Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jabuka - podcijenjena, a dragocijena!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Budući da je njihova sezona gotovo cjelogodišnja, jabuke su nam dostupne na svakom štandu, svakom dućanu, za zanemarivu cijenu. Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Možda nama ne izgleda baš najatraktivnije, ali su jedna od najboljih namirnica koje bi se trebale ubaciti u svakodnevnu prehranu! An apple a day keeps the doctor away... U slobodnom prijevodu, jabuka na dan, drži doktora van.

Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo barem 30 do 40 kilograma jabuka, a oni koji se ne hrane pravilno, još i više! Jabuka olakšava probavu, a sadrži mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad obrambenog sustava, onemogućuju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma.

Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.

Jabuka u brojkama

Vrijednosti RDA izražene na 100 g:

energija ..................................... 56 kcal
voda (%) .....................................85
proteini (%) ................................0.2
Masti (%) ....................................0.6
Ugljikohidrati (%) ......................14
Vlakna (%) ..................................1

Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1, B2, nijacin, C a od minerala je najbogatija na kaliju i fosforu, a sadrži i nešto željeza te kalcija.

Kilogram jabuka ima oko 600 kalorija, što je jednako vrijednosti litre mlijeka a morate priznat da će vas ovo duže držati sitima. Jabuka sama u želucu se razgradi za 15-20min, trošeći velike količine energije. Ako se jede u kombinaciji s drugom hranom u želucu se zadržava i po par sati, zato bi ju trebalo jesti pola sata prije glavnog obroka ili par sati nakon jela.

Jabuka u dijetama

S jabukama je kudikamo lakše izdržati dijetu jer sadrže pektin, koji bubri i stvara bolji osjećaj sitosti. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri. To saznanje otvara nove mogućnosti za primjenu tanina u redukcijskim dijetama i opravdava narodnu mudrost da jabuka pomaže pri mršavljenju.

Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina i minerala, vlakna, koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće. Dvije djelotvorne tvari u jabuci pomažu u snižavanju povišenog kolesterola: pektin i tanin. Pektin je rezultat zrenja ploda: lako je topiv u vodi i stvara gel, elastičan je i čvrst. Bubreći, zarobi u svoje mreže kolesterol te ga odvodi iz organizma, onemogućujući mu da se apsorbira u krv.

Gotovo sve dijete koje "kupujete u dućanima" su bazirane na jabučnom octu. Velik broj proizvođača se bori na tržištu istim proizvodom - jabučni ocat, što u tabletama, što u tekućini ili u sastavu nekog prehrambenog proizvoda.

Jabučni ocat proizvod je dobiven vrenjem jabuka ili prevrelog jabučnog soka. Primjenjuje se u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisustva kalija, ključnog mineralnog sastojka neophodnog za zdravlje organizma. Važnost je kalija u tome što veže i ostale korisne mineralne sastojke: fosfor, magnezij, kalcij, sumpor, željezo, fluor, a u manjoj mjeri i druge minerale. Konzumira se u raznim kombinacijama, najčešće s medom i vodom.

Konzumacija i primjena

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je, kao što smo već naveli, vrlo cijenjen jabučni ocat.

Najbolje je jabuku gristi ili popiti svježe istisnut sok, koji ne smije stajati dulje od pola sata! Prema strogom bontonu, jabuka se jede tako da se prsti nikad ne dotaknu ploda: jabuka je na tanjuru, vilica zabodena u nju, a nožem se jabuka raspolovi, pa se svaka polovica raščetvori, a smije se odrezati i kora (ako vam to uspije).

Kora je vrijedna i jede se samo kad na njoj nema nikakvog ostatka zaštitnih sredstava. Ne znate li podrijetlo jabuke, bolje je da je ogulite. Pomaže u sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi (pranjem uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90%).

U domaćinstvu se jabuke, osim sirovih, često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, tople torte i sl. U zadnje vrijeme možete kupiti i čips od jabuka, ili ga jednostavno napraviti sami doma. Trebate samo jabuku tanko izrezati i staviti u pećnicu da se suši na 50 stupnjeva. Za zimske dane ništa bolje od kompota od jabuka i šljiva, samo nemojte dodavati puno šećera. Može se konzumirati kao topli ili hladni napitak.

One su također osvježavajući sastojak povrtnih ili mesnih salata koje su povezane majonezom ili nekim drugim salatnim preljevom. Naribana sirova jabuka može se dodati pirjanom kupusu koji se poslužuje kao prilog mesnim jelima.

Od kuhanih jabuka priprema se pire koji se može poslužiti uz razna pečenja. Osim znanih pečenih jabuka sa šećerom, jabuke se mogu peći i koristiti kao dodatak za poboljšavanje arome mesu i umaku od pečenja.

Objavljeno 20.10.2008.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!