VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vegetarijanska i mediteranska prehrana jednako su učinkovite u prevenciji srčanih bolesti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Lakto-ovo-vegetarijanska prehrana, koja uključuje jaja i mliječne proizvode, ali isključuje meso i ribu, i mediteranska prehrana vjerojatno su jednako učinkovite u smanjenju rizika od srčanih i moždanih udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation.

Ranije objavljene, odvojene studije pokazale su da mediteranska prehrana smanjuje određene faktore rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a isto je potvrđeno i za vegetarijansku prehranu; međutim, ovo je prva studija koja je usporedila učinke dva različita načina prehrane i iznijela ovakav zaključak.

prehrana

Usporedna studija dvije vrste prehrane

Kako ističu autori studije, cilj im je bio zaključiti hoće li prijelaz na lakto-ovo-vegetarijansku prehranu biti pogodan za srčano zdravlje kod osoba koje su prije toga jele i meso i ribu. „Da bismo najbolje ocijenili ovo pitanje, odlučili smo usporediti lakto-ovo-vegetarijansku prehranu s mediteranskom prehranom u istoj skupini ljudi.“, navode autori studije.

Studija je uključila 107 zdravih ispitanika, ali s prekomjernom tjelesnom težinom, u dobi od 18 do 75 godina, kojima je nasumično dodijeljeno da slijede tri mjeseca ili niskokaloričnu vegetarijansku dijetu, koja je uključivala mliječne proizvode i jaja, ili niskokaloričnu mediteransku prehranu.

Mediteranska prehrana uključuje perad, ribu i nešto crvenog mesa, kao i voće, povrće, grahorice i cjelovite žitarice. Nakon tri mjeseca, sudionici su zamijenili način prehrane. Većina sudionika je uspjela provoditi obje dijete.

Autori studije su zaključili da su ispitanici na bilo kojoj od prehrana imali sljedeće rezultate:

  • Izgubili su oko 1,30 kg tjelesne masti
  • Izgubili su oko 1,80 kg ukupne tjelesne težine
  • Imali su gotovo iste promjene u indeksu tjelesne težine (BMI)

Ipak, autori navode da su zamijetili dvije razlike među ovim načinima prehrane koje valja istaknuti. Vegetarijanska prehrana bila je učinkovitija u smanjenju LDL ("lošeg") kolesterola, dok je mediteranska prehrana rezultirala većim smanjenjem triglicerida, čija visoka razina povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

No, ono sto autori ističu u zaključku ove studije jest da niskokalorična lakto-ovo-vegetarijanska prehrana može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti otprilike jednako kao i niskokalorična mediteranska prehrana.

Ono što autori dodaju, kao pojašnjenje jest to da obje vrste prehrane slijede sličan uzorak, bogate su voće i povrćem, grahoricama, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima, fokusiraju se na raznovrsnost, nutritivnu gustoću i primjerenu količinu hrane uz ograničavanje unosa zasićenih masnih kiselina.

prehrana

Reference:

  1. Sofi F, Dinu M, Pagliai G, Cesari F, Gori AM, Sereni A, Becatti M, Fiorillo C, Marcucci R, Casini A. Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet). Circulation, 2018. 137:1103–1113

Objavljeno 09.12.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!