OTVORENA PRVA FITNESS.com.hr TRGOVINA U ZAGREBU // KLIK ZA DETALJE!
.

Jeste li za veganski burger? Pročitajte mišljenje nutricionista!

Image

U posljednjih nekoliko godina vegetarijanstvo i veganstvo su u naglom porastu. Pobornici ovih vrsta prehrane kojima je zajedničko izbjegavanje namirnica životinjskog porijekla kao razloge za prelazak na ove vrste prehrane navode brigu o vlastitom zdravlju i ekološke razloge.

Sukladno tim porastom interesa za vegetarijanskom i veganskom hranom, industrija hrane počela je proizvoditi niz namirnica koje izgledom i okusom podsjećaju na hranu životinjskog porijekla, imaju isto ime, ali su sastavom namijenjene osobama koje izbjegavaju životinjske namirnice. Među najpoznatijima je Beyond Meat burger koji možete pronaći i na našem tržištu. 

Beyond Meat burger

Ovako stoji na deklaraciji tog proizvoda: 

  • Sastav - Voda, izolat proteina graška, prešano ulje canola repice, rafinirano kokosovo ulje, rižin protein, arome, kakao maslac, protein mungo graha, metilceluloza, krumpirov škrob, ekstrakt jabuke, sol, kalij klorid, ocat, koncentrat limunova soka, lecitin suncokreta, prah šipka, bojilo: ekstrakt cikle
  • Pljeskavica od 113g daje 250 kcal od čega su masti 18g, (zasićene 30%), ugljikohidrati 3 g od čega vlakna 2g, bjelančevine 20g
  • Izvor bjelančevina - riža, grašak, mungo grah / obojeno ciklom i šipkom
  • Proizvod ne sadrži soju ni kikiriki (ali sadrži druge grahorice poput graška i mungo graha), gluten, i deklariran je kao ne-GMO proizvod.

burger

Već u malo bolje opremljenoj trgovini hranom možete kupiti veganske burgere, veganski parizer, veganski sir i slične namirnice. Ove namirnice su prvenstveno namijenjene početnicima u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani koji i dalje žele poznati okus mesa, ali su se odlučili na smanjivanje količine ili potpuno izbacivanje mesa iz svojeg jelovnika.

No, nutricionisti nisu suglasni oko toga jesu li te prehrambene opcije nužno zdravije od onih s mesom.

Branimir Dolibašić: Iako se zove burger, ovo nije zamjena za meso

Za mišljenje o Beyond Meat burgeru smo pitali Branimira Dolibašića, nutricionista voditelja Nutrilife centra. 

"Sve tamo od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su prvi komercijalni proizvodi na bazi sojinog proteina stigli na naše tržište, trend vegetarijanstva i alternativnih stilova prehrane bliskih ili sličnih vegetarijanstvu je u porastu. S porastom broja ljudi koji ne jedu mesu, poraslo je i tržište, te se na njega plasiraju različiti proizvodi koji imaju zamijeniti osnove mesne prehrane, odnosno biljne alternative mesu i mliječnim proizvodima.

Radi malo temeljitije informiranosti budućih potrošača, a ne glede na to jesu li vegetarijanci ili svejedi, evo par razlikovnih „da“ i „ne“ podataka.

