Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Mogućnost primjene kreatina u medicinske i rehabilitacijske svrhe

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vjerujemo da je većina vas čula za kreatin, suplement koji u najvećoj mjeri koriste sportaši i rekreativci u treninzima kojima je cilj dobivanje mišićne mase i povećanje snage, a pomaže mišićima proizvoditi energiju tijekom visoko intenzivnih aktivnosti i dizanju velikih težina.

Kreatin je supstanca koja se prirodno nalazi u mišićima u obliku kreatinfosfata (otprilike 95% ukupne količine u ljudskom tijelu), a ostatak se može pronaći u mozgu, bubrezima, jetri i testisima. Sam kreatin spoj je koji nastaje u jetri iz aminokiselina arginin, glicin i metionin i ima jako puno sličnosti aminokiselinama.

Faktori koji utječu na skladištenje kreatina u tijelu su unos mesa, tjelesna aktivnost, količina mišićne mase i razine hormona kao što su testosteron i IGF-1. Kada se koristi kao suplement, povećava zalihe kreatinfosfata, koji je jedan od oblika energije u stanicama, jer izravno sudjeluje u stvaranju ATP-a, osnovne jedinice energije u stanicama posebnim procesima u koje nećemo preduboko ići.

Uz to, to je jedan od najtestiranijih suplemenata i postoji jako puno dokaza o pozitivnom učinku kreatina na izvedbu, snagu i povećanje mišićne mase, a isto tako mnoga testiranja potvrđuju i sigurnost suplementa za korištenje.

Pregledni rad o uporabi kreatina u medicinske svrhe

Prije nekoliko dana je objavljen opsežan pregledni rad tema kojeg je bila primjena kreatina u obliku suplementa u medicini, prvenstveno rehabilitaciji i fizikalnoj terapiji. Autori rada sakupili su znanstvenu i medicinsku literaturu u kojoj su predmeti radova bili korištenje kreatina tijekom rehabilitacija zbog imobilizacije, mišićne atrofije, neurodegenerativnih poremećaja, kardiopulmonalnih bolesti i drugih mišićnih poremećaja, a cilj preglednog rada bio je procijeniti trenutno stanje znanja o učincima suplementacije kreatinom na navedene poremećaje.

U kratkim crtama ćemo iznijeti najbitnije zaključke.

Kreatin vjerojatno pomaže kod sljedećih situacija:

Oporavak nakon treninga

Autori rada pronašli su 16 istraživanja koji opisuju učinke kreatina na markere oštećenja mišića koji su posljedica treninga s opterećenjem ili vježbi na koje nismo naviknuti. Gotovo su sva istraživanja ukazala na to da kreatin smanjuje uobičajene markere mišićnih oštećenja uzrokovanih treningom kao što su razina proteina u mišićnom serumu nakon treninga, smanjuje upalne spojeve i markere oksidativnog stresa, dok s druge strane ubrzava oporavak snage i smanjuje pojavu odgođene boli u mišićima, tzv. DOMS.

Ozljede leđne moždine

Osobe s ovakvom vrstom ozljedom mogu patiti od ekstremnih poremećaja i nejednakosti u mišićnoj snazi. Iako nije provedeno puno istraživanja o utjecaju kreatina na ovakav tip ozljeda, ona koja su provedena pokazuju obećavajuće rezultate.

Skupina pacijenata koja je dobivala kreatin (20 g dnevno) razvila je veću snagu gornjeg dijela tijela i povećala presjek mišića.

Bolesti artritisa

Istraživanje provedeno na skupini žena s osteoartritisom koljena pokazalo je da je suplementacija kreatinom prema protokolu 20 g dnevno tijekom 7 dana i 5 grama dnevno idućih 11 tjedana dovela do poboljšanja tjelesne funkcije i povećanja mišićne mase donjih ekstremiteta u odnosu na osobe koje su dobile placebo.

Drugo istraživanje provedeno na pacijentima s reumatoidnim artritisom pokazalo je da je suplementacija kreatinom povećala snagu mišića unatoč tome što nisu provodili nikakav program treninga.

Mišićne distrofije

Suplementacija kreatinom pomogla je dječacima s Duchenneovom mišićnom distrofijom i Beckerovom mišićnom distrofijom tako što je dovela do značajno povećanja u snazi i produljenju vremena potrebnom za iscrpljivanje. Drugo istraživanje pokazalo je da 4-mjesečno korištenje kreatina dovodi do značajnih poboljšanja u snazi hvata i nemasnoj masi tijela.

Suplementacija kreatinom međutim nije pomogla kod odraslih s mišićnim distrofijama, barem ne prema određenim objektivnim mjerama, već su zabilježena subjektivna poboljšanja kod pojedinaca koji su naveli razna poboljšanja u svakodnevnim aktivnostima.

