Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Da li znamo pravilno skladištiti hranu ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Aluminijske folije, staklenke, prozirna folija…različite vrste hrane zahtijevaju različito skladištenje. Evo nekoliko prijedloga za pravilno korištenje.

Iako je opće poznata činjenica da je hranu najbolje iskoristiti svježu i u najkraćem mogućem roku, zbog ubrzanog načina života u kojem živimo, postoje situacije kada je skladištenje hrane neminovno.

Često se događa da hranu skladištimo obično u ono što imamo pri ruci, bez razmišljanja da li to odgovara vrsti namirnice. Budući da je osnovna zamisao produžiti, a ne skratiti rok trajanja skladištenih namirnica, pridržavajte se osnovnih pravila konzerviranja.

Prozirna folija najprikladnija je za skladištenje voća, povrća, kruha i keksa. Nikada je nemojte koristiti za čuvanje masnih namirnica poput sireva, sladoleda na bazi vrhnja ili mlijeka, jer taj tip folije može sadržavati male postotke soli polivinilklorida (soli ftalne kiseline) koje su topive u mastima i mogu kontaminirati hranu.

Tvrde sireve omotajte pamučnom salvetom kako biste omogućili prolaz zraka. Maslac i topive sireve obložite staniolom ili aluminijskom folijom obloženom masnim papirom koji možete naći u supermarketima.

Kisele namirnice poput umaka od rajčica, riba začinjenih limunovim sokom, šumsko voće ili zasoljene namirnice kao što su slane srdelice i sl. ne smiju se skladištiti u aluminijskim posudama.

Kiselina i sol omogućavaju koroziju aluminija koji tada izravno prelazi u hranu. Za namirnice tog tipa najbolje su staklene ili vatrostalne posude, a mogu se koristiti i plastične posude koje su otporne na niske temperature.

Kisele namirnice nemojte čuvati ni u keramičkim posudama jer mogu apsorbirati teške metale laka kao što su olovo i kadmij, kojim je keramika premazana.

Aluminijska folija dobar je izbor za sprječavanje oksidacije. Možda niste znali, ali omotate li bocu maslinovog ulja alu-folijom produžit ćete mu vijek trajanja.

Šupljikave vrećice odličan su izbor za čuvanje salata i kruha budući da održavaju vlažnost (tako pakiran kruh neće se isušiti već će ostati mekan).

Mastan papir dobar je odabir za sladolede budući da sprječava kristalizaciju površine sladoleda. Prilikom upotrebe dobro ga prionite na otvor staklenke kako bi izbjegli prolaz zraka.

Nadamo se da će vam predloženi savjeti pomoći u čuvanju hrane, ali i očuvanju zdravlja.

Objavljeno 06.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!