5 izvora veganskog proteina

Image

Većina ljudi pretpostavlja da su meso, perad, jaja i mliječni proizvodi najbolji načini za dobivanje vaše proteinske doze, ali ima puno drugih ne-životinjskih proizvoda koji su krcati zdravim proteinima. Uzmite svoju dozu proteina bez mesa, naposljetku i vegani moraju jesti nešto.

Razgovarali smo s registriranom dijetetičarkom o alternativnim izvorima proteina za ljubitelje životinja i kao i za gladne sportaše. Kada niste raspoloženi za krvavi odrezak, pojedite nešto od ovoga.

Grah

Pola šalice crnog graha iz konzerve ima samo 110 kalorija i jedan gram masnoće, ali imaju sedam grama proteina. Koristite savršene proteinske kombinacije kao što su grah i riža.

Crni grah

Kombinirajući grah s rižom ili kukuruzom dat će vam aminokiseline koje se inače dobivaju iz životinjskih proteina, ali koje nedostaju mnogim biljnim proteinima.

Kinoa

Četvrtina šalice nekuhane kinoe (koja otprilike napuni šalicu kada se skuha) ima 170 kalorija, 2.5 grama masnoća i sedam grama proteina. Usto, ovo je jedina žitarica koja je poznata kao kompletan protein – sadržavajući sve bitne aminokiseline.

Kinoa

Dok se grah treba kombinirati s drugom hranom da bi postao savršeni protein, kinoa sadrži sve hranjive tvari koje biste dobili jedući meso.

Tofu

Drugi vegetarijanski standard, tofu, koji se radi od plodova soje, ima samo 94 kalorije, pet grama masnoća i 10 grama proteina po porciji od pola šalice.

Tofu

Tofu se može naći u puno različitih oblika i najviše se koristi zbog svoje sposobnosti da upije različite okuse.

Tempeh

Promijenite svoju tofu rutinu i probajte tempeh. To je raznovrsna čvrsto strukturirana kuhana soja koja je također kompletan protein, kao kinoa. Pola šalice ima 160 kalorija i golemih 15 grama proteina, ali ima malo više masnoća (9t grama).

Tempeh

Orašasti plodovi

Iako se ljudi klone ovih kalorijama i masnoćom gustih zalogajčića, orašasti plodovi su krcati hranjivim tvarima, vlaknima i proteinima (bademi imaju šest grama po porciji od oko 28 grama). Predlažemo da im pristupite kao nečemu što je više od malog brzog obroka. Pokušajte koristiti pržene bademe ili indijske oraščiće u azijskom pečenju s povrćem ili mljevene bademe kao smjesu koju ćete staviti na bilo koje jelo.

Objavljeno 17.04.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!