Nije sve baš tako jednostavno: Kako kalorije utječu na kilograme?
Mršavljenje

Nije sve baš tako jednostavno: Kako kalorije utječu na kilograme?

Ukoliko tijelo nema dovoljno energije iz hrane koju unese, potrebna mu je za aktivnost, ono će iskoristiti vlastitu energiju za obaviti je. Istovremeno, ako je unos energije veći od potrošnje, ljudski organizam će višak energije pohraniti. Ovo su zakoni kojih se mnogi drže kada se govori o mršavljenju, a temelje se na prvom zakonu termodinamike.

Prema ovim pretpostavkama, ukoliko je tijelo u energetskom deficitu, ono će trošiti svoju pohranjenu energiju i tako, gubiti kilograme. U suprotnom, kalorijski suficit će rezultirati dobivanjem kilograma, zar ne?

No, je li sve baš tako jednostavno i crno-bijelo?

Naravno, odgovor je negativan.

Energetska ravnoteža NE diktira promjene težine

Ovu na papiru završenu računicu remeti često jako puno faktora. Primjerice, tjelesnu težinu je moguće mijenjati i ako imate izjednačen energetski unos s potrošnjom:

 1. Ako počnete s provođenjem ketogene dijete, gotovo sigurno ćete početi gubiti kilograme, iako ne morate biti u energetskom deficitu. Većina izgubljenoga će biti voda koja je rezultat sniženog unosa ugljikohidrata te promjena u ravnoteži elektrolita u organizmu.
 2. Neke namirnice izazivaju nadutost i zadržavanje vode, pa njihova konzumacija može potaknuti povećanje tjelesne težine iako osoba nije u kalorijskom suficitu.
 3. Niz je sredstava i stanja koja mogu utjecati na tjelesnu težinu, od diuretika, ciklusa mjesečnice lijekova, promjena u unosu minerala, pražnjenju crijeva, unosu kreatina i sl.

Istovremeno, tjelesna težina može ostati nepromijenjena iako ste u kalorijskom deficitu, tako što istovremeno topite masno tkivo, ali povećavate mišićnu masu.

Stoga, jasno je da kalorijski deficit ne garantira gubljenje kilograma, kao što ni suficit ne podrazumijeva automatsko nakupljanje.

vaganje

I u kalorijskom deficitu je moguće dobivati kilograme

Kako je ranije spomenuto, ukoliko je osoba aktivna, treningom može značajno utjecati na promjene tjelesne kompozicije, pa trening postaje faktor koji može utjecati na korištenje energije i rezultate.

Naime, moguće je istovremeno, u kalorijskom deficitu, pojačanom vrstom ciljanog treninga za povećanje mišićne mase, utjecati na topljenje masnoga tkiva, a povećanje mase mišića.

U konačnoj računici, osoba će, unatoč kalorijskom deficitu, bilježiti povećanje težine zbog povećanja udjela čiste tjelesne mase.

I u kalorijskom suficitu je moguće gubiti mast

Hall je jasno izračunao kolika je energetska gustoća masti i mišićne mase koju možemo metabolizirati, čime je moguće precizno izračunati u kojem deficitu ili suficitu netko treba biti da bi postigao određenu promjenu tjelesne kompozicije.

Prema tim izračunima, moguće je gubiti mast, a pritom biti u kalorijskom suficitu: potrebno je dobivati mišićnu masu toliko brzo da se nadoknadi energija koju tijelo dobiva od gubitka masti.

Prema Hallovim računicama, morate stjecati mišiće brzinom 5,2 puta većom od stope gubitka masti. Istina, ovo je vrlo teško ostvariti, no postoje slučajevi u kojima se to uspjelo.

vaganje

I u kalorijskom deficitu je moguće nakupljati mast

Prateći istu logiku, moguće je biti u kalorijskom deficitu i nakupljati mast. Ako mišiće gubite 5,2 puta većom stopom nego što dobivate mast, nakupljat ćete mast, a pritom biti u kalorijskom deficitu.

Nasreću, ovo je moguće samo u slučajevima nedostatka bilo kakve tjelesne aktivnosti te, vrlo vjerojatno, i neke bolesti koja uključuje lijekove koji značajno utječu na metabolizam.

Dakle, iz svih navedenih premisa, moguće je donijeti zaključak: energetski deficit ili suficit i promjene tjelesne težine nisu jednostavno povezane vrijednosti već na njih utječe niz drugih faktora.

Ukratko:

 1. Vaša se težina može promijeniti bez ikakvih promjena u skladištenju tjelesne energije zbog promjene udjela vode i mase u vašem probavnom traktu.
 2. Možete biti stabilni u težini, iako ste u kalorijskom deficitu. To možete postići tako što dobivate mišićno tkivo i gubite masnoću u isto vrijeme.
 3. Ako dobivate na težini, a i dalje ste u kalorijskom deficitu, razlog može biti taj što dobivate mišiće brže nego što gubite masnoću.
 4. Ako gubite na težini, a u kalorijskom ste suficitu, možda gubite puno mišićne mase.
 5. U suficitu možete gubiti masnoću ako brzo dobivate mišiće.
 6. Možete dobiti masti u deficitu ako brzo gubite mišićnu masu.

