Poklanjamo ti kupon kod za 10% popusta u webshopu

Gdje „nestane“ mast kada izgubimo višak kilograma?

Image

Proces mršavljenja, proces je u kojem se, između ostaloga, gubi i masno tkivo. No, kada se govori o temi masnih stanica i njihovog „nestanka“ sa smanjenjem broja kilograma koje vaga pokazuje, postoji niz tumačenja: od onih prema kojima se masne stanice pretvaraju u energiju ili toplinu, do onih koji smatraju da masne stanice na neki način napuštaju ljudski organizam, do onih koji sanjaju o tome da se mast – pretvara u mišiće (naravno, ti isti smatraju da se u procesu debljanja, mišići pretvaraju u mast).

No, u British Medical Journal, objavljen je članak u kojem stoji da se tijekom gubljenja kilograma, višak masnoga tkiva – izdiše! Autori su napravili kalkulacije, na temelju postojećih znanja iz područja biokemije prema kojima se mast izdiše pretežno u obliku ugljičnog dioksida.

„Postoji niz krivih koncepcija i negiranja postojećih znanja o metaboličkim procesima koji prate gubitak kilograma. Točno pojašnjenje je da se većina mase izdiše u obliku ugljičnog dioksida. Dakle, vaše masno tkivo završava u zraku“, ističu autori ove studije.

mrsavljenje

Višak ugljikohidrata i proteina pretvara se u kemijske spojeve koji se nazivaju trigliceridi (koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika), a zatim se pohranjuju u lipidne kapljice masnih stanica. Da biste izgubili višak kilograma, morate metabolizirati te trigliceride, a to znači „otključati“ ugljik koji je pohranjen u vašim masnim stanicama.

Gubitak 10 kilograma ljudske masti zahtijeva inhalaciju 29 kilograma kisika, pri čemu se stvaraju 28 kilograma ugljičnog dioksida i 11 kilograma vode. To je metabolička sudbina masnoća, stoji u pojašnjenju ove studije.

Autorski dvojac je potom izračunao udio mase pohranjene u 10 kilograma masti koja izlazi kao ugljični dioksid i kao voda kada gubimo težinu. Tragom putanja tih atoma iz tijela, otkrili su da se 8,4 kilograma izdahne kao ugljični dioksid. Ispostavilo se da su naša pluća primarni organski ekskretor za gubitak težine. Preostalih 1,6 kilograma postaje voda koja se izlučuje u urinu, izmetu, znoju, dahu, suzama i drugim tjelesnim tekućinama.

No, nemojte se nadati da ćete, ako počete brže ili dublje disati, početi i gubiti višak kilograma. Nažalost, nećete. Naime, dišući više nego što to zahtijeva vaša metabolička brzina dovest će do hiperventilacije, nakon čega slijedi vrtoglavica, palpitiranje i gubitak svijesti, ali kilogrami i količina masnoga tkiva će ostati – jednaki.

transformacija

U stanju mirovanja, prosječna osoba teška 70 kg koja konzumira mješovitu prehranu (respiratorni kvocijent 0.8) otpušta oko 200 ml CO2 u 12 udisaja u minuti. Svakim od tih udisaja izlučuje se 33 mg CO2, od čega je 8,9 mg ugljika.

U danu koji se provede po 8 sati u spavanju, u mirovanju i obavljanju laganih aktivnosti koje udvostručuju bazalni metabolizam, osoba izlučuje 0,74 kg CO2, tako da se 203 g ugljika izgubi iz tijela. Za usporedbu, 500 g saharoze (C12H22O11) daje 8400 kJ (2000 kcal) i sadrži 210 g ugljika.

Zamjenom jednog sata odmora vježbom koja povećava brzinu metabolizma sedam puta nego odmor, poput primjerice, jogginga, uklanja se dodatnih 39 g ugljika iz tijela, povećavajući ukupno za oko 20%, na oko 240 g ugljika. Za usporedbu, jedan muffin od 100 g predstavlja oko 20% prosječne ukupne dnevne energije. Stoga, fizička aktivnost je prva i najvažnija strategija u povećanju količine izdahnutoga kisika, a prema tome i – topljenja viška masnoga tkiva.

Izračuni autora ove studije pokazuju da su pluća primarni organ za izlučivanje masnoća. Gubitak težine zahtijeva otključavanje ugljika pohranjenog u masnim stanicama, što se postiže često zapostavljenom izrekom "jedite manje, krećite se više". Tada će i količina masnoga tkiva, odletjeti u zrak!

Objavljeno 06.08.2017.

Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas

Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.


Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!