Božićna akcija: iskoristi do 40% popusta na sve kreatine!

3 recepta za domaći pesto

Image

Pesto je aromatičan umak talijanskog podrijetla koji svojim blagim, ali zanimljivim okusom oplemenjuje razna jela. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, guste juhe, pizzu, lazanje, pečeno ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu ili kao namaz za kruh.

Klasični pesto, poznat pod imenom pesto alla genovese, umak je od bosiljka, češnjaka, parmezana, pinjola i maslinovog ulja. Međutim, talijanska riječ 'pestare' znači 'samljeti ili zgnječiti', stoga u ovaj umak osim bosiljka možete doslovce ubaciti sve začinsko bilje u čijem okusu uživate kao što su peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano, majčina dušica, rikola ili pak svježi špinat.  Na taj način pestom se mogu nazivati i druge varijacije ovog umaka koje se pripravljaju finim usitnjavanjem u mužaru ili blenderu, a možete se poslužiti i štapnim mikserom.

Osim pesta s obiljem zelenog bilja, ovaj umak se može pripremiti i od drugog povrća, poput pečenih paprika, svježih ili sušenih rajčica, šparoga, boba te graška. Ima zaista niz različitih varijanti i kombinacija umaka pa se tako pinjoli mogu zamijeniti ili kombinirati uz orahe, bademe, lješnjake, pistacije, indijske oraščiće, kikiriki ili sjemenke, poput suncokretovih i bućinih.

orasasti plodovi

Češnjak je sastojak koji se najčešće ne izostavlja iz recepta, no može mu se primjerice pridružiti luk ili ljutika. Nadalje, osim tvrdih sireva, u pesto se može umiješati svježi sir i ricotta. U ovakvim varijantama pesta, aromatično zeleno bilje služi tek kao začin, a okus mogu dodatno obogatiti i papar, ljute papričice te mala količina limunovog soka ili aceta balsamica.

Sve te varijante pripreme govore o bogatstvu hranjivih tvari koje nam ovaj poznati umak nudi.

S obzirom na milijun kreativnih načina na koje ga možemo napraviti, lako ćemo pronaći sastojke koji će odgovoriti na potrebe koje u tom trenutku imamo za određenim nutrijentima.

Znamo da je začinsko bilje saveznik našeg zdravlja sa svim antioksidansima koje nam pruža, a zdrave masnoće te vitamini i minerali koje nalazimo u raznom povrću i sjemenkama dodatno oplemenjuju tu cijelu nutritivnu priču. Ubacimo li sir osigurat ćemo i dozu proteina i u malo vremena i mašte imamo zdrav i cjelovit obrok.

Pogledajte naše prijedloge za različite varijante pesto umaka pa neka vam posluže kao primjer i inspiracija za vlastite kreacije.

Pesto alla calabrese

pesto

Sastojci:

  • 4-5 kom crvene paprike (Rog)
  • 2 manja luka
  • 300 g svježeg sira (može i riccota)
  • 80 g parmezana, sitno naribanog
  • manja rajčica
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • začini po želji (sol, papar, kajenski papar)

Priprema:

Narežite luk i papriku te ih pržite u tavi na maslinovom ulju dok paprika ne omekša. Potom kratko prepržite komadiće rajčice i češnjaka. Sve stavite u blender te dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kremasti crveni umak. Umak se odlično slaže s tjesteninom!

Pesto od metvice

pesto

Sastojci:

  • 40 listića metvice
  • 40 g listića peršina
  • 80 g narezanih badema, prepečenih i ohlađenih
  • 1 veliki režanj češnjaka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/2 čajne žličice morske soli
  • ¼ čajne žličice papra
  • ¼ čajne šalice maslinovog ulja

Priprema: 

U blender stavite nasjeckane listove peršina i mente, bademe i češnjak te miksajte sve dok ne dobijete finu, glatku smjesu. Nakon toga dodaje limunov sok i malo naribane limunove korice, sol i papar te ponovno uključite blender te miksajte sve dok se smjesa ne poveže. Pred sam kraj ulijte malo maslinovog ulja te nakon toga pesto stavite u zdjelicu i uživajte u čarobnom okusu.

Pesto od boba, lješnjaka i parmezana

pesto

Sastojci:

  • 200 g boba, suhog
  • 100 g lješnjaka, prženog
  • 4 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 50 g parmezana
  • sol, svježe mljeveni papar

Priprema: 

Skuhajte bob pa ga blendajte 30 sekundi s lješnjacima i češnjakom. Dodajte ulje i blendajte još 30 sekundi. Izvadite iz blendera te umiješajte parmezan i začinite.

Objavljeno 14.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!