5 izvora veganskog proteina
Prehrana

5 izvora veganskog proteina

Većina ljudi pretpostavlja da su meso, perad, jaja i mliječni proizvodi najbolji načini za dobivanje vaše proteinske doze, ali ima puno drugih ne-životinjskih proizvoda koji su krcati zdravim proteinima. Uzmite svoju dozu proteina bez mesa, naposljetku i vegani moraju jesti nešto.

Razgovarali smo s registriranom dijetetičarkom o alternativnim izvorima proteina za ljubitelje životinja i kao i za gladne sportaše. Kada niste raspoloženi za krvavi odrezak, pojedite nešto od ovoga.

Grah

Pola šalice crnog graha iz konzerve ima samo 110 kalorija i jedan gram masnoće, ali imaju sedam grama proteina. Koristite savršene proteinske kombinacije kao što su grah i riža.

Crni grah

Kombinirajući grah s rižom ili kukuruzom dat će vam aminokiseline koje se inače dobivaju iz životinjskih proteina, ali koje nedostaju mnogim biljnim proteinima.

Kinoa

Četvrtina šalice nekuhane kinoe (koja otprilike napuni šalicu kada se skuha) ima 170 kalorija, 2.5 grama masnoća i sedam grama proteina. Usto, ovo je jedina žitarica koja je poznata kao kompletan protein – sadržavajući sve bitne aminokiseline.

Kinoa

Dok se grah treba kombinirati s drugom hranom da bi postao savršeni protein, kinoa sadrži sve hranjive tvari koje biste dobili jedući meso.

Tofu

Drugi vegetarijanski standard, tofu, koji se radi od plodova soje, ima samo 94 kalorije, pet grama masnoća i 10 grama proteina po porciji od pola šalice.

Tofu

Tofu se može naći u puno različitih oblika i najviše se koristi zbog svoje sposobnosti da upije različite okuse.

Tempeh

Promijenite svoju tofu rutinu i probajte tempeh. To je raznovrsna čvrsto strukturirana kuhana soja koja je također kompletan protein, kao kinoa. Pola šalice ima 160 kalorija i golemih 15 grama proteina, ali ima malo više masnoća (9t grama).

Tempeh

Orašasti plodovi

Iako se ljudi klone ovih kalorijama i masnoćom gustih zalogajčića, orašasti plodovi su krcati hranjivim tvarima, vlaknima i proteinima (bademi imaju šest grama po porciji od oko 28 grama). Predlažemo da im pristupite kao nečemu što je više od malog brzog obroka. Pokušajte koristiti pržene bademe ili indijske oraščiće u azijskom pečenju s povrćem ili mljevene bademe kao smjesu koju ćete staviti na bilo koje jelo.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Konzumirate li organski uzgojene izvore proteina? x 9
    Pilići uzgojeni „na veliko“ nisu organski uzgojeni i daleko su od mesa kakvo je nekad bilo, stoga pileća juhica koja nas vraća u život nakon viroze ili prehlade nije više toliko zdrava, osim ako nas n...
  • 10 najjačih izvora proteina ikada x 145
    O tome stalno govorimo. I s dobrim razlogom: to je najbrži način za izgradnju mišića, sagorijevanje masnoća i dobivanje tijela kakvog želite. Da biste to dobili, trebate najbolju dostupnu kvalitetu, z...
  • Nutricionistički savjeti za sportaše vegetarijance x 17
    Ne jedete li meso morat ćete utrošiti malo više truda u planiranje vašeg jelovnika da biste dobili primjerenu količinu proteina za izgradnju mišića i trening. Vegetarijanci trebaju pripaziti na manjak...
Na forumu ima 10 komentara na ovu temu
Forum
da li netko zna gdje se u zagrebu moze kupiti dobar tempeh? ili tofu?
zizi
18.04.12. u 02:18
line
Jesi gledala u Bio bio? 
GOSPODIN B.
18.04.12. u 02:40
line
da, Bio&Bio ima sve to... ;)
black-purple
21.04.12. u 16:46
line
tofu vidjeh i u konzumu....eto ga opet.....nemam nikakve bio pa sam osudjena na supermarkete :(
Demetra
21.04.12. u 20:36
line
Leća je bogata proteinima otprilike kao i pileća prsa. Velika prednost nad nabrojanim (osim graha) je i cijena.
jetra
26.04.12. u 13:46
line
[QUOTE=jetra]Leća je bogata proteinima otprilike kao i pileća prsa. Velika prednost nad nabrojanim (osim graha) je i cijena.[/QUOTE]

I jednako tako nepotpuna i neusporediva sa pilećim prsima zbog nedostatka ili slabog udjela odredjenih aminokiselina.Dakle sama za sebe je nedostatan izvor proteina.Dakle treba ju kombinirati sa ostalim žitaricama, no tu je opet velika količina UH koje bi morao unjeti da zadovoljiš potrebu za proteinima. Tako da je bedasto usporedjivati namirnice životinjskog porijekla i žitarice
The Phoenix2012-04-26 14:16:11
The Phoenix
26.04.12. u 14:03
line
Interesantno, samo nedostupno vecini koji ne zive u velikim gradovima....ima li nesto na tu temu sa ''standardnim'' namirnocama? (izuzev graha...bas crnog :))
veljko78
26.04.12. u 14:37
line
@the phoenix: Tema se ne bavi mesom, utoliko sam naveo leću kao izostavljenu a ne piletinu, tunu ili neki treći bb klišej, Usporedio sam je s piletinom radi sličnog postotka proteina, ne kao zamjenu za piletinu. Ne shvaćam što je tu bedasto
jetra
27.04.12. u 22:27
line
[QUOTE=jetra]@the phoenix: Tema se ne bavi mesom, utoliko sam naveo leću kao izostavljenu a ne piletinu, tunu ili neki treći bb klišej, Usporedio sam je s piletinom radi sličnog postotka proteina, ne kao zamjenu za piletinu. Ne shvaćam što je tu bedasto[/QUOTE]


Naravno da se ne bavi mesom, ti si taj koji je spomenu meso , a ne ja Wink i usporedio meso i bilje , ja ga spomenuo nisam Wink
I izravno si rekao da je jendako bogata proteinima kao i meso...... što je netočno jer nije potpun sastav esencijalnih aminokiselina, i da ima prednost cijene nad istim............dakle opet usporedjuješ kruške i jabuke......
The Phoenix
27.04.12. u 23:33
line
1. ne jednako već otprilike 2. ja sam spomenuo leću, ne meso. 3. usporedio sam je cjenovno s namirnicama iz članka. 4. ovo prelazi dobar ukus u komunikaciji i ulazi u sferu srednjoškolskog ega. 5. pokušaj malo s kruškama i jabukama, možda je majka priroda pametnija od "doručka šampiona". :)
jetra
04.05.12. u 18:10
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 17.04.2012
Piše:
Iva Pranjić