Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Sirtfood: Dijeta na kojoj je Adele skinula 45 kilograma!

Image

Prije nekoliko dana jedna je vijest odjeknula medijima diljem svijeta. Adele, britanska pjevačica čarobnoga glasa i punašne linije, skinula je 45 kilograma! Adelle se u svom novom izdanju pojavila na zabavi nakon dodjele Oscara i mnogi je od uzvanika jednostavno – nisu prepoznali!

Naravno, Adele se pohvalila kako je postigla ovakav rezultat i rezultate pripisala provedbi „Sirtfood dijete“. O kakvoj se dijeti radi i što nutricionisti kažu o njoj pročitajte u nastavku članka.

dijeta

Što je Sirtfood dijeta?

Sirtfood dijetu su osmislila dvojica britanskih nutricionista, a reklamiraju je kao „revolucionarnu novu dijetu i plan prehrane koji uključuje vaš „mršavi gen““.

Ova dijeta se temelji na istraživanju koje su objavili Libert i Guarante, a koji su proučavali sirtuine, skupinu proteina koji reguliraju niz tjelesnih funkcija, uključujući metabolizam, upalne procese i životni vijek.

Sastojci nekih namirnica mogu podiži razine ovih proteina u organizmu i zato ih se naziva „sirfoods“, odnosno „sirtnamirnicama“. Na popisu 20 namirnica s najviše „sirtnamirnica“ su:

 1. Kelj
 2. Crno vino
 3. Jagode
 4. Luk
 5. Soja
 6. Peršin
 7. Ekstra djevičansko maslinovo ulje
 8. Tamna čokolada (85% kakaa)
 9. Matcha zeleni čaj
 10. Heljda
 11. Kurkuma
 12. Orasi
 13. Rikola
 14. Čili
 15. Ljupčac
 16. Medjool datulje
 17. Crveni radič
 18. Borovnice
 19. Kapari
 20. Kava

Sirtfood dijeta kombinira namirnice s ovoga popisa i kalorijsku restrikciju, što oboje potiče organizam na pojačanu proizvodnju sirtuina. Autori i pobornici ove dijete tvrde da ova dijeta osigurava rapidan gubitak kilograma, uz održavanje mišićne mase i zaštitu od razvoja kroničnih bolesti.

Nakon što se završi s ovom dijetom, savjetuje se nastaviti redovito u prehrani imati namirnice s popisa te konzumirati zeleni smoothie, koji je zaštitni znak ove dijete, a o kojem ćemo pisati malo kasnije.

kelj 

Je li Sirtfood dijeta učinkovita?

Autori Sirtfood dijete navode da se radi o dijeti koja doprinosi gubljenju kilograma uključivanjem „mršavog gena“ e prevenciji bolesti. No, nažalost za ove teze ima premalo znanstvenih potvrda. Naime, zasad nema dokaza da je Sirtfood dijeta imalo učinkovitija od bilo koje druge restriktivne dijete.

Također, iako većina namirnica s popisa ima zdravstveno pogodna svojstva, ne postoji studija provedena na ljudima koja potvrđuje da prehrana bogata sirtfood namirnicama ima neke značajne zdravstvene benefite.

Nutricionisti ističu da prehrana s jako niskim unosom kalorija (u ovom slučaju radi se oko 1000 kcal na dan) te fizičkom aktivnošću uvijek izaziva gubitak kilograma, no takav gubitak nije dugotrajan.

Naime, kad se tijelu uskrati energija (hrana) on za normalno funkcioniranje posegne za glikogenom, uz potrošnju masti, ali i mišića. Svaka molekula glikogena na sebi nosi 3-4 molekule vode, pa kad tijelo troši glikogen, rješava se i vode. Stoga, gubitak kilograma u prvoj fazi provedbe ovakve dijete je većinom gubitak nakupljene vode.

U prvom tjednu ekstremne kalorijske restrikcije, samo trećina gubitka je povezana s mastima, dok su druge dvije trećine povezane s vodom, mišićima i glikogenom. Čim se poveća kalorijski unos, glikogen će povući vodu i kilogrami će se vratiti.

Nažalost, uz navedeno, ovakva kalorijska restriktivnost izaziva i usporavanje metabolizma, što znači da tijelu treba manje kalorija u danu za energiju. Stoga, najčešće se ovakvo izgubljeni kilogrami vrlo brzo i vrate, čim se dijetu okonča.

dijeta 

Kako se provodi Sirtfood dijeta?

Sirtfood dijeta se sastoji od 2 faze koje traju ukupno 3 tjedna. Nakon toga, savjetuje se u uobičajenoj prehrani imati što više sirtfood namirnica. Tijekom provedbe dijete, tri najvažnije namirnice su matcha zeleni čaj, ljupčac i heljda, koje je mnogima uopće teško pronaći.

