VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Dodaci prehrani: Kapsule ili prah, što je bolje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Industrija dodacima prehrani jedna je od najbrže rastućih industrija na svijetu. Proizvođači rapidno šire svoju ponudu i teško je uopće zamisliti što ne možemo pronaći kao dodatak prehrani. Istovremeno, sve što se nudi dolazi i u nekoliko oblika, tabletama, kapsulama, prahu, tekućini, gelu i sl.

Prosječnom korisniku dodataka prehrani sve je teže odabrati ne samo dodatak prehrani koji mu zaista treba (naravno, ako slušate reklame, sve vam je potrebno), već i oblik u kojem je pojedini dodatak prehrani najbolje unositi.

Jeste li za kapsule ili prah? U nastavku članka olakšat ćemo izbor između ova dva oblika navodeći prednosti i nedostatke svakoga od njih:

kapsule

Kapsule

Kapsule su vrlo praktične za transport, lako ih je ponijeti gdje god želite, bez straha da će se rasuti. Potrebna vam je samo mala vrećica ili kutijica za tablete i možete ih ponijeti u džepu.

S prahom je to malo teže. Točnije, puno su veće šanse da će vam se prah istresti. Također, ako imate više prahova, svaki ćete morati označiti da vam se ne pomiješaju, a kad sa svim tim različitim prahovima dođete npr. na carinsku kontrolu, velike su šanse da ćete završiti u sobi za ispitivanje.

Nadalje, ako imate više kapsula, nije problem popit ih sve zajedno, bez obzira što se u kojoj nalazi. Potrebna vam je samo čaša vode i to je to.

No zamislite scenarij u kojem imate 3-4 različita praha: jedan s okusom čokolade, drugi jogurta, treći manga i četvrti kikirikija pa sve to pomiješate u istom shakeru i trebate popiti. Ne zvuči baš kao zabava, zar ne?

Zbog opne u kojoj se suplement nalazi, otpuštanje i djelovanje kapsule je znatno sporije nego kod praha. To treba imati na umu npr. ako uzimate pre-workout – kapsule ćete trebati uzeti u puno većem razmaku prije treninga, nego što je to slučaj s prahom.

prah

Prah

Prema nekim procjenama čak oko 40% ljudi ima problema s gutanjem kapsula i za njih su dodaci prehrani u prahu jedino rješenje. Mehanizam koji stoji iza gutanja kapsula je vrlo jednostavan: ljudski mozak percipira hranu kao gorivo za svoj normalan rad. No, ne slaže se s idejom da i kapsule imaju isto djelovanje i jednostavno onemogućava osobi da proguta nešto što je oblika kapsule, odnosno što nije uobičajenog oblika hrane.

Osim što ga je za mnoge jednostavnije progutati, prah je primjereniji oblik za one dodatke prehrani koje se uzima u većim količinama. Primjerice, whey protein nikada ne dolazi u obliku kapsula jer bi za jednu mjericu proteina osoba morala progutati preveliku količinu kapsula.

No svi dodaci prehrani koji se uzimaju u manjim dozama, od po par grama mogu, osim u prahu biti iu spremljeni u kapsule.

Kako je navedeno u poglavlju o kapsulama, prah se puno brže apsorbira u organizam jer nema barijere koju tvori opna kapsule. Kod praha apsorpcija počinje odmah, pa je i djelovanje brže.

Kad se govori o okusu koji najčešće dobivamo s praho, on može biti i pozitivan i negativan. Kako je rečeno ranije, ponekad više okusa nije najbolja kombinacija, a postoje i dodaci prehrni čiji je okus, kada su u obliku praha, toliko intenzivan da je ponekad nepodnošljiv, poput primjerice kreatin etil estera, maca praha ili ulja krill račića.

Stoga okus može biti prednost, a može i ogroman i nepremostiv nedostatak pa je možda najbolje voditi se upravo okusom kod izbora kapsula ili praha pojedinih dodataka prehrani. Ako vam je prah groznoga okusa, a postoji opcija kapsula, tada izaberite njih i popijte ih što jednostavnije i brže.  Ako je okus nešto što vam je ugodno, birajte prah jer ćete taj dodatak prehrani popiti ugodno i jednostavno, a pritom ćete i povećati unos tekućine koji je mnogima nedostatan.

Stoga, i kapsule i prah imaju neke prednosti pri konzumaciji, od praktičnosti, brzine apsorpcije do okusa i jednostavnosti unosa, pa uzmite u obzir sve kriterije i odaberite onaj oblik koji vam je najbolji.

kapsule

Objavljeno 23.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!