Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Cordyceps Sinensis – 6 znanstveno potvrđenih prednosti konzumacije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pripremite se, neće zvučati lijepo: Cordyceps je rod parazitskih gljiva koje rastu na ličinkama insekata. Kad te gljivice napadnu svog domaćina, one mijenjaju njegovo tkivo i klijaju dugačkim, vitkim stabljikama koje rastu izvan tijela domaćina. Kao dio kineske tradicionalne medicine, ostaci insekta i gljivice se ručno sakupljaju, suše i tradicionalno koriste za liječenje umora, slabine, bubrežnih bolesti i oslabjelog libida.

Iz tradicionalne kineske medicine, Cordyceps je zbog svojih iznimnih zdravstvenih djelovanja stigao i na zapad gdje postaje vrlo tražen dodatak prehrani zbog niza potencijalnih pozitivnih djelovanja na zdravlje.

Poznato je preko 400 vrsta Cordycepsa, a najveći broj istraživanja proveden je nad dvjema vrstama, Cordycepsu Sinensis i Cordycepsu Militaris. Ipak, treba imati na umu da je većina studija provedena u laboratoriju ili nad životinjama pa je zasad nemoguće 100-postotno potvrditi da će i kod ljudi Cordyceps Sinensis imati isto djelovanje.

cordyceps

Donosimo 6 potencijalnih zdravstvenih prednosti konzumacije Cordyceps Sinensisa kao dodatka prehrani:

1. Može poboljšati sportske performanse

Za Cordyceps se smatra da pojačava proizvodnju molekula adenozin trifosfata (ATP) koje su ključne u dopremanju energije u mišiće, a to može poboljšati način na koji organizam koristi kisik, posebno tijekom fizičke aktivnosti.

Studija koju su proveli Yi i sur. proučavala je utjecaj Cordycepsa ba kapacitet vježbanja kod starijih osoba koje su trening radile na sobnom biciklu. Osobe koje su dobile Cordyceps imale su za 7% poboljšanje kapaciteta vježbanja, u usporedbi s osobama na placebu koje nisu zabilježile poboljšanje. Niz je drugih sličnih studija koje su potvrdile isto poboljšanje kod neutreniranih osoba koje su uzimale Cordyceps.

2. Ima anti-age djelovanje

Tradicionalno, Cordyceps uzimaju starije osobe za smanjenje umora, povećanje snage i poboljšanje seksualne želje. Ovo anti-age djelovanje ove gljive stručnjaci pripisuju antioksidansima koje nalazimo u njoj.

Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i štite stanice od oksidativnog stresa.

3. Potencijalno antitumorsko djelovanje

Cordyceps ima potencijal usporavanja rasta tumora i to je tema koja je zadobila interes niza studija. Znanstvenici vjeruju da je više načina na koje Cordyceps može imati ovo djelovanje.

Laboratorijske studije su pokazale da Cordyceps usporava rast ljudskih stanica karcinoma u slučajevima karcinoma pluća, debelog crijeva, kože i jetre. Studiej na životinjama su potvrdile isto djelovanje na limfom, melanom i karcinom pluća.

cordyceps

4. Može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2

Cordyceps sadrži poseban oblik šećera koji može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2. Naime, Cordyceps oponaša djelovanje inzulina te na taj način utječe na normalizaciju razine glukoze u krvi.

Neke studije potvrđuju da Cordyceps može pomoći u sprječavanju razvoja bubrežnih bolesti koje su često posljedica dijabetesa tipa 2. Studija koju su objavili Zhang i sur. potvrdila je pozitivno djelovanje Cordycepsa na poboljšanje bubrežnih funkcija. No, autori ističu da nije dovoljno jasno potvrđeno ovo djelovanje kod oboljelih od kroničnih bolesti bubrega.

5. Moguće pozitivno djelovanje na srčano zdravlje

U kineskoj medicini Cordyceps se koristi za liječenje aritmije, odnosno nepravilnog rada srca. Studije pokazuju da Cordyceps ima pozitivno djelovanje na zdravlje srca, što se pripisuje adenozinu koji sadrži, a koji je prirodna komponenta koja ima protektivno djelovanje na zdravlje srca.

Osim toga, Cordyceps kod životinja snižava i razinu lošeg kolesterola, odgovornog za razvoja kardiovaskularnih bolesti jer dovodi do nakupljanja plaka u krvim žilama. Također, Cordyceps pokazuje i pozitivno djelovanje na snižavanje triglicerida kod životinja, što je dodatna pozitivno djelovanje za očuvanja zdravlja srca.

6. Može pomoći u borbi protiv upalnih procesa

Upalni procesi u organizmu su normalna pojava sve dok ne postanu kronični i temelj za razvoj niza bolesti. Laboratorijske studije su pokazale da ljudske stanice pod djelovanjem Cordycepsa doživljavaju supresiju proteina koji su odgovorni za nastanak upala.

Studije na životinjama su pokazale da Cordyceps smanjuje upalne procese u dišnim putevima što ovu gljivu svrstava među moguću terapiju za astmu.

Doziranje Cordycepsa

Kao dodatak prehrani Cordyceps se preporučuje uzimati u dozama 1000-3000 mg na dan. U ovim količinama Cordyceps ne bilježi nikakve nuspojave, a ima pozitivno djelovanje na zdravlje.

Cordyceps u prahu ili u kapsulama možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

cordyceps

Reference:

  1. Liu X, Zhong F, Tang X, Lian F, Zhou Q, i sur. Cordyceps sinensis protects against liver and heart injuries in a rat model of chronic kidney disease: a metabolomic analysis. Acta Pharmacol Sin. 2014 May; 35(5): 697–706.
  2. Zhang HW, Lin ZX, Tung YS, Kwan TH, Mok CK, Leung C, Chan LS. Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12).
  3. Yi X, Xi-zhen H, Jia-shi Z. Randomized double-blind placebo-controlled clinical trial and assessment of fermentation product of Cordyceps sinensis (Cs-4) in enhancing aerobic capacity and respiratory function of the healthy elderly volunteers. Chinese Journal of Integrative Medicine. 2004, Volume 10, Issue 3, pp 187–192.

Objavljeno 30.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!