Važno mjesto u sirtfood dijeti ima zeleni smoothie koji se pije 1-3 puta na dan. A ovo je recept po kojem se taj smoothie priprema:

 • 75 g kelja
 • 30 g rikole
 • 5 grama peršina
 • 2 stabljike celera
 • 1 cm đumbira
 • Pola zelene jabuke
 • Pola limuna
 • Pola žličice matcha zelenog čaja (kupi OVDJE)

Sve sastojke osim matche i limuna ubacite u blender i izblendajte pa ulijte u čašu. Rukom ucijedite limun i dodajte matchu i dobro sve promiješajte. Odmah konzumirajte.

Faza 1

Prva faza traje 7 dana i uključuju snažnu kalorijsku restrikciju i zeleni smoothie. Cilj je u ovoj fazi napraviti snažan skok s kilogramima, a po procjenama autora u ovoj fazi gubi se oko 3,2 kilograma u prvih 7 dana.

Tijekom prva 3 dana unos kalorija je ograničen na 100 kcal, pije se zeleni smoothie i jede se samo 1 obrok. U danima 4.-7. u prvoj fazi, kalorijski unos se povećava na 1500, piju se 2 zelena smoothieja na dan i 2 obroka koji sadrže sirtfood namirnice.

Faza 2

Druga faza traje 2 tjedna i radi se o fazi održavanja, uz kontinuiran pad kilograma. Ova faza nema specificiran kalorijski limit, već se jedu 3 obroka sa sirtfood namirnicama i pije 1 smoothie.

Nakon provedbe ove dvije faze, dijeta se ponavlja dok god se ne postigne željena tjelesna težina. Također, onima koji ne ponavljaju dijetu, savjetuje se u prehrani imati što više sirfood namirnica te zeleni smoothie redovito konzumirati.

matcha

Koliko je Sirtfood dijeta zdrava i održiva?

Sirtfood namirnice su svakako nutritivno bogate i imaju niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Primjerice, tamna čokolada je bogata kakaom, a on antioksidansima koji čuvaju od srčanih bolesti i upalnih procesa. Zeleni čaj snižava rizik od moždanog udara i dijabetesa te pomaže regulirati krvni tlak. Kurkuma ima antiupalna svojstva, itd. No, studije o pozitivnim učincima sirtuina na ljudima su u povojima, premda one na životinjama imaju obećavajuće rezultate (Giblin i sur.).

Ipak, ono što treba istaknuti je da prehrana od 1000 kcal na dan ne bi trebala biti provođena bez nadzora liječnika. Čak ni 1500 kcal mnogima neće biti lako provediva i javljat će se slabost i slične druge smetnje radi manjka energije.

Nadalje, ova prehrana se većim dijelom zasniva na zelenom smoothieju koji može biti dobar izvor vitamina i minerala, ali je bogat i šećerima te s malo zdravih vlakana koja postoje u cjelovitom voću i povrću. Konzumacija takvog smoothieja nekoliko puta na dan neće dobro djelovati ni na ukupno, ali ni na zdravlje zubiju.

Potom, budući da se radi o restrikciji i kalorija i velikog broja namirnica, lako se događa prenizak unos proteina, posebno tijekom prve faze. Radi jako niskog kalorijskog unosa, tri tjedna provedbe ove dijete će mnogima biti nepodnošljiva.

kurkuma 

Postoje li nuspojave Sirtfood dijete?

Iako se radi o drastičnim kalorijskim restrikcijama, ova dijeta ne bi trebala izazvati neke značajnije nuspojave kod zdravih pojedinaca. Ipak, osobe s dijabetesom ne bi trebale provoditi ovu dijetu adi mogućeg utjecaja na promjene razine šećera u krvi, posebno u prvim danima dijete.

Unos 1000-1500 kcal na dan može ipak izazvati ove nuspojave (osim gladi): umor, razdraženost, manjak koncentracije, nervozu i pospanost.

Stoga, Sirtfood dijetu se, iako se sastoji od „zdravih namirnica“ ne može nazvati zdravim planom prehrane, a budući da njezini rezultati ni djelovanje zasad nemaju potvrde u znanosti, smatramo je još jednim „hitom“ među dijetama koji bi valjalo preskočiti.

matcha 

Reference:

 1. Giblin W, Skinner ME, Lombard DB. Sirtuins: guardians of mammalian healthspan. Trends Genet. 2014;30(7):271–286.
 2. Libert S, Guarente L. Metabolic and neuropsychiatric effects of calorie restriction and sirtuins. Annu Rev Physiol. 2013;75:669–684.

Objavljeno 18.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!