Tapioka: Što je, kakvu nutritivnu vrijednost ima i 3 najbolja recepta s tapiokom!

Image

Moguće je da mnogi od vas nisu niti čuli za tapioku, a vjerujem da ima i puno onih koji su čuli ali se još nisu usudili isprobati je. Dakle, što je uopće tapioka i na koje načine je možete pripremiti?

Što je tapioka?

Tapioka je škrob ekstrahiran iz korijena biljke kasave (Manihot esculenta) karakteristične za Brazil gdje je ta biljka poznata i pod nazivom Manioka, no raste i u zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija).

Iako biljka kasava originalno potječe sa sjeveroistoka Brazila, upotreba tapioke u kulinarstvu (ali i u kozmetici, tekstilnoj industriji itd.) proširila se diljem Južne Amerike, Indije, Afrike i Azije, gdje je zbog svoje široke dostupnosti već dugo vremena glavni sastojak u pripremi hrane za milijune ljudi bez obzira što je ne krasi neka nutritivna vrijednost. 

tapioka

Naime, radi se o gotovo čistom ugljikohidratu (80% škroba), s minimalnom količinom proteina, masti i vlakana, te slabim profilom mikronutrijenata pa je ne možemo nazvati nekom nutritivnom riznicom. No, to ne znači da nema svoje prednosti!

Ono što je pozitivno je to da se radi o bezglutenskoj namirnici pa je tako pogodna za osobe osjetljive na gluten ili one koje ga jednostavno izbjegavaju iz raznih razloga. Lako je probavljiva, neutralnog okusa i boje pa se tako lako miješa s ostalim namirnicama, odnosno dodavanjem raznih namirnica, aroma i boja može se preraditi u različite proizvode.

tapioka

Kako koristiti tapioku?

U prodaji se tapioka pojavljuje u obliku malih, bijelih kuglica nalik na perlice, pahuljica te brašna koje fino samljeveno služi kao zamjena za pšenično brašno u pripremi kruha, peciva, pita, tortilja i ostalih popularnih jela.

Osim toga, kao škrob služi za povezivanje smjese pa je tako odličan dodatak juhama, umacima, varivima i pudinzima. Osim toga što je pogodna za pečenje i kuhanje, ipak je njena najčešća i najpoznatija uporaba u svrhu proizvodnje pudinga s obzirom da u kontaktu s toplom vodom ili mlijekom postaje želatinasta.

Kao što vidite, s tapiokom se mogu pripremiti zaista raznolika jela, od kruha preko umaka i juha do raznih slastica – kada se odvažite uključiti je u svoj jelovnik ideje za pripremu same dolaze.

Da biste se u to uvjerili i sami isprobajte ova 3 neodoljiva jela s tapioka perlicama i brašnom, možda i vi postanete ljubitelji ove zanimljive i svestrane namirnice!

tapioka

3 recepta s tapiokom

Fini tapioka kruščići

tapioka

Sastojci: 

  • 2 jaja
  • 175 g brašna tapioke
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 160 ml mlijeka
  • 65 g ricotte
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. U tavi zagrijemo maslinovo ulje, mlijeko i sol. Kad proključa maknemo s vatre i umiješamo tapioka brašno. Smjesu pustimo da odstoji 10-15 minuta.
  2. Za to vrijeme smjesa će se ohladiti te u nju umiješamo sir i razmućena jaja. Dobro izmiješamo.
  3. Od tijesta odvajamo po male količine kako bismo napravili kuglice. Njih posložimo na papir za pečenje te ih pečemo u pećnici dok ne poprime smećkastu boju.

Puding od tapioke i ananasa

tapioka

Sastojci:

  • 100 g tapioca perlica
  • 200 g ananasa
  • 40 g rižinog slada u prahu
  • 40 g ribanog kokosa
  • 700 ml kokosovog mlijeka
  • 1 čajna žlica ribane tamne čokolade
  • Malo kokosovog brašna

Priprema:

  1. Tapioka perlice namočite oko 1 sat u malo kokosovog mlijeka, nakon čega ih ocijedite i stavite u ostatak mlijeka. Dodajte rižin slad u prahu, ribani kokos i kuhajte dok se ne zgusne. 
  2. Nakon što se puding zgusne maknite ga s vatre i umješajte 3/4 ananasa. 
  3. Puding servirajte u čašice, s komadićima ananasa na vrhu i malo crne čokolade te posipajte kokosovim brašnom.

Kolačići s čokoladom i maslacem od badema

tapioka

Sastojci za tijesto:

  • 1,5 šalica bademovog brašna
  • 5 velikih žlica kokosovog brašna
  • 5 velikih žlica brašna tapioke
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 4 velikih žlica maslinovog ulja
  • 4 velike žlice javorovog sirupa (med ili nekog drugog prirodnog zaslađivača)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za namaz od kikirikija:

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Sve sastojke za tijesto miksajte dok se ne povežu, a zatim tijesto formirajte u kuglice srednje veličine. Stavite ih u kalup za pečenje, i malo pritisnite prstima da ih izravnate.
  2. Izbušite vilicom kako bi se omogućilo bolje strujanje zraka. Pecite 15 do 18 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
  3. Kad je gotovo, stavite ga u hladnjak na pola sata da se ohladi. U međuvremenu pomiješajte sastojke za namaz od kikirikija i razmažite po tijestu koje se ohladilo. Kolačiće zatim ponovno stavite u hladnjak da se stisnu.

Objavljeno 14.07.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!