Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mršave li muškarci brže od žena?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Često čujemo tvrdnju: Muškarcima je lakše, oni mršave brže od žena! Mnogi smatraju da muškarci imaju bolje uvjete, pa samim time i bolje rezultate u procesu mršavljenja. Metaforički, žene se „ubijaju i znoje“ da bi smršavile pokoji kilogram, dok muškarci izbace junk food i krenu u teretanu i rezultati već dolaze.

No, je li to istina?

metar

U prosjeku, muškarci imaju više mišićne mase

U prosjeku, muškarci imaju više čiste mišićne mase, što već i u stanju mirovanja troši više kalorija nego u slučaju kad je mišića manje. Kad muškarci i žene izbace jednaku količinu kalorija, muškarci gotovo redovno troše više kilograma, ali samo u kratkom trajanju. Kod dugoročnih dijeta, ti rezultati se izjednačavaju i razlike su sve manje.

Programi za mršavljenje često ističu upravo tu razliku. Kad muškarci i žene koji žive pretežno sjedilačkim načinom započnu program vježbanja, muškarci gube tjelesne masnoće nešto brže, dok se kod žena  to događa puno sporije.

U engleskoj studiji, muškarci i žene bili su uključeni u poznate programe za mršavljenje kao što su Atkins, Slim-Fast i Watchers dijete. Dva mjeseca kasnije muškarci su izgubili dvostruko više kilograma nego žene - i tri puta više tjelesne masti. Ali do šestoga mjeseca, stopa mršavljenja se izjednačila između spolova.

Žene u prosjeku imaju 6-11 posto više masti od muškaraca

Muškarci mogu zahvaliti testosteronu koji imaju, i dodatno estrogenu koji nemaju, na tome što gube kilograme. U prosjeku žene imaju između 6 i 11 posto više tjelesne masnoće nego muškarci, što je pretpostavljena evolucijska prilagodba koja pomaže tijekom trudnoće. Od puberteta do menopauze, žene održavaju više prosječne tjelesne masnoće od muškaraca - čak i kad unose manje kalorija.

No, treba imati na umu da masnoća ne znači nužno nešto nezdravo. Da, istina je da žene imaju veće masne zalihe, ali to je dio ženske fiziologije, a ne direktno višak kilograma, naime, ako primjerice jedna žena ima 10% više masti od muškarca, to ne znači da je žena 10% „masnija“ od toga muškarca. Naime, savršeno fit žena će i dalje imati 10% više tjelesne masti od savršeno fit muškarca.

zena

Muškarci više nakupljaju oko trbuha, što je veći rizik za zdravlje

Također, muškarci najčešće masnoće prvo gube iz područja trbuha, pa je to i vizualno brzo zamjetno, dok žene češće imaju masnoće raspoređene na više mjesta (trbuh, butine, natkoljenice), pa se one postupno gube sa svih tih kritičnih mjesta, što usporava proces mršavljenja. Kod muškaraca, čak i s klasičnom tjelesnom aktivnošću od 30-60 minuta na dan, smanjuje se abdominalno masno tkivo, pa i onda kad muška osoba ne gubi višak kilograma.

Istina je, i žene mogu relativno brzo izgubiti masno tkivo na trbuhu, ali one masnoga tkiva u tom području imaju znatno manje. Naime, žene koje skupljaju masno tkivo na netipičan način, samo oko trbuha, to će masno tkivo trošiti jednako brzo i vidljivo kao i muškarci, kojima je ovo područje tipičnije za nakupljanje masti.

Dodatno, valja naglasiti da je nakupljanje viška masnoga tkiva u području trbuha značajan faktor rizika za srčane bolesti, što znači da su muškarci često u većem stupnju rizika u slučaju pretilosti, nego žene koje su „ravnomjerno“ rasporedile višak masnoga tkiva po tijelu. Stoga, velika količina masnoga tkiva na trbuhu je vrsta dvosjeklog mača kad se govori o procesu mršavljenja: ona je opasna po zdravlje, ali je u slučaju mršavljenja najlakše za skinuti.

Masti na butinama i stražnjici su manje zdravstveno opasne

Ipak, žene ne bi trebale očajavati jer i one imaju u ovom slučaju neke prednosti. Žena češće nakupljanju višak masnoga tkiva u području butina i stražnjice („kruška“ oblik tijela), što su zone koje donose manje zdravstvenih rizika od one oko trbuha.

Nadalje, dok žene nakupljanju više masti, one i troše više masti tijekom aktivnosti. Kako stručnjaci navode – ono što je ženama najteže skinuti, najmanje je problematično za zdravlje.

Na kraju, mršavljenje je težak proces i za muškarce i za žene. Važno je samo da budete ustrajni i posvećeni cilju, a rezultati će doći.    

Objavljeno 19.06.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!