, lješnjaka i parmezana

pesto

Sastojci:

  • 200 g boba, suhog
  • 100 g lješnjaka, prženog
  • 4 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 50 g parmezana
  • sol, svježe mljeveni papar

Priprema: 

Skuhajte bob pa ga blendajte 30 sekundi s lješnjacima i češnjakom. Dodajte ulje i blendajte još 30 sekundi. Izvadite iz blendera te umiješajte parmezan i začinite.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 14.11.2015
Piše:
Martina Banić