Pir - vrhunska žitarica s puno proteina (prijedlog pripreme)

Image

Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, a potječe iz Azije odakle je donesen na Bliski istok odakle se proširio na Europu - u vrijeme Rimskog carstva bio je glavna namirnica rimskih vojnika koji su jeli pirovu kašu. Danas je na tržištu moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali i pirovo brašno, tjesteninu i mlijeko, dok se od njega rade mnogi obroci: od doručaka, do deserata i vrhunskih kolača.

Pirovo zrno je žilavo i tvrdo, a kad se kombinira s drugim žitaricama daje dozu hrskavosti. Pir je izgledom sličan pšenici, samo s malo većim zrnom, te ga odlikuje odlična probavljivost. Upravo stoga, koristi se u prehrani bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba.

U narodnoj medicini, pir se koristi za liječenje kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih teškoća. Ako imate problema s probavom i zatvorom, savjetujemo da redovito jedete pir i ti problemi će biti iza vas.

U svojem sastavu, pir sadrži vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Osim toga, za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 posto više proteina što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

Dakle, osim što pir sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom omjeru te ugljikohidrate, sadrži i masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).

Budući da sadrži slabiji oblik glutena, pir je žitarica koju podnose i osobe intolerantne na gluten, ali i oboljeli od celijakije.

Preporučujemo da pir uvrstite u prehranu zbog niza pozitivnih učinaka koje će on imati na vaše zdravlje, ali i zbog njegovog nutritivnog bogatstva koje ga ističe među žitaricama.

Pirova kaša za doručak

Sastojci:

  • 200 ml zobenog ili drugog malomasnog mlijeka
  • 75 g pirovih pahuljica
  • 2 žlice sušenog voća (brusnice, grožđice, po izboru)
  • 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • šaka orašastih plodova (orah, badem, po izboru)
  • 2-3 svježe jagode (ili neko drugo sezonske voće)

Priprema:

U zagrijano mlijeko ubacite ekstrakt vanilije i pir i miješajte dok se kuha 4-5 minuta. Dodajte sušeno voće i ostavite na izvoru topline još par minuta dok se kaša ne omekša. Po potrebi (ovisno kakvu gustoću želite) na kraju dodajte još malo mlijeka i promiješajte. Istresite u zdjelicu i dodajte usitnjene orašaste plodove i na sitno narezano svježe voće.

Pir s povrćem

Sastojci:

  • 60 g pira
  • 60 g slanutka
  • 1 srednje velika tikvica
  • 3-4 cherry rajčice
  • malo svježeg peršina
  • malo kokosovog ulja

Priprema:

Pir stavite u toplu vodu i kuhajte, prema uputama na pakiranju. Povrće narežite na kockice. Na tavi zagrijte kokosovo ulje pa dodajte tikvicu i malo pirjajte. Dodajte slanutak i malo vode, pa pustite 10-ak minuta da se pirja. U smjesu dodajte rajčice i sitno narezan svježi peršin. U posudi izmiješajte pir i dinstano povrće.

Može se jesti kao samostalan obrok ili kao prilog mesu.

Salata s pirom

Sastojci:

  • 50 g pira
  • 1 mrkva
  • 1 crveni luk
  • 1 paprika
  • 100 g graška
  • 100 g brokule
  • 1 šaka oraha
  • 2 žlice sjemenki suncokreta
  • 1 limun
  • 1 žlica bučinog ili maslinovog ulja

Priprema:

Malo maslinovog ulja stavite na tavu pa kad se ugrijte dodajte pir i malo vode. Ostavite da se kuha oko 30 minuta uz povremeno podlijevanje. Kad je pir gotov istresite ga u posudu i ostavite da se hladi.

Crveni luk narežite na kockice, papriku na trakice, a mrkvu naribajte. Grašak i brokulu skuhajte. Sjemenke suncokreta lagano prepržite na suhoj tavi, a orah usitnite.

Sve sastojke ostavite da se ohlade pa pomiješajte s pirom. Hladnu salatu začinite limunovim sokom i bučinim uljem.

Pirovi muffini s jabukom i cimetom

Sastojci:

  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1/2 šalice pirovog brašna
  • 1 šalica zobenog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice kokosovog maslaca
  • 1 naribana jabuka
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica cimeta

Priprema:

Pomiješajte u posudi zobeno i pirovo brašno, sol, prašak za pecivo i cimet. U drugoj posudi promiješajte zobeno mlijeko, med, kokosovo ulje i ribanu jabuku. Pomiješajte jedno s drugim nježno miješajući.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalupe za muffine izlijte smjesu i stavite da se peče. Nakon 30 minuta, vaši muffini su gotovi!

Objavljeno 18.05.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!