VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Moje vježbačko iskustvo: Top 5 dodataka prehrani prema različitom fitness cilju!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sportski i fitness suplementi su definitivno jedni od najpopularnijih dodataka prehrani koji se svakodnevno koriste, kako među sportašima, tako i među vježbačima amaterima.

Svi žele i očekuju postići svoje rezultate na temelju dodataka prehrani, ali zaboravljaju kako je upravo tjelovježba, pravilna prehrana i adekvatan odmor ključ, kako bi suplementi imali smisla.

Pravovremena upotreba pojedinih suplemenata pomoći će vam da brže dođete do svojih ciljeva, dok je s druge strane pojedina suplementacija od koristi zbog svoje praktičnosti.

Ako bismo potrebu za suplementima podijelili u par faza, to bi izgledalo ovako:

 • Suplementi u fazi stvaranja mišićne mase
 • Suplementi u fazi definiranja mišićne mase
 • Suplementi za generalno zdravlje i održavanje tjelesne forme

Za svaku od navedenih kategorija izdvojit ću 5 suplementa, koji po meni, imaju najviše smisla i koristi. Imajte na umu suplemente koristimo prvenstveno prema:

 1. potrebi
 2. cilju

Primjerice, preporuka korištenja ribljeg ulja ili vitamina D3 u podnebljima i krajevima uz more poput mediteranskog područja, gdje ima puno sunca vjerojatno neće imati puno smisla, s obzirom na to da se na tim mjestima riba kao i maslinovo ulje konzumira puno češće, nego primjerice u kontinentalnim područjima.

To opet ne znači da je potreba za istima besmislena, no za njeno suplementiranje mora se utvrditi potreba.

suplementi

S druge pak strane, ako govorimo o suplementaciji u skladu s ciljevima, onda pak govorimo o:

Suplementi u fazi stvaranja mišićne mase

 1. Whey protein
 2. Weight gainers
 3. Kreatin
 4. Beta alanine
 5. ZMA

Odabrati samo 5 suplemenata i nije baš tako jednostavno, obzirom na individualnost u korištenju suplemenata, no ovdje je mojih top 5 za koje smatram da bi moglo koristiti velikoj većini u fazi stvaranja mišićne mase.

Niti jedan suplement nije od presudne važnosti, ali je svaki od njih izuzetno koristan, praktičan i prikladan. Ukoliko želite povećati svoju mišićnu masu, to znači da ćete morati konzumirati više kalorija nego što vaše tijelo potroši u danu.

To nekada može biti izazovno s obzirom na to da se većina fitnessom bavi iz ljubavi, te je ona sporedna stvar u životu. Ovo je lista od značaja ljudima koji uz fitness imaju regularan posao, obitelj i svakodnevne obaveze.

Stoga, suplementi poput whey ili weight gainera su praktični zbog povećanja proteinskog, odnosno ugljikohidratnog unosa na kraju dana.

I ptice na grani znaju važnost kreatina u treningu, pa tako njegovu namjenu nećemo puno objašnjavati ,ali ćemo istaknuti kako je ovo definitivno jedan od onih suplemenata koji se isplati imati u svom svakodnevnom režimu.

Jesti crveno meso na svakodnevnoj bazi je posao za neke sportaše, nama nije. Kreatin je solidna zamjena.

Uz navedene suplemente svakako treba istaknuti važnost kvalitetnog sna i oporavka pa sam tako u ovoj listi morao navesti i ZMA.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Whey Protein - 908 g

All Nutrition Whey Protein je jedan od najkvalitetnijih proteina sirutke na tržištu.

 • 26,49 €

Suplementi u fazi definiranja mišićne mase

 1. Multivitamin
 2. Riblje ulje
 3. Termogenici / NO dušični oksidi
 4. Glutamin
 5. EAA

U fazi definiranja mišićne mase potrebno je unositi manje kalorija nego što naše tijelo potroši kako bismo mogli ostvariti kalorijski deficit na kraju dana te koristiti masno tkivo kao izvor energije, a posljedično i definirati naše mišiće.

Ovo znači manji unos hrane a s njim i manji unos mikronutrijenata i minerala. Upravo iz ovog razloga preporučljivo bi bilo imati kvalitetan multivitamin u sklopu svog dnevnog režima.

Iako smo ranije u tekstu spominjali individualnost potrebe za pojedinim suplementima, pa tako i riblje ulje, ovdje nam riblje ulje može pomoći u našim ciljevima. Mnogobrojna istraživanja sugeriraju kako veći unos omega 3 ribljeg ulja (kroz EPA i DHA) može pomoći kod gubljenja potkožnog masnog tkiva.

Termogenici i dušični oksidi dijele isto mjesto, a obzirom na to da im je jedan od glavnih sastojaka kofein, postaje i jasno zašto. Ovo je ona skupina suplemenata koju koristimo po potrebi (termogenike pri cardio treningu i NO  dušične okside pri težinskom treningu).

Kako bismo smanjili mišićni katabolizam koristimo suplemente poput glutamina i EAA (aminokiselina).

suplementi

Posljednja kategorija suplemenata je ona na koju bismo svi trebali obratiti pozornost ako nam je generalno zdravlje i dugovječnost od značaja (a trebalo bi biti):

Suplementi za generalno zdravlje i održavanje tjelesne forme

 1. Riblje ulje
 2. Vitamin D3
 3. Multivitamin
 4. Probiotici
 5. Magnezij

Kao što smo dosad pisali, veoma je teško generalizirati kad je suplementacija u pitanju s obzirom na njenu individualnost, ali prema nekim dosadašnjim istraživanjima, ovo su suplementi za koje se smatra da bi većina od njih imala koristi.

Kad god koristite suplemente, koristite na početku njihovu najmanju preporučenu efektivnu dozu, pa ih postepeno prilagodite svojim ciljevima. Također, savjetujem vam da prvo utvrdite potrebu za pojedinim suplementima, pa tek onda krenuli s njihovom primjenom.

Dodatke prehrani ovisno o vašem cilju možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 24.08.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!