Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Trčanje kao meditacija i filter za izbacivanje stresa!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako se čini pomalo nespojivo, trčanje dokazano može biti izvrstan način meditacije i filter za izbacivanje stresa, što je neophodno većini pojedinaca koji tijekom radnoga dana proživljavaju stresne situacije. I dok je trčanje fizička aktivnosti, a klasična meditacije sedentarna, za obje ove aktivnosti potrebna je strpljivost, predanost, konzistentnost i redovan trening.

Osim toga, i trčanje i meditacija vježbaču donose niz pozitivnih učinaka, kako fizičkih, tako i psihičkih:

  • obje aktivnosti potiču proizvodnju endorfina, hormona sreće
  • nakon obje aktivnosti pojedinac se osjeća puno mirnije i staloženije
  • nakon obje aktivnosti pojedinac bilježi smanjenu razinu nervoze, straha i stresa
  • obje aktivnosti pomažu u poboljšanju samopouzdanja i samosvijesti
  • obje aktivnosti pomažu u otpuštanju negativnih misli

reebok

Kada se govori o trčanju, ono što trkači često ističu su dvije različite komponente ove aktivnosti:

Koncentracija

Tijekom trčanja, trkač se pokušava usredotočiti na svoje disanje, na način na koji se stopalima odražava od tla, na usklađenost disanja i rada nogu, ali i na okolinu po kojoj trči. Koncentriranjem na trenutak u kojem se trkač nalazi, fokus se miče s trenutnih problema i nakupljenog stresa. Naravno, za ovo je potrebno jako puno koncentracije i energije, ali upravo je to i najveća vrijednost trčanja.

Kontemplacija

Trčanje je mnogima upravo period u danu ili tjednu kada razmišljaju o životu, odlukama, odnosima i bilo kojoj drugoj aktualnosti koja je važna u životu trkača.

Obje komponente trčanja su iznimno opuštajuće i među najvažnijim razlozima zašto se mnogi odlučuju za trčanje kao aktivnosti koja im pomaže da se bolje i lakše nose sa svakodnevnim životnim izazovima, kako poslovnim, tako i privatnim.

Trčanje se stoga preporučuje svima kojima je potreban kvalitetan način za pronaći unutarnji mir i fokus.

reebok

Ako ste početnik u trčanju, evo nekoliko savjeta kako da trčanje naučite koristiti kao način meditiranja i filter za izbacivanje stresa:

Koncentracija

Kao početnik, bitno je vježbati koncentraciju. Naime, to nije osobina koju svi posjeduju. Pokušajte se koncentrirati isključivo na trčanje i čim vam misli odlutaju, pokušajte se vratiti i usredotočiti na aktivnost. Pratite tijek svojih misli i čim shvatite da razmišljate o nekim brigama, zadacima koje morate odraditi ili nečem trećem, polako i svjesno krenite otpuštati te misli i vraćati se razmišljanju isključivo o kretanju i disanju koje ga prati.

Disanje

Rad na koncentraciji najbolje je početi disanjem. Naime, disanje je i inače jako važan segment bilo koje tjelesne aktivnosti: može olakšati pokret ako je ispravno izvedeno, ali i otežati ako je disanje neispravno, otežano ili ako se dah zadržava. Koncentriranjem na disanju, moguće je pratiti napor koji vježbanje iziskuje te pojačati ili usporiti ritam, ako je disanje izvan optimalne zone.

Redovitost

Pokušajte uhvatiti redovan ritam trčanja, primjerice svaki drugi dan te lagano povećavajte kilometražu ili brzinu. Na taj način će trčanje i meditacija koju dobivate s njim, biti vaša redovna aktivnosti i dio životnog rasporeda.

reebok

Intervali

Kako je rečeno ranije: trčanje se sastoji od koncentracije i kontemplacije. Izmjenjujte intervale ovih misaonih radnji, primjerice, s brzinom trčanja.

Rješavanje stresa

Studije potvrđuju da je izvrsno trčati u poslijepodnevnim satima, nakon napornog dana, a pogotovo u danima koje su obilježile neke stresne situacije. Fizička aktivnost je izvrstan način rješavanja stresa pa koristite aktivnost na najpozitivniji mogući način.

Uživajte u trenutku

Kada postignete željenu koncentraciju u trčanju, možete se fokusirati i na druge segmente osim samog disanja. Često je uživanje u zvukovima prirode jedan izvrstan način za rješavanje stresa, ali i osvještavanje prekrasnih sitnica koje nam promiču u danu. Uživanje u trenutku je snažan alat povećanja samokontrole i samosvijesti te izvrstan filter za donošenje pozitivnih životnih odluka.

reebok

Uživajte u svakom koraku

Uživajte u svojim koracima i sigurnosti koje imate u svakom koraku. Ovdje vam je na usluzi Reebok sa svojim Print Smooth modelom za trčanje. Radi se o novom modelu novog dizajna i performansi. U razvojnom putu ovog modela, osnovni cilj Reeboka bio je pronalaženje balansa između udobnosti i prilagodljivosti različitim oblicima trčanja, te su tako pronašli idealnu ravnotežu i ponudili veselje svakom trkaču diljem svijeta kojem će ove savršene tenisice dospjeti u ruke.

Print Smooth su idealne tenisice za sve trkače koji ove sezone planiraju istrčati svoje stare ili otkrivati neke nove staze, a istodobno nisu spremni na bilo kakve kompromise. Pomno izrađene od kvalitetnih materijala i posebnih jastučića koji trkaču omogućavaju svestranost i stabilnost pri trčanju, osiguravaju najbolju podršku i rezultate te osjećaj ugode. Idealne su i za nešto lakše staze, kao i fitness treninge te za sve ljubitelje modela upečatljivog i atraktivnog dizajna.

Najnoviji modeli Print Smooth dostupni su u Reebok FitHub storeu Arena Centar i maloprodajnoj mreži Reebokovih partnera – Intersport, Ferivi Sport, MG Sport, Top Sport, Fithub Avenue Mall, #One Split po cijeni od 599,00 kuna.

Sve lokacije pogledajte na ovom linku.

Advertisement

 

Objavljeno 05.05.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!