Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Moje iskustvo s goveđim proteinom i zašto sam se odlučio za njega

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nakon gotovo desetljeća ispijanja proteinskih shakeova na bazi sirutke (whey proteina), odlučio sam se na promjenu.

Imao sam nekoliko opcija na raspolaganju, a najviše me privlačio upravo goveđi protein. Goveđi protein nije toliko rasprostranjen na našem tržištu, ali i na ostalim tržištima i jednostavno nije protein kojeg ćete svakodnevno naći u ponudi.

Njegova cijena viša je u odnosu na mliječne proteine, a popularnost je manja. Pitao sam se zašto. Zar nije goveđi protein superioran u odnosu na mliječne? Gledajući američke bodybuildere kao tinejdžer, uvidio sam jedan uzorak koji se ponavljao; svi su jeli govedinu u fazama kad su htjeli napakirati veliku količinu mišićne mase u off-seasonu.

Sjećate se MuscleMeds suplement kuće koja je imala ultra popularni Carnivore protein sa zaštitnim licem na naslovnici koji je krasila ćelava glava s velikom pletenicom? Da, riječ je o Kaiju Greenu, bodybuilderu koji je nekoliko godina za redom puhao za vratom tadašnjem mr. Olympiji, Philu Heathu. Gospodin „Predator“. Ako Kai koristi goveđi protein u prahu, onda mora biti dobar... No, zašto goveđi protein u prahu nema toliku popularnost? Može li cijena biti razlog, ili je posrijedi nešto drugo?

whey protein

Biološka vrijednost proteina

Podsjetimo se: biološka vrijednost proteina predstavlja uspješnost njene apsorpcije u našem tijelu pri čemu izvrstan protein ima vrijednost od 100 i više, dobar protein ima vrijednost od 75-99, dok namirnicu s vrijednošću manjom od 75 ne računamo kao izvor proteina.

Iako je govedina izuzetno popularna među bodybuilderima, njena biološka vrijednost nešto je niža u odnosu na druge proteine.

Pogledajmo tablicu:

biološka vrijednost

Pozitivne strane goveđeg proteina

Proteini iz govedine opskrbljuju organizam aminokiselinama koje su neophodne za izgradnju mišićne mase, međutim, protein, kao takav, ima nešto viši udio masnoća i kolesterola. Ovaj dio su proizvođači goveđih proteina htjeli izbjeći. Stoga je kao rješenje došao goveđi izolat u prahu.

Goveđi protein je izvrsno rješenje za one koji ne podnose mliječne proteine, laktozu, soju, a nisu vegetarijanci niti vegani. Goveđi izolat u prahu kod kvalitetnog proizvođača sadrži 90% čistog goveđeg izolata.

Također, goveđi protein ima nešto veći sadržaj kreatina, arginina, a kod nekih proizvođača i beta alanina, pruža dobru apsorpciju, odličnu topljivost, lagano je probavljiv (iako je riječ o govedini) te sadrži sve važne minerale.

S obzirom na to da je riječ o goveđem izolatu, odstranjene su masnoće te ne sadržava ugljikohidrate (što zna biti slučaj kod pojedinih mliječnih proteina).

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Gdje je problem?

Osim nešto niže biološke vrijednosti goveđeg proteina u odnosu na izolat sirutke, većina problema pojavljuje se kod upitne kvalitete goveđeg proteina, odnosno, kolagen predstavlja većinu proteina. Kolagen nije steak za koji mi mislimo da ga dobivamo u obliku praška...

Također, nešto niži sadržaj leucina kod goveđeg izolata daje prednost wheyu, kao i njegova superiornost gram za gram. Isto tako, cjenovni rang wheya ne ide u prilog goveđem izolatu.

Goveđi protein s kojim sam ja bio zadovoljan...

 Od nekoliko različitih proizvođača najviše sam bio zadovoljan s Amixovim Monster Beef proteinom. Riječ je o proizvodu koji sadrži 90% enzimatski hidrolizirani goveđi protein koji predstavlja jedan od najboljih izvora proteina na tržištu. Enzimatska hidroliza skraćuje vrijeme probave proteina te se on vrlo brzo apsorbira u krvotok.

Također, dodatno je obogaćen s kreatin monohidratom te sadrži i kompleks koji se sastoji od dvije vrste arginina, citrulina i beta alanina što pojačava krvotok i osigurava brzu apsorpciju i dostavu hranjivih tvari u mišiće. Sadrži i sve važne minerale koji su potrebni sportašima i aktivnim pojedincima.

beef

Za kraj...

U danu bismo trebali imati nekoliko kvalitetnih izvora proteina (jaja, govedina, mliječni proteini, piletina...) i ne bismo se trebali fokusirati na samo jedan izvor. Iako je whey protein izvrsno rješenje za mnoge, ne znači i da je izvrsno rješenje za sve.

Stoga, ako vam sirutka ne odgovara, a niste fan veganskih proteina, probajte goveđi protein. Na kraju dana, cjelokupan unos proteina bit će presudan faktor za izgradnju vaših mišića.

Objavljeno 17.07.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!