Na kraju, uz vaganje, uvijek koristite još neki način mjerenja (najjednostavnije je mjerenje krojačkim metrom) kako biste na jednostavan način stekli dojam u kojim zonama dobivate, a u kojim gubite.

vaganje

Reference:

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • 10 najvećih mitova o dijetama! x 20
  Mit koji je najviše prisutan je da se izgladnjivanjem gube kilogrami. Pogrešno, pogrešno, pogrešno! Izgladnjivanje vodi samo do gubitka mišićne mase, što uništava definiciju tijela i osakaćuje metabol...
 • Pravila dobre dijete x 55
  Koja dijeta je ona najbolja i najzdravija? Kako prepoznati dobru, zdravu i djelotvornu dijetu ako niste nutricionist i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i...
 • Fitness plan: prebacite u drugu brzinu x 11
  Jeste li spremni svoj fitness ritam prebaciti u višu brzinu ? Naše upute pokazat će vam kako u manje vremena postići bolje rezultate. Da biste poboljšali svoj program i potrošili dovoljno kalorija pri...
Na forumu ima 4 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Nije sve baš tako jednostavno: Kako kalorije utječu na kilograme?

Ako dobivamo kilograme u deficitu (odnosno onome što bi prema teoriji trebao biti), prije bih razmislila o tome da li je taj deficit radi nečega postao suficit. No, prije svega...možda sam nešto predvidila ali kakve veze navedena studija ima sa tekstom?
Gym_girl
22.02.19. u 09:23
line
sve 5, treba podsjetiti na ove faktore, medjutim ovo se sve odnosi na KRATKOROCNE ''zastoje''. Nakon godinu dana deficita, svi ce izgubit masu iz nekog izvora. Ima zaista puno nijansi oko raznih tijela u smislu kompozicije, hormona, metabolizma i zato im treba individualno pristupati. Medjutim, oko sebe vidim puno vise primjera kojima se tezina (dugorocno) ne mjenja - jer nisu u deficitu, a misle da jesu. Uvijek treba napomenuti da je najjednostavnije rjesenje najcesce tocno. Tek ako se zaista ispostavi da nije treba pogledati ostale aspekte. No prije svega, vagu, papir i olovku pa bar okvirno prebrojati sve one kolacice sa strane, griz ovoga i onoga, pokoji orasasti, sve secere koji su zavrsili u kavi, alkohol itd. Ljudi imaju naviku na svakodnevnoj bazi sebe zavaravati o kolicini kalorija koju unesu. A da ne kazem da misle kako je sve zdravo nesto od cega se mrsavi ili kako odrade jedan lagani pilates trening pa misle da su 'zasluzili' veceru u McDonnaldsa sa svim sto ovi imaju u ponudi :D
belfegora
22.02.19. u 09:23
line
[QUOTE=belfegora] Ima zaista puno nijansi oko raznih tijela u smislu kompozicije, hormona, metabolizma i zato im treba individualno pristupati.[/QUOTE]

Tako je, i na to na jedan naèin i ova navedena studija i upuæuje s tim da se tu prièa vrti oko toga koliko je poznata raèunica od potrebnih 3500 kcal deficita za gubitak pol kg masnoæe uopæe primijenjiva na sve - od pretilih (sa i bez operacije), do onih sa nižim bf-om. Poznato je da osobe s višim bf-om trpe i veæi deficit...i obrnuto. Pa se zato i pitam otkuda povezanost sa ovim tekstom jer nigdje nije izbaèen znaèaj deficita za gubitak na kilaži. Još kad uzmemo u obzir ekipu na kojoj se istraživanje uopæe radilo...


[QUOTE=belfegora]
Medjutim, oko sebe vidim puno vise primjera kojima se tezina (dugorocno) ne mjenja - jer nisu u deficitu, a misle da jesu. [/QUOTE]

Toèno, deficit s vremenom postaje suficit, ili ni na poèetku nije bio deficit radi krivo procijenjenih vrijednosti...standardi su samo standardi, a mi koliko smo slièni toliko smo i razlièiti.

Gym_girl
22.02.19. u 09:34
line
Ovo je super tekst i ja potpisujem sve navedeno. Posebno korisnim smatram da je za one koji se zaista trude i nakon pocetnog uspjeha malo zastane kazaljka - ovo im objasnjava da ne znaci nuzno da je stao i napredak. Iako cak i tada bi jos jednom prebrojala jelovnik - just in case :D

Samo sam htjela naglasiti da u stvarnosti oko sebe zaista cesto srecem one koji se samozavaravaju da su u deficitu, kukaju kako ne mrsave i onda se pozivaju na jednu od ovih stvari. Ne iz razloga sto je tekst kriv, vec sto se neki krivo s njim povezuju. :-|
belfegora
22.02.19. u 09:52
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 21.02.2019
Piše:
Zorana Jagodić