Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Testirali smo: Pametna narukvica Xiaomi Mi Band 5 - izvrsna cijena i funkcionalnost

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Xiaomi Mi Band 5 je prva na listi narukvica koju ću nekome preporučiti ukoliko traži jednostavan, lagan, udoban, povoljan, a uz to sve i posve koristan fitness tracker.

Ona je Xiaomijeva narukvica pete generacije koja vas u nijednom pogledu neće razočarati jer je definitivno najljepša i najpreciznija do sada, a o tome ću govoriti u nastavku teksta.

Dizajn

Budimo iskreni, u dizajnu se Mi Band 5 ne razlikuje previše od njegovog prethodnika četvrte generacije. Glavna razlika je u veličini zaslona koja je na narukvici novije generacije nešto veća (1,1“ u odnosu na 0,96“ kod Mi Banda 4).

Na samom dnu uređaja imamo tipku za upravljanje, a zaslon je osjetljiv na dodir. Cijeli uređaj se jednostavno vadi iz narukvice koja je lako promjenjiva. Na uređaju nema nikakvih otvora, poput zvučnika i mikrofona tako da je vodootporna do 5 ATM.

Vodootpornost sam osobno testirao pod tušem bez ikakvih posljedica, uz preporuku da postavite automatsko zaključavanje zaslona kako kapljice vode ne bi „upravljale“ po uređaju.

xiaomi mi band 5

Zaslon

Uređaj posjeduje osjetljiv na dodir AMOLED 2,5D zaslon koji je otporan na grebanje i masne otiske prstiju. Najveći napredak zaslona je stigao u prošloj generaciji od kada je on u boji, to je također slučaj i kod ove 5. generacije. Postoje 4 razine osvjetljenja koje je potrebno ručno podešavati kako bi vidljivost bila optimalna, na suncu ili u kućnoj, mračnoj atmosferi.

U kući obavezno smanjite svjetlinu kako vas ne bi „zaslijepila“, dok je na suncu podesite na najveću moguću i s očitavanjem neće biti problema! Dugim dodirom početnog zaslona moguće je promijeniti izgled sata, a ima 3 unaprijed instalirana.

Baterija i punjenje

Punjenje se vrši magnetnim punjačem te se uređaj ne mora skidati s narukvice kao kod prethodnika što je puno praktičnije.

Punjenje baterije od 125 mAh traje svega 2 h što je gotovo zanemarivo vrijeme jer je autonomija do 20 dana ili 10 dana uz sve uključene funkcije (konstantno praćenje broja otkucaja srca, primanje poziva i poruka, praćenje kvalitete spavanja).

Funkcije

Xiaomi Mi Band 5 posjeduje ograničenu količinu funkcija, ali uz znatno unaprjeđenje u odnosu na Mi Band 4. Tako kod ove generacije imamo nove funkcije poput mjerenja stresa koje se temelji na srčanom ritmu te vježbu (disanja) za opuštanje. Moguće je praćenje 11 vrsta aktivnosti, za 5 više od prethodnika, a one su:

 • Trčanje na otvorenom
 • Trčanje u zatvorenom (na traci)
 • Vožnja bicikla na otvorenom
 • Vožnja bicikla u zatvorenom
 • Hodanje
 • Trening na orbitreku
 • Veslanje na spravi
 • Joga
 • Preskakanje vijače
 • Plivanje u bazenu
 • Dizanje utega

xiaomi mi band 5

Nema ugrađeni GPS, tako da bi prilikom aktivnosti na otvorenom ukoliko Vam je bitna ruta hodanja/trčanja uređaj trebali povezati s aplikacijom Mi Fit na svome mobilnom telefonu.

Svi ostali podaci s narukvice sinkronizirat će se s telefonom i naknadno kad se vratite s aktivnosti na koju niste ponijeli telefon

Pomoću ugrađenih senzora koji su u ovoj generaciji puno precizniji, uređaj prati korake koji se automatski preračunavaju u prijeđenu udaljenost i potrošene kalorije.

PAI (Personal Activity Intelligence)

Sustav koji prepoznaje kada su Vaši otkucaji visoki, odnosno kada ste aktivni te na temelju toga dobivate PAI bodove. Da bi zadovoljili tjednu aktivnost potrebno je 100 PAI bodova. Ovo je definitivno zgodan način kako bi se „natjerali“ da ostvarite svoje ciljeve na tjednoj bazi.

xiaomi mi band 5

Praćenje kvalitete sna

Uz pomoć Mi Band 5 narukvice moguće je praćenje kvalitete spavanja. U aplikaciji je moguće vidjeti koliko ste vremena proveli u dubokom snu, laganom snu, kada ste zaspali i probudili se te koliko ste vremena proveli budni tijekom noći.

Senzor otkucaja srca

Moguće je kontinuirano praćenje otkucaja srca koje se pokazalo puno preciznije nego na prethodnim verzijama ove narukvice. Naime ovo će dosta povećati potrošnju baterije, čak i za duplo, ali će to i dalje biti i više nego dovoljno, oko 10-ak dana.

xiaomi mi band 5

Prikaz vremenske prognoze

Vremenska prognoza na narukvici se prikazuje za današnji dan i za naredna četiri dana uz ilustracije za kišu, sunce, maglu i sl.

Pozivi i poruke

Pozive i poruke je moguće vidjeti na narukvici dok na njih nije moguće odgovoriti što je i razumljivo za ovakav uređaj koji ima manji zaslon od satova i cjenovno je puno povoljniji.

Nedostatak je taj da ukoliko želite biti obaviješteni o porukama i pozivima na svojoj narukvici, na vašem mobilnom telefonu u pozadini mora konstantno biti pokrenuta aplikacija Mi Fit, ukoliko ju ugasite sa svim ostalim aplikacijama nakon scrollanja po telefonu, ovo neće funkcionirati, a to mi se prilikom testiranja desilo  mnogo puta.

Praćenje menstrualnog ciklusa

Za žensku populaciju je važno napomenuti da vam Mi Band 5 može pomoći da pratite menstrualne cikluse i razdoblja ovulacije te vas upozoriti prije nego što stigne.

Prednosti i nedostatci

Prednosti

 • Povoljna cijena
 • Udobnost i težina uređaja (svega 24 grama s narukvicom)
 • Elegantan izgled
 • Fantastična baterija koju je potrebno puniti 1 ili 2 puta mjesečno (ovisi o praćenju otkucaja srca)
 • Vodootporna do 5ATM
 • Mogućnost praćenja 11 aktivnosti, 5 više u odnosu na prethodnu generaciju

Nedostaci

 • Nema ugrađeni GPS
 • Za dobru čitljivost u raznim uvjetima potrebno je ručno podešavanje osvjetljenja
 • Aplikacija na telefonu mora biti konstantno uključena u pozadini kako bi na narukvici zaprimali poruke i pozive

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Zaključak

S obzirom na cijenu, udobnost i ono što nudi u pogledu funkcija ova narukvica je u svakom pogledu moja preporuka. Veliki plus bi joj bio ugrađeni GPS, ali tome se možemo nadati tek u sljedećoj, 6. generaciji koja nas sigurno neće razočarati!

Ukupna ocjena: 4,3/5 

Pametnu narukvicu Xiaomi Mi Band 5 možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu

Objavljeno 23.12.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!