Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Smršavite još malo pred ljeto - 40 tajni dobrog izgleda, 2.dio

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

21. Izbjegavajte hranu koja nije u planu za taj dan

Koliko puta smo prošli kraj neke pekarnice ili restorana iz koje se širio zamamni miris. Nemojte nasjesti, već ubrzajte korak. Svako neplansko uzimanje hrane mimo zacrtanog samo je dodavanje kalorija, a dnevni plan tako pada u vodu. (o dnevnom planu pročitajte u 1. dijelu)

Punjeno lisnato tijesto

22. Slušajte svoje tijelo

Jedite samo kada ste gladni i prestanite sa jelom kada vam je želudac pun. Ponekad nas ponese uživanje u hrani da potpuno ignoriramo signale koje nam tijelo javlja. Slušati svoje tijelo vrlo je važno u regulaciji tjelesne težine, a u konačnici i za zdravlje.

23. Zapisujte pojedene kalorije

Većini žena (ovisno o građi, metabolizmu, dnevnim aktivnostima) je potrebno oko 1600 kalorija dnevno, a velik broj njih daleko premašuje tu brojku. Uzmite olovku i papir i zapisujte koliko kalorija ste unijeli tijekom dana.

24. Držite debljanje u trudnoći pod kontrolom

Još uvijek je uvriježena ona 'u trudnoći treba jesti za dvoje'. To nije istina, vi i vaše dijete imati ćete puno više koristi od visokovrijednih, a ne visokokaloričnih obroka, nego da u tih devet mjeseci nabacite 20, 30 kilograma koje ćete puno teže izgubiti nakon poroda, nego da ste na vagi dodali samo 10 ili 12.

25. Čitajte sastav na artiklima

Skoro sva pakiranja prehrambenih proizvoda na stražnjoj strani imaju ispis sastava. Educirajte se kroz čitanje sastava određenog proizvoda o tome što jedete. Saznanje o tome je vrlo važno za preuzimanje kontrole nad vašim tijelom, a ujedno i vašim zdravljem. Izbjegavajte proizvode sa puno konzervansa, umjetnih boja i sladila, dajte prednost namirnicama koje su minimalno prerađene, u što prirodnijem obliku.

Sastav namirnica

26. Isprobajte proizvode za pomoć pri mršavljenju

Kada se odlučite jedan ili dva obroka dnevno zamijeniti nekim proizvodom za mršavljenje, na tržištu ćete se susresti sa cijelom šumom ponude. Odlučite se za one koji u sebi sadrže veći postotak proteina u odnosu na ugljikohidrate, koje sadrže omega-3 masne kiseline, krom, magnezij, zeleni čaj, linolinsku kiselinu koji će vam biti od pomoći u 'skidanju' viška kilograma.

27. Imajte pri ruci zdravu hranu za zdravi međuobrok

Mrkva, celer, jabuke, naranče, jagode, kivi neka vam budu pri ruci kod kuće ili na poslu za niskokaloričan, zdrav međuobrok. U neograničenim količinama.

Jagode

28. Iz svoje blizine uklonite grickalice

Izbacite čips iz kuće! Ili ga barem zaključajte. Ne ostavljajte ga posvuda po stanu, trebali bi imati čeličnu volju da ne zavučete ruku u vrećicu barem jednom, dvaput, triput... do zadnje mrvice. Zato je bolje da niti nije kod kuće.

29. Jedite slasnu salatu

Postoji hrana koja je univerzalna za svakoga tko želi srezati nakupljene masne naslage. Salata. No, salata ne treba biti bezukusna, dosadna hrana nakon koje ste gladni. Salata i te kako može biti zanimljiva, ukusna i zasitna, važno je samo kombinirati sezonsko povrće (svako povrće se može jesti sirovo). Pa, krenite u potragu za slasnim salatnim mogućnostima i kombinacijama.

Slasna salata

30. Naučite se pojesti samo jedan keks

Kada samo jedan keks ima oko 100 kalorija, nekoliko keksi vrlo brzo mogu dovesti do prejedanja, što ćemo shvatiti tek kada prestanemo jesti, no, ako naučite pojesti samo jedan keks nakon obroka ili ubaciti ga u međuobrok neće poremetiti dnevni prehrambeni režim. Ali, samo jedan!

31. Pronađite slasne nadomjestke

Od obične vode sa kokicama u kinu (neka kokice budu bez maslaca), svježih jagoda u nemasnom jogurtu umjesto da kupite gotovi voćni jogurt, do pudinga kojega sami napravite nemasnim mlijekom bez dodavanja šećera (pogotovo bijelog) umjesto kupovnog. Pokušajte hranu koju inače kupujete zamijeniti proizvodima koji nisu do kraja prerađeni, već sami napravite tu kombinaciju manje kaloričnim sastojcima i na taj način izbjegnite dodatne kalorije, ali i dodane konzervanse, aditive, umjetne boje.

