A sad probajte zdraviju varijantu: Zdravija makovnjača/orahnjača od pirovog brašna

Image

I ovaj poznati klasik je jednostavno previše mamio da ga ne bismo pokušali preinačiti u svoju zdraviju verziju. Obično brašno zamijenili smo integralnim pirovim, običan šećer smeđim šećerom i medom, a maslac kokosovim uljem.

Ovih blagdana definitivno znamo koja će verzija makovnjače/orahnjače biti na našem stolu.

orehnjaca

Sastojci (za dvije štruce):

Kvas:

  • 1 svježi kvasac (40 g)
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 1 žličica pirovog brašna
  • 1 žličica smeđeg šećera

Priprema:

Kvasac razmrviti i pomiješati sve sastojke za kvas u višoj posudi. Ostaviti 15-tak minuta da se digne na toplom.

Tijesto:

  • 2 žutanjka + 1 jaje, razmutiti
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 80 ml kokosovog ulja, otopljenog i prohlađenog
  • Ribana korica limuna
  • 450 - 500 g integralnog pirovog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 ml mlakog mlijeka

Priprema:

  1. Sve navedene sastojke za tijesto i dignuti kvasac pomiješati vilicom. Dalje miksati mikserom sa spiralnim nastavcima par minuta.
  2. Po potrebi dodati ili malo brašna ili malo mlijeka, ako je tijesto presuho. Prebaciti na radnu površinu lagano posutu brašnom, pa umijesiti glatko i kompaktno tijesto, barem 5 minuta dok ne dobijete elastično tijesto srednje tvrdoće.
  3. Staviti u čistu zdjelu, pokriti čistom krpom i staviti da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 40 min). Za to vrijeme pripremiti nadjeve.

Tijesto je za oba kolača jednako, samo se nadjev razlikuje. U nastavku članka pročitajte upute za pripremu nadjeva od maka pa potom i nadjeva od oraha.

orehnjaca

Zdravija makovnjača

Nadjev mak:

  • 200 g mljevenog maka
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • korica limuna
  • 100-150 ml mlijeka

Priprema nadjeva od maka:

Sve sastojke pomiješati i zaliti kipućim mlijekom, količinu mlijeka dodati malo po malo, ne odmah uliti sve - da se dobije gušća maziva smjesa.

Završna priprema makovnjače nalazi se na kraju teksta. 

orehnjaca

Zdravija orahnjača

Nadjev orah:

  • 250 g mljevenog oraha
  • 50 g smeđeg šećera
  • 40 g groždica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlice meda
  • Ribana limunova korica
  • Vanilija mljevena, po želji
  • 100-150 ml mlijeka

Priprema nadjeva od oraha:

Sve sastojke pomiješati i zaliti kipućim mlijekom, količinu mlijeka dodati malo po malo, ne odmah uliti sve - da se dobije gušća maziva smjesa.

Završna priprema makovnjače/orahnjače

  1. Dignuto tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, pa na pobrašnjenoj podlozi razvaljati cca 1 cm debelo i ravnomjerno, pa jedno tijesto premazati makom, drugo orahom.
  2. Svaku štrucu pažljivo usko namotati, i paziti da smo nadjev ravnomjerno raspodijelili da poslije dobijemo lijepi „puž“ u presjeku. Obje štruce stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Ostaviti još 15-ak minuta da se diže na toplom pokrivno krpom, a za to vrijeme ugrijati pećnicu na 180°C.
  3. Premazati žutanjkom ili cijelim jajetom, pa peći u ugrijanoj pećnici oko 35-40 min.
  4. Nakon pečenja ostaviti pokriveno krpom da korica malo omekša, zatim ohladiti i rezati.

orehnjaca

Objavljeno 09.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!