Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Može li resveratrol pridonijeti gubitku kilograma i prevenirati nastanak masnih naslaga?

Image

Može! Dvije novo objavljene studije pokazuju da resveratrol uvećava sposobnost mišića da apsorbira glukozu iz hrane. Što više glukoze mišići potroše za stvaranje energije, manje je organizam sprema u masne stanice. Studija objavljena u BMC Physiology, provedena na primatima iz porodice Lemura, zaključuje da resveratrol inducira potrošnju energije ubrzanjem metabolizma.

Dodatno, primjećeno je da lemuri spontano uzimaju manje hrane. Istraživači vjeruju da je mehanizam djelovanja reseveratrola povezan sa stimulacijom lučenja SIRT1 enzima iz porodice sirtuina, direktno povezanog s metabolizmom masti i restriktivnim unosom kalorija.

Druga studija sačinjena je s ciljem pronalaženja efikasnih metoda koje bi austronautima trebale biti od pomoći u očuvanju mišićne i koštane mase u vrijeme boravka u svemiru, u uvjetima bestežinskog stanja.

Studija objavljena u FASEB Journal bavi se važnim saznanjima vezanim uz dokazanu potrebu za svakodnevnim fizičkim aktivnostima, koju je u uvjetima bestežinskog stanja vrlo teško održavati. Studija je obavljena na laboratorijskim životinjama u simuliranim bestežinskim uvjetima, a pokazala je da skupina životinja koja je redovito dobivala resveratrol nije izgubila na mišićnoj i koštanoj masi te nije razvila inzulinsku rezistenciju koja je bila prisutna u skupini koja nije dobivala resveratrol.

Jednako tako, paralelu je moguće povući sa sjedilačkim načinom života, vezanim najčešće uz prirodu posla koji svakodnevno obavljamo.

Restriktivni unos kalorija smatra se jednim od najvažnijih faktora povezanih s produljenjem života. Prehrana bogata resveratrolom organizam dovodi u stanje koje po karakteristikama određenih metabolitičkih procesa odgovara stanju organizma podvrgnutog dijeti s ograničenim unosom kalorija.

Tako osim direktnog utjecaja na gubitak masti, konzumenti se mogu nadati duljem i kvalitetnijem životu. Nekoliko kliničkih studija u tom smislu upravo je u tijeku, a osnova za ispitivanja na ljudima su istraživanja s Harvarda koja su još 2003. ustanovila kako resveratrol produljuje životni vijek gljivica kvasca i njihove replikativne sposobnosti za 70%, dok su ribama iz porodice kičmenjaka talijanski znanstvenici resveratrolom produžili život za 50%.

Ukoliko resveratrol bude vaš izbor sredstva za gubitak kilograma, onda se možete nadati i slijedećim, dobro istraženim pogodnostima kojima ćete razveseliti organizam:

  • značajno smanjuje pojavu kardiovaskularnih bolesti
  • stimulira eNOS enzim koji služi kao katalizator u tvorbi dušičnog oksida (NO)
  • može pomoći u prevenciji nekih vrsta tumora kočenjem aktivnosti određenih enzima koji nastaju kao posljedica metaboličkih procesa

Za kraj, resveratrol je prvenstveno snažan antioksidans koji može biti dio plana prehrane (zajedno s vitaminom D i omega masnim kiselinama) koji će imati protuupalno, anti-virusno i protektivno djelovanje, pomoći vam da se osjećate mlađe, a pri tome izgubite i višak masnih stanica koje ste godinama vrijedno skupljali.

Proizvod možete naručiti na našem web shopu ovdje: Resveratrol Diet - 60 kapsula.

Izvor:

1) Dal-Pan A, Blanc S, Aujard F. : Resveratrol suppresses body mass gain in a seasonal non-human primate model of obesity, BMC Pyhisiology 2010:10-11
2) I. Momken, L. Stevens, A. Bergouignan, D. Desplanches, F. Rudwill, I. Chery, A. Zahariev, S. Zahn, T. P. Stein, J. L. Sebedio, E. Pujos-Guillot, M. Falempin, C. Simon, V. Coxam, T. Andrianjafiniony, G. Gauquelin-Koch, F. Picquet, S. Blanc. Resveratrol prevents the wasting disorders of mechanical unloading by acting as a physical exercise mimetic in the rat. The FASEB Journal, 2011; DOI: 10.1096/fj.10-177295

Objavljeno 17.08.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!