Klikni i iskoristi do 30% popusta na fitness kardio sprave

8 prednosti dana u kojima pada snijeg (+ koliko kalorija troši grudanje)

Image

Prema prognozama, danas bi napokon trebalo pasti nešto snijega. Nadam se da ćemo biti te sreće da nakon snijega neće uslijediti kiša i uništiti nam bijelo zadovoljstvo. No, ako se to i dogodi u nizini, na planinama bi se moglo nakupiti nešto snijega koji svakako morate iskoristiti i dan provesti u prirodi i na svježem zraku.

Osim što su zabavni, dani u kojima pada snijeg imaju niz prednosti kojih možda niste ni svjesni:

1. Boravak na snijegu računa se kao trening

Kad krenete hodati po snijegu, čak i ako ga ima sam par centimetara, jasno vam je da se radi o puno napornijoj aktivnosti nego kad je suho vrijeme. Ako imate dužu dionicu hoda, kad je završite noge će vam biti umorne i teške, kao da ste odradili trening nogu, a velika je vjerojatnost i da ste se oznojili. Prema nekim procjenama, u sat vremena hodanja po snijegu može se potrošiti čak do 500 kalorija.

grudanje

2. Grudanje troši 500 kalorija u sat vremena!

Ako niste za šetnju snijegom, u vlastitom dvorištu se možete grudati s prjateljima ili članovima obitelji. U sat vremena grudanja koje uključuje i gađanje drugih i izbjegavanje njihovih gruda snijega koje su usmjerene prema vama, možete potrošiti do 500 kalorija, što je jednako kao što biste potrošili i u hodanju po snijegu.

3. Pravljenje snjegovića je dobro za dušu i – srce!

Pravljenje snjegovića će vas sigurno raznježiti – sjetit će vas djetinjstva i odagnati sve što vas u ovom trenutku muči ili izaziva stres. Rolanjem gruda snijega koje su potrebne za izgraditi velikog snjegovića možete potrošiti do 300 kalorija u sat vremena.

4. Kad pada snijeg imate izgovor za – prespavati dan!

Svi smo svjesni svih prednosti i važnosti spavanja, ali i dalje tek rijetki među nama spavaju dovoljno. Dan u kojem pada snijeg, a vi niste primorani nigdje ići savršena je prigoda koju možete iskoristiti za spavanje! Pogotovo ćete dobro spavati ako ste se prošetali po snijegu ili grudali s prijateljima, pa se vratili u topli stan. Skuhajte si čaj i zamotajte se u dekicu, sigurni smo da ćete vrlo lako i brzo zaspati.

grudanje

5. Snijeg će vas natjerati da malo – usporite!

Mnogi od nas žive u jako ubrzanom tempu koji uključuje posao (često više poslova) i spavanje i jako je malo kvalitetno provedenog slobodnog vremena. Snijeg će vas svakako prisiliti da malo usporite, možda ćete morati ostati kod kuće. Ako je tome slučaj, svakako se pokušajte isključiti i zaista odmoriti. Ne brinite, već prvi sljedeći dan kad dođete na posao, posao će vas dočekati i moći ćete prionuti kako ste navikli.

6. Snježno vrijeme će vas potaknuti na zdravije prehrambene navike

Ako je vani snijeg i jako je hladno, mnogi od nas će dan odlučiti provesti kod kuće, a upravo je to izvrsna prilika za kuhanje, isprobavanje nekih novih recepata i uživanje u nekim omiljenim domaćim obrocima. Osim toga, kuhanje kod kuće doprinosi smanjenom unosu hrane i kalorija te razvijanju zdravijih prehrambenih navika, posebno kod djece.

Prema nekim procjenama, zajednički obrok koji je pripremljen kod kuće doprinosi 12% manjem riziku od razvoja pretilosti, 24% većoj šansi za razvoj zdravih prehrambenih navika te 35% manjem riziku od razvoja prehrambenih poremećaja kod djece.

snijeg

7. Hladno vrijeme je prirodan lijek protiv bolova

Kada se govori o akutnim bolovima, hladno vrijeme je pogodno u njihovom smanjenju. Naime, hladnoća općenito sužava krvne žile, što usporava cirkulaciju i smanjuje otekline. Studije pokazuju da osim smanjenja živčanih završetaka za smanjenje boli, hladnoća može povećati i razinu norepinefrina u krvi, prirodnog sredstva za ublažavanje boli.

8. Hladno vrijeme može poboljšati vaš metabolizam!

Hladno vrijeme nesumnjivo donosi i situacije u kojima ćete se doslovno tresti i drhtati od hladnoće. No, izvrsna je vijest da to drhtanje može značajno povećati stopu metabolizma. Čak i umjereno hladne temperature od oko 15 stupnjeva Celzijevih mogu već imati utjecaj na termogenezu, odnosno način na koji naša tijela koriste energiju da nas zadrže toplima. Na taj način možemo povećati ukupnu dnevnu potrošnju kalorija, a kako živa u termometru opada da potrošnja može biti još i veća.

Stoga, ako imate sreće i u blizini ima snijega, iskoristite priliku i provedite barem jedan dan vikenda na snijegu, bolje ćete spavati i bolje se osjećati.

Objavljeno 18.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!