Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Alkohol i rast mišića – idu li zajedno?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Možda znate nekog ili ste i sami bili, odnosno jeste pobornik takve prakse – čaša ili dvije pive nakon treninga pod opravdanjem alternativnog izvora ugljikohidrata.

Zadnja dva desetljeća mnogo se glasina zavrtjelo fitness industrijom pa tako i ova te je tako malo alkohola nakon treninga kod nekih postala ne samo ugodna i opuštajuća već i navodno korisna navika. Priče su jedno, no što na to kaže znanost – kakav je stvaran utjecaj alkohola na rast mišića?

Kada promatramo mišićni rast primarna komponenta istog je proteinska sinteza uz hormone testosteron i hormon rasta koji sudjeluju kao glavni pokretači cijelog procesa. Postoje mnoge studije koje su se pozabavile pitanjem utjecaja alkohola na proteinsku sintezu, no većina je došla do različitih zaključaka što ni ne čudi s obzirom na razliku u faktorima koji su činili svaku od tih studija. Jedan od tih faktora vezan je za subjekte na kojima su se provodila istraživanja.

Naime, najveći broj njih rađen je na štakorima koji se iako fiziološki slični ljudima, ipak razlikuju u nekim metaboličkim procesima te tako zaključke koji su doneseni provodeći testiranja ne možemo tako jednostavno prenijeti na ljude.

Bez obzira na to, znanost je ipak došla do prihvatljivog odgovora s kojim se slaže i većina svjetskih stručnjaka, a kojeg ćemo saznati u nastavku teksta.

alkohol

Utjecaj alkohola na sintezu proteina

Kao što je već navedeno, zaključke studija treba uvijek uzeti s dozom opreza gledajući na sve faktore koji su uzeti u obzir prilikom izvođenja iste. U slučaju testiranja utjecaja alkohola na proteinsku sintezu, in vivo i in vitro, dokazano je kako konzumacija etanola, odnosno alkohola kod štakora reducira proteinsku sintezu i do 25%.

No, druge studije na ljudima pokazale su drukčiji učinak, odnosno nije zabilježena značajna redukcija proteinske sinteze što samo govori o tome koliko je potrebno takva testiranja vršiti na ljudskim subjektima ako želimo dobiti relevantne zaključke.

Utjecaj alkohola na testosteron

Svi znamo koliko je testosteron bitan za mišićni rast ali i generalno zdravlje stoga je logično zapitati se kakav je utjecaj alkohola na isti. Kao i kod proteinske sinteze, i ovo pitanje je istraženo u mnogim studijama s različitim faktorima pa time i zaključcima, no stručnjaci su se na kraju složili – presudna je količina.

Malo je studija koje su se pozabavile umjerenim količinama alkohola, većinom su testirane krajnosti pa tako možemo zaključiti da redoviti unos veće količine etanola (više od 1.5g /kg) može ozbiljno ugroziti potencijal za mišićni rast dok kod manjeg unosa (do 0.5g /kg) utjecaj nije tako značajan.

alkohol

Budite umjereni, no uz oprez

Dakle, umjerena konzumacija alkohola sama po sebi navodno nema značajan negativan utjecaj na mišićni rast. Vjerujem da se niste previše iznenadili time jer je stvar mjere u životu nešto što se provlači kroz gotovo sve ali priča tu ne staje.

Alkohol definitivno u jednoj mjeri utječe na metabolizam pa tako i na procese zaslužne za mišićni rast, a taj utjecaj razlikuje se od pojedinca do pojedinca ovisno o nizu različitih faktora. I ne samo to - konzumacija alkohola s jedne strane utječe na kalorijski unos te kod nekih može potaknuti apetit dok ga kod drugih supresirati, a s druge strane dovesti do mamurluka i ugroziti dobar san što sve može pomaknuti granice koje smo si postavili zajedno sa sposobnošću organizma da se oporavi od teških treninga.

Prije svega budite svjesni svojih ciljeva i prioriteta. Prosječni vježbač koji teži povećanju mišićne mase možda neće toliko ugroziti svoj napredak s kojom čašicom alkohola dnevno, no netko tko teži tome da postane profesionalac možda bi trebao dobro razmisliti o svojim prioritetima.

Ako unos alkohola na bilo koji od navedenih načina ometa dostizanje cilja onda je to nešto što treba ozbiljno uzeti u obzir bez obzira na sve zaključke studija i mišljenja različitih stručnjaka kao i ostalih fitness entuzijasta.

alkohola

Zaključak

Iako ova tema traži puno više prostora i dodatnih istraživanja na ljudima za sada možemo zaključiti sljedeće: ako alkohol konzumirate u umjerenim količinama od 2-3 pive dnevno vjerojatno ne morate previše strahovati od njegovog negativnog utjecaja na mišićni rast i produkciju hormona.

Sve iznad toga i na redovitoj bazi može ne samo negativno utjecati na isto već i ugroziti zdravlje vaše jetre kao i optimalan rad cijelog organizma. Imajte na umu svoje ciljeve i osluškujte signale koje vam tijelo daje – bez obzira na sva moguća istraživanja, najbitnije je ono koje možete provesti na samima sebi.

Objavljeno 29.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!