Postoji mogućnost da kreatin pomaže kod sljedećih situacija:

Imobilizacija i atrofija uzrokovana nekorištenje mišića

Ništa ne dovodi do brže razgradnje mišićnih proteina poput imobilizacije određenog dijela tijela (npr. nošenje gipsa na ruci ili nozi).

7 istraživanja pokazalo je a korištenje kreatina u takvim situacijama smanjuje gubitak mišića. Isti rezultati dobiveni su i na istraživanjima na štakorima.

S druge strane, nekoliko provedenih istraživanja nije pokazalo stvarne benefite korištenja kreatina u prevenciji atrofije kod imobiliziranih štakora.

Ipak, ove su studije pronašle neke pozitivne promjene u metabolizmu proteina i blago smanjenje ukupnog gubitka mišića, ali nedovoljno za prevenciju atrofije ili gubitka snage. Kada se uzme u obzir, čini se da prevladavaju dokazi koji podržavaju uporabu kreatina u takvim situacijama.

Akutne ozljede

Oštećenja mišića i živaca može smanjiti funkciju, mobilnost i tjelesnu aktivnost, što prirodno dovodi od atrofije mišića. Iako nije provedeno previše istraživanja o uporabi kreatina u ovakvim situacijama, ona koja su provedena daju obećavajuće rezultate.

Istraživanje provedeno na štakorima ukazalo je da suplementacija kreatinom značajno poboljšala oporavak nakon nastalih ozljeda, a rezultate su temeljili na analizi hodanja, snazi štipanja, opsegu pokreta udova i kontrakture prstiju.

Na ljudima nisu provedena takva istraživanja, ali može se pretpostaviti da bi rezultati mogli biti slični.

Kardiopulmonalne bolesti

Ako je vaše srce ili srčanožilni sustav općenito slab, bolestan ili na neki drugi način kompromitiran, vjerojatno imate istu mogućnost za atrofiju kao i oni koji pate od neuroloških bolesti ili su ozlijeđeni.

Znanstvenici ističu da kreatin ima svoju ulogu u funkcioniranju srca i zdravlju krvnih žila, ali kako suplementiranje kreatinom djeluje kada se koristi za liječenje pacijenata s ovim vrstama bolesti nije sigurno jer su istraživanja dala nedosljedne rezultate, uz problem što se malo istraživanja uopće bavilo ovim problemom.

Iako postoji nekoliko istraživanja koja pokazuju da suplementacija kreatinom kod pacijenata s kroničnim plućnim oboljenjima poboljšava snagu mišića i izdržljivost bez korištenja programa vježbanja, druga istraživanja su pokazala da ne postoji nikakva korist od kreatina.

Bez obzira na to, ima smisla da je atrofija, uzrokovana ozljedom, nekorištenjem ili kroničnim oblikom plućnih bolesti, otprilike slična i trebala bi reagirati i na kreatin.

Mitohondrijske bolesti

Ove vrste bolesti prilično su rijetke, ali su genetski poremećaji koji utječu na transportni lanac elektrona (što negativno utječe na proizvodnju ATP -a). Jedno je istraživanje pokazalo da je suplementacija kreatinom rezultirala povećanjem snage u dorzifleksiji za 11% i snazi hvata za 19% kod pacijenata.

Također su dobili 0,6 kilograma nemasne mase, ali to nije bilo dovoljno da se dosegne statistička značajnost. Dva druga istraživanja nisu pokazala nikakve rezultate. Teško je na temelju trenutno dostupnih istraživanja pretpostaviti hoće li kreatin djelovati u takvim situacijama, ali teorija i mehanizmi koji stoje iza toga govore da bi kreatin mogao pomoći.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Creatine Pure - 300 g

Kreatin povisuje tjelesne performanse u uzastopnim kratkotrajnim vježbama visokog intenziteta.

  • 26,49 €
Creatine HCL - 150 kapsula

Visokokvalitetni kreatin u obliku hidroklorida (HCl) za faze intenzivnog treninga. Prikladan za fazu...

  • 49,00 €

Naravno, autori preglednog rada naišli su i na istraživanja koja su se pokazala kao totalni promašaj:

Pet istraživanja uspoređivalo je suplementaciju kreatinom s placebom u liječenju pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Dva istraživanja provjeravala su učinkovitost kreatina u poboljšanju napredovanja kod oboljelih od multiple skleroze.

Tri istraživanja provedena su o utjecaju kreatina na amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS).

Nijedno od navedenih istraživanja nije pokazalo mjerljiv utjecaj kreatina na ove neurodegenerativne bolesti. Točni razlozi zašto nije bilo učinka se ne znaju jer je, barem u teoriji, na temelju prirode ovih bolesti i njihovih biokemijskih uzroka i posljedica, kreatin trebao djelovati barem u nekoj maloj mjeri.

Na kraju preglednog rada autori su istaknuli kako je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se precizno utvrdio utjecaj kreatina i njegova uloga u medicinske i rehabilitacijske svrhe.

Reference:

Kompletnu ponudu kreatina možete pogledati u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 30.08.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!