Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Nevjerojatno, ali istinito: Osobe bez slijepog crijeva imaju triput već rizik od Parkinsonove bolesti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako se mnogima na prvu čini potpuno nepovezano, znanstvenici su naši „jasnu povezanost“ između operacije slijepoga crijeva (apendektomije) i Parkinsonove bolesti. Za provedbu ove studije izvršena je analiza podataka preko 62 milijuna ljudi, onih koji su tijekom života imali operaciju slijepoga crijeva i onih koji nisu, ističu autori Sheriff, Mansoor i Cooper.

Kako stoji u rezultatu: osobe koje su podvrgnute operaciji odstranjenja slijepoga crijeva imaju više od triput veću šansu da će oboljeti od Parkinsonove bolesti kasnije u životu.

Ova je studija još jedan u nizu dokaza povezanosti crijeva i mozga u slučaju Parkinsonove bolesti. I studija koju su proveli Svensson, Horváth-Puhó i sur. u kojoj je sudjelovalo oko 1,5 milijuna Danaca pokazala je da osobe koje su podvrgnute apendektomiji imaju nešto veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u budućnosti.

slijepo crijevo

Parkinsonova bolest i crijeva

Parkinsonova bolest djeluje tako da polako uništava stanice mozga u dijelu koji je zadužen za kretanje, a simptomi ove bolesti su otežani pokreti, tremor, sporost i neravnoteža. Iako zasad nema lijeka za Parkinsonovu bolest, ona je pod značajnim povećalom znanosti.

Znanstvenici naglasak u proučavanjima stavljaju na alfa-sinuklein, protein koji se javlja u razvoju Parkinsonove bolesti. Iako se ne zna njegovo točno djelovanje, ovaj protein tvori toksične nakupine koje se nazivaju Lewyjeva tijela u mozgu osoba s Parkinsonovom bolešću.

Kako ističe autor studije, nakupine alfa-sinukleina su pronađene i u probavnom traktu ljudi u ranim stadijima Parkinsonove bolesti. Zbog toga je probavni trakt, s naglaskom na crijeva pod povećalom znanosti u kontekstu
Parkinsonove bolesti.

Apendektomija i rizik od Parkinsonove bolesti

Među 62.2 milijuna ispitanika, Sheriff, Mansoor i Cooper su pronašli 488 tisuća osoba koje su imale apendektomiju. Među njima 4.470 osoba (0,92%) ima dijagnozu Parkinsonove bolesti.

Među ostali 61.7 milijuna ispitanika, samo 177.230 tisuća (0,29%) ima dijagnosticiranu Parkinsonovu bolest.

Prema tim podacima, osobe koje su podvrgnute ovom operativnom zahvatu imaju čak za tri puta veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

parkinsonova

Reference:

  1. Mohammed Z. Sheriff, Emad Mansoor, Gregory S. Cooper. Parkinson's Disease Is More Prevalent in Patients with Appendectomies: A National Population-Based Study. Gastroenterology. SSAT Abstracts.
  2. Elisabeth Svensson,  Erzsébet Horváth-Puhó,  Morten Gersel Stokholm, Henrik Toft Sørensen, Victor W. Henderson. Appendectomy and risk of Parkinson's disease: A nationwide cohort study with more than 10 years of follow-up. Movement Disorders, 31, 12, (1918-1922), (2016).

Objavljeno 06.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!