Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

Uživajte: 3 fit recepta za zdravije lazanje

Image

Lazanje, anyone?

Naravno, odgovor je DA! Stoga, da možete uživati u lazanjama i znati da ste konzumirali obrok koji vam neće ugroziti fitness plan prehrane ili tijelo natovariti s nepotrebnim viškom kalorija, predlažemo nekoliko verzija lazanja koje su niskokalorične i prihvatljive čak i kad ste na dijeti!

Lazanje s tikvicama i špinatom

Sastojci:

  • 400 g pelata nasjeckanih na kockice
  • 2 žlice soja sosa
  • 3 srednje velike tikvice
  • 400 g mljevene puretine
  • 8 šampinjona (narezanih na ploškice)
  • 1 veći luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 šake špinata
  • 4 žlice grčkog jogurta
  •  60 g mozzarelle
  • malo kokosovog ulja

Postupak:

Tikvice narežite na ploške, debljine oko pola centimetra. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Ploške tikvica poslažite u protvanu i pecite na 200 stupnjeva 4 minute sa svake strane pa izvadite da se ohlade.

U većoj posudi zagrijte malo kokosovog ulja te kad se zagrijte stavite luk narezan na sitno, gljive narezane na ploškice i usitnjen češnjak. Dinstajte par minuta pa dodaje mljevenu puretinu i malo vode pa dinstajte dodatnih 5 minuta. Od pelata odvojite 2 velike žlice u manju posudu, a ostalo dodajte u tavu i promiješajte s mesom i ostalim sastojcima. Poklopite i pustite još 5 minuta da se dinsta.

Špinat narežite na sitno  i stavite u posudu pa ga prelijte grčkim jogurtom te promiješajte.

U protvan za lazanje stavite 2 žlice pelata (koje ste ranije odvojili) pa složite red lagano pečenih tikvica, red umaka s mljevenim mesom te red jogurta sa špinatom. Na to ponovo stavite rez tikvica, red mesa i red jogurta sa špinatom. Na vrh naslažite na ploške narezanu mozzarellu i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok sir ne dobije zlatnu boju.

Lazanje s palentom

Sastojci:

  • 400 g pelata
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 srednje veliki luk
  • 1 crvena paprika
  • 10 šampinjona
  • 100 g tikvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g palente
  • 60 g mozzarelle

Postupak:

Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju pa stavite sa strane da se potpuno ohladi.  

Luk narežite na sitno, papriku i tikvicu na kockice, šampinjone na ploškice, a češnjak na što sitnije. Ulje zagrijte u tavi na pa njega stavite sitno narezan luk i papriku pa pirjajte 4-5 minuta, dok ne omekšaju, a po potrebi dodajte malo vode. Dodajte šampinjone, tikvicu i češnjak pa dinstajte 2-3 minute, dok se gljive ne omekšaju. Dodajte polovicu pelata i pustite na ploči 10-ak minuta na laganoj vatri.

Ohlađenu palentu izvadite na tanjur i narežite oko pola centimetra tanke ploške. U protvan istresite preostalu polovicu pelata, pa na nju rasporedite polovinu ploški palente. Prelijte polovicom mješavine povrća pa prekrijte polovicom mozzarelle narezane na ploškice. Ponovite još jedanput iste sljedove slaganja.

Stavite u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite 30 minuta pokriveno, te još 15 minuta otkriveno, da se sir zapeče.

Bezglutenske lazanje s tjesteninom od pira

Sastojci:

  • tjestenina za lazanje od pirovog brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 60 g mozzarelle
  • 450 g mljevenog junećeg mesa (od buta)
  • 1/2 čajna žličica kurkume
  • 2 čajne žličice svježeg peršina
  • 1/2 čajne žličice soli
  • bosiljak
  • 1/2 mrkve
  • 400 ml pasirane rajčice

Postupak:

Na maslinovom ulju dinstati meso 20-ak minuta, po potrebi dodavati vodu, pa dodati na kockice narezanu mrkvu. Nakon još 15 minuta dodati kurkumu, na sitno narezan peršin, bosiljak i sol. Na kraju dodati polovicu pasirane rajčice.

U protvan za lazanje izlijte polovicu preostale pasirane rajčice (četvrtina vam je još ostala), pa na nju posložite red tijesta za lazanje. Na tijesto istresite trećinu smjese s mesom, pa na nju red tjestenine. Slažite slojeve dok imate smjese. na kraju prelijte preostalom rajčicom i na vrh dodajte na fetice narezanu mozzarellu.

Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 20 minuta.

Objavljeno 22.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!