32. Imajte plan za slučaj da kile počnu rasti

Postoji mogućnost, usprkos vašim najboljim namjerama, da kada jednom postignete zadovoljavajuću kilažu, kila, dvije, tri ipak odu gore. Pogotovo je to moguće za vrijeme praznika ili nekih od blagdana. Nemojte paničariti, to je potpuno normalno. Ako unaprijed planirate da bi se takvo što moglo dogoditi, onda možete biti opušteni i jednostavno se, kada praznici prođu, vratiti na stari režim prehrane koji će vas u kratkom roku vratiti na kilažu kakvu ste imali i prije praznika.

33. Fokusirajte se na uspjeh i kako se tada osjećate

Kada jednom dostignete kilažu kojom ste zadovoljni – ne puštajte. Ako kilaža ponovno malo počinje rasti, ne fokusirajte se na to, nego na pozitivne stvari koje ste dobili takvom prehranom i na ono kako ste došli do te kilaže. Kada se fokusirate na uspjeh i kako se osjećate kada ste ga postigli, ostati ćete motiviraniji za nastavak.

Dostignuta kilaža i sretna žena

34. Nemojte emocionalne probleme nadomjestiti hranom

Važno je da svoje emocionalne probleme ne vežete uz hranu. Osvješćivanjem i usmjeravanjem na nešto drugo (nije loše otići van i prošetati se, po mogućnosti u zelenilo) možemo tu nezdravu naviku prevladati. Nije loše niti zapisivati kako se osjećate i što bi sada najradije napravili da riješite situaciju. Svaki put kada krenete prema frižideru pokušajte se u tom trenutku sjetiti da vam trpanje hrane u sebe neće pomoći u rješavanju problema, samo ćete si ih natovariti još više.

35. Usvojite način razmišljanja "nema isprike za preskakanje vježbanja ili zdravog obroka"

Jednostavno, nema isprike za preskakanje vježbanja. Kada imate termin za odlazak na vježbanje, samo idite. Nema isprike niti za preskakanje zdravog obroka. Jednostavno se držite plana. Svatko je barem jednom sam sebe uvjerio lukavim razlozima zašto ne bi taj dan išao na vježbanje ili obrok kravljeg sira i integralnog kruha zamijenio čipsom. Važno je da ste toga svjesni i da se na vrijeme vratite na stazu.

36. Ubacite jedan obrok proteinskog shake-a

Proteinski napitak, proteinska ili energetska pločica jedan međuobrok u danu može vam upotpuniti dnevni jelovnik, naročito ako niste u mogućnosti pojesti neki drugi visokovrijedni obrok. U svakom slučaju bolje nego otrčati u prvi dućan ili pekarnicu po grickalice ili pecivo s visokim udjelom šećera, soli ili masnoća.

37. Vodite dnevnik prehrane

Samosvijest je vrlo važan čimbenik u usvajanju pozitivnih prehrambenih navika. Lako je zastraniti i više se ne držati plana ako svjesno i pažljivo ne pratite sve što unosite u svoje tijelo. Svakako je to lakše pratiti ako vodite dnevnik prehrane u kojeg upisujete svaki zalogaj. Na taj način ćete imati napisano što vas je dovelo do toga kako izgledate kroz duže vrijeme. Moći ćete se prisjetiti uspješnih perioda i provjeriti kako vam je to uspjelo.

38. Zadajte si cilj, kreirajte plan

Jedan od najboljih načina kako ostati motiviran za dugoročno konzumiranje zdravih obroka je da postavite cilj i kreirate plan kako taj cilj postići. Zadajte si dugoročne, ali svakako i kratkoročne ciljeve, npr. za jedan dan ili tjedan i držite se zadanog plana. Sva pozitivna iskustva iz tog prenesite u sljedeći dan/tjedan, i tako iz dana u dan, iz tjedna u tjedan. Pristupite ostvarivanju ciljeva i kreiranju planova kao prema projektu kojim ćete postići sve ono što ste si zadali.

39. Čim je prerađenije, tim je nezdravije

Puno je bolje pojesti jabuku svježu sa stabla nego pojesti jabuku koja je oguljena, posipana šećerom, pečena u tijestu od bijelog, rafiniranog, prerađenog brašna. Vodite li se tom logikom, izbjeći ćete mnoštvo nepotrebnih kalorija.

40. Pomirite se s činjenicom da je vaše tijelo jedinstveno

Svaki čovjek, svako tijelo u svijetu je jedinstveno. Ako jednostavno nemate duge noge, nikada ih nećete niti imati, uz bilo kakvo vježbanje ili prehranu. Pomirite se s tom činjenicom što prije i radite na sebi da iz tijela koje ste dobili rođenjem izvučete maksimum za svoje zdravlje, na prvom mjestu. Možete biti jaki, vitki ili manje vitki, ali svejedno, to ćete biti vi. Naučite se voljeti i prihvaćati svoje tijelo onakvo kakvo ono je, ne marite za druga mišljenja, važno je da se vi u njemu osjećate ugodno. Radite na tome da to postignete i uživajte na tom putu. Nemojte sve shvaćati previše ozbiljno.

Za kraj: u postizanju zdravlja i ljepote niste sami – pronađite istomišljenike, izmjenjujte iskustva i zajedno krenite u interesantno istraživanje načina kako vaše tijelo dovesti do željenog izgleda. Želim vam puno uspjeha!

Objavljeno 26.06.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!