Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Nevjerojatno, ali istinito: Osobe bez slijepog crijeva imaju triput već rizik od Parkinsonove bolesti!

Image

Iako se mnogima na prvu čini potpuno nepovezano, znanstvenici su naši „jasnu povezanost“ između operacije slijepoga crijeva (apendektomije) i Parkinsonove bolesti. Za provedbu ove studije izvršena je analiza podataka preko 62 milijuna ljudi, onih koji su tijekom života imali operaciju slijepoga crijeva i onih koji nisu, ističu autori Sheriff, Mansoor i Cooper.

Kako stoji u rezultatu: osobe koje su podvrgnute operaciji odstranjenja slijepoga crijeva imaju više od triput veću šansu da će oboljeti od Parkinsonove bolesti kasnije u životu.

Ova je studija još jedan u nizu dokaza povezanosti crijeva i mozga u slučaju Parkinsonove bolesti. I studija koju su proveli Svensson, Horváth-Puhó i sur. u kojoj je sudjelovalo oko 1,5 milijuna Danaca pokazala je da osobe koje su podvrgnute apendektomiji imaju nešto veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u budućnosti.

slijepo crijevo

Parkinsonova bolest i crijeva

Parkinsonova bolest djeluje tako da polako uništava stanice mozga u dijelu koji je zadužen za kretanje, a simptomi ove bolesti su otežani pokreti, tremor, sporost i neravnoteža. Iako zasad nema lijeka za Parkinsonovu bolest, ona je pod značajnim povećalom znanosti.

Znanstvenici naglasak u proučavanjima stavljaju na alfa-sinuklein, protein koji se javlja u razvoju Parkinsonove bolesti. Iako se ne zna njegovo točno djelovanje, ovaj protein tvori toksične nakupine koje se nazivaju Lewyjeva tijela u mozgu osoba s Parkinsonovom bolešću.

Kako ističe autor studije, nakupine alfa-sinukleina su pronađene i u probavnom traktu ljudi u ranim stadijima Parkinsonove bolesti. Zbog toga je probavni trakt, s naglaskom na crijeva pod povećalom znanosti u kontekstu
Parkinsonove bolesti.

Apendektomija i rizik od Parkinsonove bolesti

Među 62.2 milijuna ispitanika, Sheriff, Mansoor i Cooper su pronašli 488 tisuća osoba koje su imale apendektomiju. Među njima 4.470 osoba (0,92%) ima dijagnozu Parkinsonove bolesti.

Među ostali 61.7 milijuna ispitanika, samo 177.230 tisuća (0,29%) ima dijagnosticiranu Parkinsonovu bolest.

Prema tim podacima, osobe koje su podvrgnute ovom operativnom zahvatu imaju čak za tri puta veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

parkinsonova

Reference:

  1. Mohammed Z. Sheriff, Emad Mansoor, Gregory S. Cooper. Parkinson's Disease Is More Prevalent in Patients with Appendectomies: A National Population-Based Study. Gastroenterology. SSAT Abstracts.
  2. Elisabeth Svensson,  Erzsébet Horváth-Puhó,  Morten Gersel Stokholm, Henrik Toft Sørensen, Victor W. Henderson. Appendectomy and risk of Parkinson's disease: A nationwide cohort study with more than 10 years of follow-up. Movement Disorders, 31, 12, (1918-1922), (2016).

Objavljeno 06.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!