Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Dobra vijest: Konzumacija sira smanjuje loš utjecaj soli na zdravlje krvnih žila

Image

Sve koji vole sireve razveselit će ova vijest: antioksidansi koji se prirodno nalaze u sirevima pomažu u zaštiti krvnih žila od oštećenja koja se događaju uslijed prehrane s visokim udjelom soli, a koja je vrlo česta u suvremenom, zapadnjačkom načinu života.

sir

4 porcije sira na dan štite krvne žile

Studija koju su proveli Alba i sur. potvrdila je ovu pretpostavku. Znanstvenici su prvo potvrdili da osobe koje unose veće količine soli kroz svoju prehranu imaju visok stupanj disfunkcija krvnih žila. No, kada se istim ispitanicima uz takvu prehranu u 4 obroka na dan dodavao sir, takvih štetnih utjecaja nije bilo.

Ovo otkriće je izvrstan način da se zaštiti kardiovaskularno zdravlje, bez pretjeranog mijenjanja prehrambenih navika, već dodavanjem jedne namirnice u jelovnik.

Unos soli neophodan je za normalno funkcioniranje organizma, ali njegove prevelike količine direktno su povezane s povišenim krvnim tlakom te rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kako stoji u preporuci The American Heart Association, ne savjetuje se unos soli veći od 2300 mg na dan, dok se idealnim unosom smatra oko 1500 mg za većinu odraslih osoba.

Zanimljivo, čak i sirevi koji u sebi imaju visok udio soli imaju jednak učinak na zaštitu krvnih žila od oštećenja. Osobe koje su dnevno unosile 4 porcije sira imale su niži krvni tlak i općenito bolje kardiovaskularno zdravlje.

Kako stoji u zaključku studije, visok unos soli izaziva porast broja molekula koje štete krvnim žilama te općem zdravlju osobe. Sirevi, posebno peptidi koji se stvaraju tijekom probave sira u ljudskom organizmu, imaju pozitivno antioksidativno djelovanje, što znači da imaju sposobnost uklanjanja ovih molekula oksidansa i na taj način štite od njihovih štetnih fizioloških učinaka na krvne žile.

sir

Utjecaj sira od mlijeka i sira od soje na zdravlje krvnih žila

Studija iz 2016. godine koju su proveli Stanhewicz i sur. potvrdila je da konzumacija sira umjesto druge slane hrane također štiti od negativnog utjecaja soli na kardiovaskularno zdravlje, kao što je povišen krvni tlak.

Ova je studija zasluge pripisala proteinima koje nalaze u siru, a koji imaju zaštitno djelovanje na krvne žile.

Znanstvenici su u ovom istraživanju usporedili djelovanje sira dobivenog iz mlijeka se sir dobiven od soje. No, prema rezultatima studije, samo je konzumacija sira životinjskog porijekla imala ovu zaštitnu funkciju na krvne žile i njihovo zdravlje.

sir

Reference: 

  1. Alba BK, Stanhewicz AE, i sur. Controlled Feeding of an 8-d, High-Dairy Cheese Diet Prevents Sodium-Induced Endothelial Dysfunction in the Cutaneous Microcirculation of Healthy, Older Adults through Reductions in Superoxide. The Journal of Nutrition. nxz205
  2. Stanhewicz AE, Alba BK, Kenney WL, Alexander LM. Dairy cheese consumption ameliorates single-meal sodium-induced cutaneous microvascular dysfunction by reducing ascorbate-sensitive oxidants in healthy older adults. British Journal of Nutrition. Access Volume 116, Issue 428 August 2016 , pp. 658-665

Objavljeno 18.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!