Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vježbanje zimi: Što hladnoća radi našem tijelu i koliko je odabir odjeće važan?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dolaze hladniji dani, a mnogi među nama ne posustaju od svojeg vježbanja na otvorenome. Dodatno, ova neobična godina zasigurno će i one zimogroznije dulje zadržati na otvorenom. Stoga, kako bi vježbanje bilo učinkovito, s promjenom temperature važno je uvesti i neke prilagodbe u pripremi za trening pa trening tijekom cijele godine može ostati ugodan i siguran, čak i na otvorenom.  

Naime, kako vježbanje na visokim temperaturama ima neke svoje opasnosti o kojima treba voditi računa (dehidracija, sunčanica i sl.) tako se i tijekom zimskih mjeseci treba pobrinuti kako da izbjegnete opasnosti koje donose hladne temperature. S pravim informacijama o tome što i kako vježbati i obući tijekom zimskih treninga, trening može biti siguran, lišen ozljeda i ugodan, bez obzira na hladnoću i druge vremenske (ne)prilike.

adidas

Stoga, kako se pripremiti za trening na otvorenom i tijekom zime?

Kad govorimo oko odabira vježbi tijekom zimskoga perioda, tu nema razlike. Sve ono što ste radili preko proljeća i ljeta, nastavit ćete raditi i tijekom jeseni i zime. Ono na što morate obratiti ozbiljno pozornost jest – kako ćete se obući. Odjeća koju odabirete mora biti prilagođena treningu koji ćete raditi, ali i vremenskim uvjetima kopiji vladaju.

Za aktivnosti poput trčanja, planinarenja, ali i treninga snage na otvorenom potrebno je odjenuti se slojevito kako bi se komadi odjeće mogli skidati i vraćati kako se tjelesna temperatura bude podizala i spuštala, ali i temperatura zraka.

Tijekom samog treninga, vodite računa o onome što vam tijelo govori: kad vam je pretoplo skinite jedan sloj, kad vam je hladno, ponovo se obucite. Nemojte ignorirati znakove koje vam tijelo daje jer su oni pravi pokazatelj stanja u kojem se nalazite, ali i preduvjet dobroga treninga (ukoliko te znakove poslušate).

Osim slojevitosti, jako je bitno birati odjeću od kvalitetnih materijala  koji će tijelo održavati tijelo toplim i suhim te znoj udaljavati od tijela i isparavati. Ukoliko pada kiša ili je jako vjetrovito savjetuje se odabrati jaknu koja ima oznaku „waterproof“ i/ili „windproof“ koje će vas zaštititi od djelovanja vjetra i kiše.

adidas

Koliko slojeva i kako ih birati?

Odjeću možete podijeliti u tri sloja: donji sloj, srednji sloj i gornji sloj. Njihove funkcije su različite pa po tome treba birati i materijale: funkcija donjeg sloja je održavanje kože toplom i suhom i „tjeranje“ znoja dalje od tijela. Srednji sloj je zadužen za održavanje tijela toplim, a gornji sloj omogućava izvjetravanje znoja i sprječava djelovanje i prodiranje vjetra i kiše/vlage.

Uz funkcionalnost svakog sloja odjeće, važna je i udobnost koja će omogućavati nesputano kretanje tijekom aktivnosti koja se provodi. Dodatno, na kraju ali ne ništa manje važno, kod odjeće biramo i onu koja je rezultat inovativnosti i kreativnosti i koja će pokazati i da osoba koja je nosi drži do stila u svakom trenutku u životu.

Ukoliko ste se prepoznali u prethodnim odlomcima, vježbate na otvorenom, planirate nastaviti i u narednim mjesecima te tražite odjeću koja će vam biti potpora i podrška u ostvarenju željenih rezultata, pregledajte novu adidas COLD.RDY kolekciju koja je izrađena od otpornih i prozračnih materijala koji zadržavaju toplinu, a ne propuštaju zrak i vlagu te je dizajnirana kako bi i profesionalnim i rekreativnim sportašima bilo ugodno u hladnim zimskim uvjetima.

adidas

Objavljeno 09.11.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!