Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako se riješiti „pivskog“ trbuha?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

„Pivski“ trbuh, kako najčešće nazivamo prekomjernu nakupinu masnoga tkiva u području trbuha, nastaje najčešće kao rezultat višemjesečne, a ponekad i višegodišnje nebrige o prehrani, ali i smanjenog kretanja i fizičke aktivnosti.

No, baš suprotno onome kako je nastao, za gubljenje neželjenog pivskog trbuha potrebna je osmišljena i uravnotežena prehrana i redovna fizička aktivnost.

beer

Kako nastaje pivski trbuh?

Pivski trbuh, stručno nazvan abdominalna pretilost, kod muškaraca najčešće nastaje kao posljedica prekomjerne konzumacije alkohola. No, studije pokazuju da, osim u područje trbuha, alkohol doprinosi općem debljanju, a ni žene nisu pošteđene ovoga trenda.

Dodatno, budući da 1 gram alkohola ima 9 kalorija, već i male količine mogu biti jako kalorične. Na kraju, ljudski organizma funkcionira tako da prvo apsorbira alkohol i koristi ga za energiju, a sve ostalo što unesemo, najčešće je višak koji se pohranjuje kao višak u masno tkivo.

Na kraju, konzumacija alkohola dokazano snižava razine testosterona kod muškaraca, a i to doprinosi debljanju i nakupljanju masnoga tkiva oko trbuha kod muškaraca.

Kako se riješiti pivskoga trbuha?

Ciljano topljenje masnoga tkiva, poput skidanja masnoće iz područja trbuha, još uvijek je nažalost znanstvena fantastika. Rješenje pogotovo nije izvedba tisuća trbušnjaka kojima se misli „istopiti“ masno tkivo.

Istina, time će se ojačati trbušni mišići, ali će masna nakupina iznad mišića ostati postojana.

No, s gubitkom kilograma, doći će do postupnog topljenja i pivskoga trbuha. Računica mršavljenja je zapravo jednostavna: potrošite više nego što pojedete. Kako biste bili uspješni u tome slijedite sljedeće korake:

trbuh

1. Jedite zdravije

Izbacivanje piva iz jelovnika (pivo je za vas prehrambena namirnica, zar ne?) jedan je od koraka, ali ne i dovoljan za uspjeh u ovom naumu. Provedite i sljedeće savjete:

  • Smanjite porciju obroka na pola
  • Računajte kalorije
  • Jedite više voća, povrća, integralnih žitarica i čistih (nemasnih) proteina
  • Zamijenite nezdrave obroke zdravijima (pojedite mjericu borovnica umjesto sladoleda, a umjesto gaziranih napitaka pijte vodu ili nezaslađen čaj)

2. Više se krećite

Povećanje fizičke aktivnosti je ključni faktor u gubitku kilograma. U tom području, provedite i sljedeće savjete:

  • Provodite HIIT treninge
  • Vježbajte češće nego prije (barem 30 minuta na dan ili 150 minuta tjedno)
  • Uključite aktivnost umjesto drugih svakodnevnih navika (lift zamijenite stepenicama, pauzu na poslu iskoristite za šetnju)

pivski trbuh

Koliko će vam vremena trebati da se riješite pivskoga trbuha?

Odgovor na ovo pitanje nije lako dati jer on ovisi o nizu faktora, od toga koliko kilograma želite izgubiti do toga koliko ste spremni posvetiti se i vježbanju, prehrani i životnim odabirima koji će dovesti do gubitka kilograma.

Optimalna brzina gubljenja viška kilograma je 1-2 kilograma tjedno, ovisno o vašoj početnoj poziciji. Oni s većom količinom viška kilograma u početku će gubiti kilograme nešto brže. 

Kad je radi pivskog trbuha potrebno posjetiti liječnika?

Iako sam pivski trbuh ne mora biti pokazatelj bolesti, ali može biti znak porasta rizika od nekih bolesti. Povećana tjelesna težina može biti povezana s dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i problemima s kostima i zglobovima.

No, rast trbuha osim debljanja i trudnoće, može biti i znak ozbiljnih bolesti i problema probavnoga trakta, poput sindroma iritabilnog kolona, intolerancije na laktozu, ali i začepljenja crijeva. Ukoliko osjetite bolove u trbuhu ili promjene u radu crijeva, odmah posjetite liječnika.

beer

Zaključak

Ako se želite riješiti pivskoga trbuha, jednostavno, morate se riješiti loših životnih navika koje su do njega dovele. To, naravno, ne znači da nikad više ne smijete popiti čašu piva, ali ono treba prestati biti dio svakodnevnog jelovnika.

Zdrava prehrana, redovna fizička aktivnost i kalorijski deficit vaša su tajna uspjeha, a pivom nedjeljom nazdravite svojim dobrim tjednim rezultatima i smanjenju neželjenih naslaga masti na trbuhu!

Živjeli!

Objavljeno 01.09.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!