Uživajte: 3 fit recepta za zdravije lazanje
Prehrana

Uživajte: 3 fit recepta za zdravije lazanje

Lazanje, anyone?

Naravno, odgovor je DA! Stoga, da možete uživati u lazanjama i znati da ste konzumirali obrok koji vam neće ugroziti fitness plan prehrane ili tijelo natovariti s nepotrebnim viškom kalorija, predlažemo nekoliko verzija lazanja koje su niskokalorične i prihvatljive čak i kad ste na dijeti!

Lazanje s tikvicama i špinatom

Sastojci:

  • 400 g pelata nasjeckanih na kockice
  • 2 žlice soja sosa
  • 3 srednje velike tikvice
  • 400 g mljevene puretine
  • 8 šampinjona (narezanih na ploškice)
  • 1 veći luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 šake špinata
  • 4 žlice grčkog jogurta
  •  60 g mozzarelle
  • malo kokosovog ulja

Postupak:

Tikvice narežite na ploške, debljine oko pola centimetra. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Ploške tikvica poslažite u protvanu i pecite na 200 stupnjeva 4 minute sa svake strane pa izvadite da se ohlade.

U većoj posudi zagrijte malo kokosovog ulja te kad se zagrijte stavite luk narezan na sitno, gljive narezane na ploškice i usitnjen češnjak. Dinstajte par minuta pa dodaje mljevenu puretinu i malo vode pa dinstajte dodatnih 5 minuta. Od pelata odvojite 2 velike žlice u manju posudu, a ostalo dodajte u tavu i promiješajte s mesom i ostalim sastojcima. Poklopite i pustite još 5 minuta da se dinsta.

Špinat narežite na sitno  i stavite u posudu pa ga prelijte grčkim jogurtom te promiješajte.

U protvan za lazanje stavite 2 žlice pelata (koje ste ranije odvojili) pa složite red lagano pečenih tikvica, red umaka s mljevenim mesom te red jogurta sa špinatom. Na to ponovo stavite rez tikvica, red mesa i red jogurta sa špinatom. Na vrh naslažite na ploške narezanu mozzarellu i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok sir ne dobije zlatnu boju.

Lazanje s palentom

Sastojci:

  • 400 g pelata
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 srednje veliki luk
  • 1 crvena paprika
  • 10 šampinjona
  • 100 g tikvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g palente
  • 60 g mozzarelle

Postupak:

Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju pa stavite sa strane da se potpuno ohladi.  

Luk narežite na sitno, papriku i tikvicu na kockice, šampinjone na ploškice, a češnjak na što sitnije. Ulje zagrijte u tavi na pa njega stavite sitno narezan luk i papriku pa pirjajte 4-5 minuta, dok ne omekšaju, a po potrebi dodajte malo vode. Dodajte šampinjone, tikvicu i češnjak pa dinstajte 2-3 minute, dok se gljive ne omekšaju. Dodajte polovicu pelata i pustite na ploči 10-ak minuta na laganoj vatri.

Ohlađenu palentu izvadite na tanjur i narežite oko pola centimetra tanke ploške. U protvan istresite preostalu polovicu pelata, pa na nju rasporedite polovinu ploški palente. Prelijte polovicom mješavine povrća pa prekrijte polovicom mozzarelle narezane na ploškice. Ponovite još jedanput iste sljedove slaganja.

Stavite u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite 30 minuta pokriveno, te još 15 minuta otkriveno, da se sir zapeče.

Bezglutenske lazanje s tjesteninom od pira

Sastojci:

  • tjestenina za lazanje od pirovog brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 60 g mozzarelle
  • 450 g mljevenog junećeg mesa (od buta)
  • 1/2 čajna žličica kurkume
  • 2 čajne žličice svježeg peršina
  • 1/2 čajne žličice soli
  • bosiljak
  • 1/2 mrkve
  • 400 ml pasirane rajčice

Postupak:

Na maslinovom ulju dinstati meso 20-ak minuta, po potrebi dodavati vodu, pa dodati na kockice narezanu mrkvu. Nakon još 15 minuta dodati kurkumu, na sitno narezan peršin, bosiljak i sol. Na kraju dodati polovicu pasirane rajčice.

U protvan za lazanje izlijte polovicu preostale pasirane rajčice (četvrtina vam je još ostala), pa na nju posložite red tijesta za lazanje. Na tijesto istresite trećinu smjese s mesom, pa na nju red tjestenine. Slažite slojeve dok imate smjese. na kraju prelijte preostalom rajčicom i na vrh dodajte na fetice narezanu mozzarellu.

Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 20 minuta.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Savršen keto obrok: Fit lazanje od tikvica x 7
    Svi volimo lazanje, ali inače se radi o poprilično kaloričnoj hrani. To nije slučaj i s lazanjama čiji recept donosimo u nastavku, a koje su lagane, niskokalorične, poprilično zdrave, ali i preukusne....
  • Večera - smijemo li jesti kasno navečer i kako bi zdrava večera trebala izgledati x 142
    Postoji nekoliko uvriježenih mišljenja koliko vremena prije odlaska na počinak je najbolje večerati, jedno od njih je dva do tri sata prije spavanja. Također bitno je da večera bude dovoljna kako ne b...
  • Pureći medaljoni s mozzarelom x 14
    Puretina je lagano i niskokalorično meso. Mnogi će reći da je bijelo meso peradi suho. No naš kuharski majstor pokazat će vam da puretina može biti itekako sočna. Uz maštoviti pire od tikvica, ručak, ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 22.10.2015
Piše:
Zorana Jagodić