Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Vodič: Kako kupiti kvalitetne slušalice za trening?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Potraga za kvalitetnim slušalicama za trening nije lak zadatak jer ono što odgovara jednoj osobi drugoj neće pa se kod kupnje slušalica morate voditi jasnim kriterijima kako biste uložili u slušalice koje će vam odgovarati i koje će trening učiniti lakšim i ugodnijim.

Stoga, u nastavku vam donosimo popis kriterija o kojima trebate voditi računa kod biranja slušalica – od vrste treninga, funkcionalnosti slušalica, kvalitete zvuka do cijene i sigurnosnih karakteristika.

slusalice

Kriteriji kod odabira slušalica za trening:

1. Udobnost i pravilno pristajanje

Slušalice koje ćete nositi tijekom treninga moraju vam biti ugodne i pravilno pristajati. Ovisno kojim aktivnostima se bavite, slušalice moraju stajati dobro (bez ispadanja, klizanja ili slično) tijekom primjerice trčanja, skakanja, treninga snage, istezanja, ali i tijekom svakodnevnih aktivnosti jer ćete za slušalicama posegnuti i van treninga.

Obratite pozornost da dobro stoje, ne pomiču se, ne klize ili ispadaju te da vam ne izazivaju nikakvu neugodnost ili bolove tijekom nošenja.

2. Jednostavno korištenje

Nitko ne želi kupiti slušalice pa izgubiti previše vremena da bi shvatio kako se slušalice uopće sinkroniziraju ili trošiti sate i sate na punjenje slušalica, čim ih raspakira. Stoga, kod odabira slušalica obratite pozornost na postupak pokretanja slušalica, od otvaranja do pokretanja rada.

Također, ako imate pametni sat obratite pažnju mogu li se slušalice sinkronizirati s vašim satom.

3. Funkcije i zvuk

Stručnjaci ističu da su najbolje one slušalice koje vam dobro stoje (ne ispadaju), imaju dobru kvalitetu zvuka te dobro stoje bez obzira na aktivnost kojom se bavite, upravo radi toga, slušalice treba isprobati u različitim aktivnostima: trčanju, skakanju, okretanju naglavačke i slično. U trgovini slušalicama isprobajte sljedeće: trčite u mjestu, zatresite glavom lijevo-desno nekoliko puta te imitirajte preskakanje vijače.

Tijekom tih aktivnosti slušalice moraju čvrsto i stabilno ostati u ušima te zvuk ne smije „preskakati“. Kod testiranja zvuka, isprobajte različite glazbene žanrove, kako biste osjetili kvalitetu svakoga.

Na kraju, provjerite imaju li slušalice funkciju redukcije/eliminacije vanjske buke što vam može biti jako važno ako ste u nekom bučnom prostoru, bez obzira slušate li glazbu ili preko slušalica primate poziv.  No, ova ista karakteristika na otvorenom, nije baš najpoželjnija.

slusalice

4. Cijena

Cijena je važan faktor kod odabira slušalica, posebno budući da se radi o predmetu koji je jako lako izgubiti. Najskuplje slušalice su bezvrijedne ako ih izgubite tijekom treninga, dok neke ekonomičnije opcije mogu imati kvalitetu zvuka i funkcionalnost koja će vas iznenaditi, pa se nemojte voditi samo cijenom kao ogledalom kvalitete.

Tražite najbolji omjer cijene i kvalitete te uzmite u obzir sve navedene kriterije, od onoga kako se osjećate kad stavite slušalice te pristaju li vam dobro do toga dobivate li zasebnu kutijicu za slušalice kako biste ih lako spremili i lakše pronašli kad posegnete u torbu za njima.

5. Trajanje baterije

Trajanje baterije je jako važna karakteristika bežičnih slušalica, posebno ako ćete ih koristiti za trčanje na otvorenom.

Da biste testirali vijek trajanja baterije, u potpunosti napunite slušalice, a zatim ih testirajte na tri različita načina: Tijekom jednosatnog vježbanja, tijekom uobičajenog tjedna vježbanja i tijekom jednog radnog dana redovitih aktivnosti koje uključuju i vježbanje.

Promatrajte izdrži li baterija tijekom dugog vježbanja, koliko vremena je potrebno da slušalice isprazne bateriju tijekom cjelodnevnog testa i koliko dugo treba puniti tijekom uobičajenog tjedna vježbanja.

6. Otpornost na znoj

Kod odabira slušalica za trening svakako birajte one koje su otporne na vodu ili znoj. Ako se navodi da su otporne na vodu, slušalice treba testirati pod tušem, a ako se navodi da su otporne na znoj, tada će dovoljan test biti jedan HIIT trening.

slusalice

7. Sigurnosne karakteristike

Kod kupnje slušalica za vaše outdoor aktivnosti, funkcija redukcije/eliminacije vanjske buke može biti jako opasna jer vam onemogućava primanje zvukova izvana koji vam nekad mogu biti životno važni. (Primjerice, dobro je da čujete druge sudionike u prometu, ako trčite uz prometnicu).

Radi istog razloga, za slušalice je dobro da se lako skidaju kako biste u situaciji kad je to potrebno jednostavno ih izvadili iz ušiju i čuli što trebate iz okruženja. Ovo je karakteristika koja je važna i u zatvorenim prostorima, kad vam se netko obrati u gymu oko dijeljenja sprave ili sl.

Na kraju, ali ništa manje važno, provjerite koliko jednostavno se mijenja jačina glazbe i prelazi s pjesme na pjesmu. Ne želite zaustavljati trening ili gubiti vrijeme na te jednostavne radne, zar ne?

Kod kupnje slušalica nemojte kao najvažniji kriterij staviti estetiku, već se vodite za ovim savjetima kako bi vaša kupnja bila kvalitetna, a slušalice vam bile partner i pomoć u treningu, a ne obaveza ili otegotna okolnost.

Objavljeno 24.01.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!