Mahune - najhranjivije povrće

Image

Mahune će vas kvalitetno i bogato nahraniti godeći vam i gastronomski i nutricionistički.

Mahune su povrće iz skupina mahunarki, baš kao grah, grašak, leća, slanutak. Povrće iz te skupine posebno je hranjivo zbog velikog udjela ugljikohidrata i bjelančevina.

Više je vrsta mahuna koje se razlikuju po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), po veličini (najduže vrste dosežu i 25 cm) i po boji (od blijedožutih, preko zelenih, pa sve do pjegavih smeđe - ljubičastih).

Sto grama svježih mahuna sadrži čak 90 g vode, a ostatak su uglavnom ugljikohidrati, proteini i vlakna. Zbog takva sastava i malo kalorija, čest su sastojak redukcijskih dijeta. Jedu se mlade mahune kojima se nije razvilo zrno graha. U našim je krajevima sezona svježih mahuna od lipnja do rujna.

Pri kupnji obratite pažnju na izgled : kora treba biti glatka i čvrsta, bez točkica i oštećenja, a kad ih prelomite trebaju puknuti, a ne uvijati se. Svježe mahune u hladnjaku možete čuvati tri dana, ali ih nemojte prati prije spremanja, piše Tena.

Mahune dobro podnose zamrzavanje

Prije spremanja u zamrzivač, u kojem mogu trajati i do dvije godine, odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti.

Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite "konce" pa narežite. Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Na varivo (kuhajte ih u malo vode) su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća, salata. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom.

Osvježavajuća salata od mahuna :

Za četiri će vam osobe trebati :

  • 500 g mahuna

  • vezica rotkvica

  • 150 g mini rajčica za preljev

  • 50 ml maslinova ulja

  • žlica kopra

  • 2 mlada luka

  • 2 žlice limunovog soka

  • sol

Mahune očistite i narežite, pa kuhajte u slanoj vodi do 20 min. Ocijedite ih, isperite hladnom vodom i ohladite. Narežite rotkvice i mini rajčice i dodajte ih mahunama. Prelijte preljevom od navedenih sastojaka, dobro ohladite i poslužite.

Za jednostavne kuhane mahune :

Trebat će vam :

  • 1 kg mahuna

  • maslac

  • temeljac

  • češnjak

  • luk

  • ulje

  • papar

Zalijte temeljcem da prekrijete mahune i kuhajte oko sat vremena. Začinite prema ukusu.

Mahune s mrvicama :

Za četiri osobe :

  • 250 g mahuna (svježih ili zamrznutih)

  • 40 g krušnih mrvica

  • sojin umak

  • mažuran ili drugo začinsko bilje prema ukusu

  • češnjak

  • ulje, papar

Priprema :

Mahune skuhajte i ocijedite. Popržite na ulju krušne mrvice, prelijte ih po mahunama, začinite češnjakom, sojinim umakom, mažuranom, paprom (odnosno začinima po želji) i sve dobro promiješajte. Na navedeni način možete brzo i ukusno pripremiti brokulu ili cvjetaču, piše Tena.

Objavljeno 08.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
14
1
Podijeli s prijateljima!