Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vin Diesel: tajne izvanredne forme poznatog akcijskog junaka

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li tko je Mark Sinclair Vincent? Možda vas ovo ime još i može natjerati na razmišljanje (osim ako ste jedan od većih obožavatelja), ali slike koje prate ovaj tekst sigurno vam dovoljno govore na prvu, kao uostalom i sam naslov.

Poznatiji pod imenom Vin Diesel, brzi i žestoki američki filmski glumac, scenarist, redatelj i producent – još je jedan akcijski junak vrijedan naše pažnje. Rođen 1967. godine u New Yorku, na pozornici od malih nogu, strpljivo je radio i čekao da postane poznato ime Hollywooda. I uspio, ne samo radi svog talenta koji ga je korak po korak doveo do uspjeha, izrazite fizičke ali i psihičke snage već i zbog iznadprosječnog izgleda koji mu je u tome sigurno pomogao.

Zanimljiva je priča o razvijanju Vin Dieselove karijere, no ovo nije portal za ljubitelje filmova. Dobro upućeni sigurno znaju nabrojati njegove hit filmove (Planet tame, Spašavanje vojnika Ryana, Brzi i žestoki, Riddickove kronike itd), ali nas fitness entuzijaste prvenstveno zanima koja se to taktika treninga i prehrane skriva iza tog isklesanog tijela s kojim je još 1995. godine ostavio itekakav dojam u svom vlastitom kratkom filmu Multi – Facial te dao do znanja da je na filmskoj sceni zabljesnula nova zvijezda.

Zvijezda koja je već tada, prije sve te slave, svijetu otkrila svoju ljubav prema dobrom izgledu i treningu, a ta ljubav traje još i danas. Upravo ta činjenica Vin Diesela definitivno svrstava među fitness ikone od kojih ponešto možemo naučiti.

Vin Diesel

Trening

Prvo pogledajmo osnovne karakteristike treninga:

  • 3 treninga tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak)
  • Kombinacija niskog i visokog broja ponavljanja
  • Trening izdržljivosti u dane između treninga snage
  • Važnost istezanja, kroz treninge joge i pilatesa

Kako bi održao svoj masivan izgled kojeg njeguje još od svojih mladenačkih dana Dieselov trening pod utjecajem je „old school“ metoda treninga. Drži se dobro poznatih, osnovnih vježbi te kombinacije niskog i visokog broja ponavljanja. Istu pažnju posvećuje i treninzima izdržljivosti u dane odmora od treninga snage, kako bi održavao nizak postotak masti, a ništa manje važno nije vrijeme koje posvećuje praksi joge i pilatesa radi istezanja, opuštanja te održavanja fleksibilnosti, tonusa i ravnoteže među mišićnim skupinama.

Ciljevi njegovih treninga mijenjali su se s godinama. Nekad je bilo bitno dobiti što više mišića, dok je danas fokus prvenstveno na naglašavanju i definiranju određenih dijelova tijela. Slijedi jednostavan plan treninga i prehrane za ostvarenje tog cilja.

Ponedjeljak

Prsa i ramena

Zagrijavanje 5 minuta na traci za trčanje.

Naziv vježbe Broj serija Broj ponavljanja
Bench press, šipkom ili bučicama
Letenje za prsa na kosoj klupici
Sklekovi
Rameni potisak bučicama
Uspravno veslanje šipkom
Lateralno podizanje za srednje rame
4
3
2
3
3
3
5-6
10-12
otkaz
6
8
10-12

Srijeda

Leđa

Zagrijavanje 5 minuta na traci za trčanje.

Naziv vježbe Broj serija Broj ponavljanja
Deadlift
Sjedeće veslanje kabelom, širokim hvatom
Veslanje šipkom
Zgibovi
3
3
3
4
5
8
10
otkaz

Petak

Noge i ruke

Zagrijavanje 5 minuta na traci za trčanje.

Naziv vježbe Broj serija Broj ponavljanja
Pregib bučicom na kosoj klupici
Stojeći Hammer pregib
Triceps ekstenzija na sajli užetom
Uski sklekovi
Nožni potisak
Iskoraci
Stojeće podizanje na listove
3
3
3
2
3
2
2
8
10-12
8
otkaz
10
8
13

Vin Diesel

Plan prehrane

Nije jednostavno održavati takvu mišićnu masu pa se tako Vin Diesel kao ni u treningu ne štedi ni sa hranom. Uz svakodnevni kalorijski suficit od 300-500 kcal strogo pazi na unos masti te se tako njegovih 6-8 dnevnih obroka sastoji od velike količine ugljikohidrata bogatih vlaknima - zelenog lisnatog povrća, voća i cjelovitih žitarica te omiljenog slatkog krumpira. Raznolik izbor kvalitetnih izvora proteina (govedina, piletina, jaja) te multivitamini i riblje ulje nadopunjuju cijelu priču i čine jelovnik uravnoteženim i raznolikim.

Kod Diesela nema puno kompliciranja – on jede i to puno. Iako se većinu vremena trudi jesti što kvalitetnije i zdravije, prvenstveno mu je bitno jesti dovoljno da bi podržao svoje treninge i formu. Sve skupa se na prvi pogled može učiniti prejednostavno no očita jednostavnost ovog plana svejedno ne umanjuje veliki trud kojeg svakodnevno ulaže u sve što radi, što ga je i dovelo do visokog statusa u kojem danas s dobrim razlogom uživa.

Objavljeno 21.10.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!