VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Koje su štetne strane vegetarijanske prehrane?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vegetarijanska prehrana je svakako hit posljednjih godina. Sve veći broj ljudi prelazi na ovu vrstu prehrane, navodeći kao razloge zdravlje, ekologiju i etiku.

No, iako vegetarijanska prehrana zaista ima niz prednosti, niz se studija bavi i štetnim stranama ove vrste prehrane, a o njima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanska prehrana isključuje meso, ribu i perad. Vegani dodatno iz prehrane izbacuju mliječne proizvode, jaja te proizvode životinjskoga porijekla poput želatine ili meda.

Kako ističu nutricionisti, kad se govori o kvalitetnoj prehrani i vegetarijanska prehrana može biti dobra i loša – ovisno birate li kuhano povrće ili u ulju pečene krumpiriće.

Stoga, učenje o prehrani i nutrijentima doprinosi tome da se prevladaju štetni aspekti svake prehrane, pa tako i ove koja se temelji većinom na proizvodima biljnoga porijekla.

biljke

Štetne strane vegetarijanske prehrane

1. Rizik od moždanog udara

Britanski su istraživači (Tong i sur.) oko 18 godina pratili više od 48 000 muškaraca i žena bez povijesti srčanih bolesti ili moždanog udara. Vegetarijanci su imali 13% manji rizik od srčanih bolesti od onih koji jedu meso. Istovremeno, imali su i 20% veću stopu moždanog udara od onih koji jedu meso.

2. Moždano zdravlje

Stručnjaci navode (Derbyshire) da vegetarijancima prijeti manjak kolina, nutrijenta važnog upravo za moždano zdravlje, ali i za niz drugih funkcija. Kolin nalazimo u mesu peradi i jajima, a ljudsko tijelo ne može proizvesti dovoljne količine i potrebno ga je unositi hranom. Stoga, vegetarijancima se savjetuje redovan unos jaja upravo radi kolina, a veganima se savjetuje uzimanje kolina kao dodatka prehrani.

3. Gubitak kose

Studije (Guo i sur)pokazuju da prehrana koja ne uključuje meso može biti manjkava što se tiče proteina i nekih mikronutrijenata, prvenstveno željeza, vitamina B i cinka.

Upravo su potonji odgovorni za zdravlje i zdrav rast kose. Stoga, u slučaju provedbe prehrane koja ne sadrži meso, na svakom je pojedincu da promisli o biljnim izvorima navedenih nutrijenata i njihovom redovnom  dostatnom unosu, kako bi se izbjegle ove negativne posljedice njihove deficijencije.

4. Problemi s raspoloženjem

Kad se govori o utjecaju vegetarijanske prehrane na raspoloženje, studije imaju dijametralno suprotna otkrića. Dok neki navode da ova prehrana poboljšava raspoloženje, studija koju su proveli Hogg-Kollars i sur. pokazala je da je postporođajna depresija češća kod žena na vegetarijanskoj prehrani, nego kod žena koje su jele meso.

Ipak, kako je ovo tema oko koje se lome koplja znanstvenika, ne bismo voljeli zauzimati stranu, već samo čitateljima dati informaciju da postoje različiti rezultati studija o ovome pitanju.

biljna prehrana

Pozitivne  strane vegetarijanske prehrane

Niz je potvrda pozitivnih utjecaja vegetarijanke prehrane, a među njima se ističu:

Ipak, važno je napomenuti da osobe koje jednu zdravu vegetarijansku prehranu imaju 25% manji rizik od srčanih bolesti, ali oni koji jedu nezdravu vegetarijansku prehranu imaju za 32% veći rizik! Također, i kod vegetarijanaca dobro odabiri namirnica smanjuju rizik od dijabetesa za 34%, ali oni loši povećavaju za 16%!

Zdrava prehrana biljnoga porijekla uključuje cjelovite žitarice, voće, povrće, orašaste plodove, mahunarke, biljna ulja te čaj i kavu. Manje zdrava uključuje voćne sokove, zaslađene napitke, rafinirane žitarice, tjesteninu, krumpir, slatkiše i deserte.

Upozorenje: Nemojte biti junk food vegetarijanac!

Iako mnogi vegetarijansku prehranu doživljavaju a priori zdravom, to ne mora biti slučaj, odnosno ovisi o odabirima koje vegetarijanac radi. Naime, baš kao i kod svake druge prehrane, i kao vegetarijanac možete jesti loše i, primjerice, svoju prehranu temeljiti na junk foodu!

Možete biti vegetarijanac, a prehranu temeljiti na pomfritu, rafiniranim ugljikohidratima (bijelom kruhu i pekarskim proizvodima), gaziranim pićima i nezdravim slasticama, zar ne? Naravno da za ovakvu prehranu nijedan nutricionist na svijetu neće nazvati zdravom iako ona i dalje zadržava svoje vegetarijansko ime.

Stoga, ako ste vegetarijanac, birajte zdrave namirnice, cjelovite žitarice, orašaste plodove, mahunarke, maslinovo i druga zdrava ulja i iskoristite sve benefite koje vegetarijanska prehrana može ponuditi.

shake

Reference:

  1. Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, Perez-Cornago A, Travis RC, Clarke R. et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ 2019; 366 :l4897
  2. Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1-10. Published 2017 Jan 31.
  3. Hogg-Kollars S, Mortimore D, Snow S. Nutrition health issues in self-reported postpartum depression. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2011;4(3):120-136.
  4. Derbyshire E. Could we be overlooking a potential choline crisis in the United Kingdom? BMJ Nutrition, Prevention & Health 2019; BMJ 2019-000037.

Objavljeno 30.01.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!