  • Iako se zove burger, ovo nije zamjena za meso u doslovnim smislu te riječi - ne sadrži B12 niti željezo koji ih ima u mesu, a inače su dva nutrijenta dosta problematična za vegetarijansku prehranu
  • Riječi poput ekstrakt, metilceluloza te izolat u sastojcima proizvoda upućuju prostom logikom na industrijsku proizvodnju namirnice, tako da u suštini osim oblika namijenjenog konzumaciji (pečena pljeskavica) nema velike razlike u odnosu na proteinske prahove i šejkove na bazi biljnih proteina
  • Proizvod sadrži kokosovu mast, zasićenu mast koja u svom sastavu nema previše razlike u odnosu na životinjske zasićene masti, što pridonosi očekivanju okusa koji daje pržena životinjska mast, ali jednako i opterećuje unosom zasićenih masti, pa preporuka umjerenosti i kontrole količine vrijedi jednako kao da je ovo juneći ili svinjski proizvod
  • Inovativna tehnološka konstrukcija i kombinacija sastojaka čini proizvod približno sličnim odnosno u sličnoj kategoriji okusa mesnog proizvoda, čak su i detalji poput izbora boje cikle koja daje purpurnu boju mesa, ali onima koji očekuju da sve bude isto kao meso (otpor žvakanju, specifičan okus itd.) ovo možda neće biti jednako iskustvo
  • Ako imate alergije, probavne smetnje od konzumacije grahorica ili intoleranciju na grašak ili rižu, moguće je da ovo nije proizvod za vas

Unos više biljnih izvora proteina u prehrani je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, pa čak i kada do kraja imitiramo navike mesojeda, dobro je imati ponekad na jelovniku biljne alternative. Ipak, moramo li ih pržiti i time smanjiti i pogoršati nutritivnu vrijednost obroka, izbor ostaje na konzumentu koji bira hranu između životne potrebe i željenog stila života.

U cjelovitim namirnicama poput graška, riže i mungo graha ima više hranjivih sastojaka koji su tamo prirodno „zapakirani“, ali ujedno kuhanje variva od nabrojanih moguće ne odgovara životnom stilu onih koji hoće jesti burger bez hama kao vegetarijanci mesojednog stila u isto vrijeme.", zaključuje Branimir Dolibašić, nutricionist voditelj Nutrilife centra.

burger

Katarina Zupančič: Uvijek bih radije izabrala klasični burger

„Sam burger može biti dobar izbor za vegetarijance. Međutim burger u svakom slučaju nije namirnica koja bi se preporučala konzumirati svakodnevno. Ali svakako može biti dio uravnotežene prehrane.

Sasvim je normalna stvar da će vege-burger koji svojim okusom imitira meso biti pun različitih dodataka da bi se dobila prava konzistencija i okus. Ipak, većinu prehrane treba činiti što manje prerađena hrana te bi, kao osoba koja jede sve, uvijek radije izabrala klasični burger“, navodi Katarina Zupančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije i nutricionistica.

Alissa Rumsey: Ovakav burger nije nužno zdraviji od goveđeg

Američka nutricionistica Alissa Rumsey ističe da postoje prednosti unosa veće količine namirnica biljnoga porijekla, ali se ne slaže s biljnim opcijama ovakve vrste. „Ovakva rješenja nisu nužno zdravija od goveđih burgera. Možete ih pojesti, ali nije nužno da svoj goveđi burger zamijenite ovim rješenjem.“

Rumsey ističe da je količina soli i zasićenih masnih kiselina u biljnim burgerima vrlo slična kao u klasičnim mesnim burgerima. Percepcija da se radi o zdravijoj varijanti je u ovom slučaju samo rezultat dobrog marketinga, a ne stvarnog činjeničnog stanja na temelju nutritivne vrijednosti ovih namirnica.

Amy Goodson: Ovo je vege-burger bez povrća

Amy Goodson, nutricionistica i certificirana specijalistica za sportsku prehranu ističe da Beyond Burger nije najbolje rješenje ni ako tražite manje masno ili manje kalorično rješenje naspram klasičnog burgera.

„Također, ovaj burger svakako nije nešto čime ćete zadovoljiti potrebe za povrćem. Naime, to što nalazimo grašak u njegovom sastavu ne znači da je on zaista ondje. Naime, radi se o izolatu proteina graška, a ne cjelovitoj namirnici.“

Stoga, da zaključimo:

Ako želite jesti veganski burger, napravite ga sami kod kuće, od cjelovitih namirnica, a nemojte bježati od mesa tako što ćete odabirati gotovi veganski burger koji ni nutritivno ni zdravstveno nije bolje rješenje!

Foto: Beyond Meat

Objavljeno 13.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!