Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Koja su najmanje kalorična alkoholna pića?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto je vrijeme u kojem se mnogi opuste, kako s treningom i prehranom, tako i s odabirom napitaka. Ljetne vrućine, godišnji odmori, plaža i druženje s prijateljima često završe i s pokojim alkoholnim pićem. No, i kod odabira alkoholnih pića moguće je izabrati one s manje ili više kalorija.

Ipak, treba imati na umu da je alkohol sam po sebi jako kaloričan. Naime, 1 gram alkohola ima 7 kcal, što ima više od grama ugljikohidrata (4 kcal/g), ali manje od masti (9 kcal/g). Stoga, standardno piše od 10 grama u sebi nosi 70 kcal, bez da smo počeli računati i druge nutrijente, najčešće šećere, koji se uz alkohol u piće nalaze.

alkohol

Da stvar bude gora, mnoga alkoholna pića, a posebno kokteli, imaju velike količine ugljikohidrata, ali i masti. Uzimajući sve to u obzir, uz izuzetak male količine vina, alkohol se može smatrati praznim kalorijama jer nema nikakve pozitivne nutritivne vrijednosti.

Osim visokog kalorijskog sadržaja, alkohol negativno utječe na procese u ljudskom organizmu, poput apsorpcije nutrijenata i trošenja energije. Naime za razliku od drugih nutrijenata (proteina, ugljikohidrata i masti), ljudski organizam ne može pohraniti alkohol, a izbacivanje alkohola iz organizma proces je koji usporava sve druge procese jer mu tijelo daje prednost.

Stoga, kod odabira alkoholnih pića, ako ih ne možete izbjeći, birajte ona koja imaju što manju kalorijsku vrijednost.

Donosimo popis 10 poznatih alkoholnih pića i njihovu kalorijsku vrijednost:

  • 1 čaša (25 ml) whiskeyja - 50 kcal
  • 1 čaša (25 ml) vodke - 55 kcal
  • 1 čaša (125 ml) gin i tonika - 85 kcal
  • 1 čaša (125 ml) crnog vina - 90 kcal
  • 1 čaša (125 ml) šampanjca (12.5%) - 95 kcal
  • 1 čaša (25 ml) konjaka - 110 kcal
  • 1 čaša (125 ml) bijelog vina - 118 kcal
  • 1 limenka piva (330 ml) - 150 kcal
  • 1 čaša (50 ml) likera (Baileys) - 165 kcal
  • 1 čaša alkoholnog koktela Margarita (240 ml) - 455 kcal

Iz navedene tablice, nemojte pogrešno zaključiti da je whiskey najmanje kalorično piće, jer se navedena vrijednost odnosi na samo 25 ml ovog poznatog pića. Prema omjeru količine i kalorija, pivo je alkoholno piće s najmanje kalorija. 

pivo

 

Imajte na umu da je alkohol bogat praznim kalorijama, a osim opasnosti od debljanja, njegova probava i izbacivanje iz organizma negativnu utječe na sve druge procese u organizmu, od potrošnje energije, apsorpcije nutrijenata do funkcioniranja vitalnih organa (jetra).

Stoga, uživajte u ljetu uz pokoje alkoholno piće, ali nemojte pretjerivati da jesen ne dočekate s viškom kojeg ćete se cijele godine pokušavati riješiti.

Objavljeno 11.08.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!