Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Koji je razlog nastajanja strija na tijelu ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S problemom strija susreće se većina žena, ali i manjina muškaraca. Potpuno ih se nikad ne možemo riješiti, ali možemo spriječiti njihovo nastajanje i smanjiti već učinjenu štetu.

Strije, izdužene, nekoliko milimetara široke, različito dugačke brazde na koži, nastaju zbog stanjenja površinskog sloja kože i promjena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika.

Kada se srednji sloj kože (dermis) naglo rastegne, bilo tijekom trudnoće, naglog povećanja mišićne mase, nagle promjene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremećaja, dolazi do smanjenja elastičnosti kože i do trganja elastičnih vlakana. Rezultat toga su ružne linije po koži tijela - strije.

Ovisno o prirodnom tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje tek poslije dobivaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svjetliji ton od prirodnog tona vaše kože.

Postupno postaju manje primjetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu gdje se koža rastegnula, a najčešće na dijelovima gdje se skladišti salo, abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici.

Prevencija

Kada se strije jednom pojave, ne mogu nikada nestati u potpunosti. Bitno je naći način da ih učinite što manje vidljivima pa zato što ranije počnite tretirati strije raznim preparatima. Dok su još crvene ili crvenkasto smeđe nijanse, veća je šansa da ih neutralizirate.

Jednom kada se linije poravnaju s površinom kože i izblijede, postaju manje vidljive, ali ih je i teže liječiti. Iako postoji teorija da na pojavu strija utječe nasljedni faktor elastičnosti kože, postoje i mjere prevencije koje možete poduzeti kako biste spriječili njihovo nastajanje ili im barem ublažili intenzitet :

1. Masirajte kožu rukavicom ili masažnom četkom kako biste pojačali cirkulaciju.

2. Svakodnevno nanosite hranjive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože.

3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijem.

Liječenje

U ranoj fazi strije se mogu minimalizirati hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E koje pomaže općenitom stanju kože može smanjiti vidljivost strija.

Vitamin A također odlično omekšava kožu, ali nije efektan kao tretinoin ili retin-A, koji pomažu koži da stvori nove zdrave stanice. Kreme su efektne u hidrataciji vanjskog sloja kože, ali ne mogu uvijek prodrijeti dublje u kožu gdje strije u biti i nastaju.

Također, ne mogu promijeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu jako dobro djelovati na strije u nastanku. Može vam pomoći i ružino ulje ili mlijeko za tijelo koje sadrži voćne kiseline (AHA).

One, naime, potpomažu regeneraciju stanica kože, odnosno sagorijevaju vanjski sloj stanica kože pa one unutrašnje zdravije stanice izlaze na površinu poboljšavajući tako teksturu i boju kože čineći je i podatnijom za upijanje hranjivih sastojaka iz krema i losiona koji joj vraćaju elastičnost. Nakon nekoliko tjedana tretmana AHA kiselinama strije postaju manje vidljive, a koža fleksibilnija.

Pomaže i laser

Jedna mogućnost uklanjanja strija je i terapija laserom, koja je djelotvorna samo ako su strije još mlade, odnosno u fazi nastanka. No, ni ovaj tretman ne uklanja strije do kraja nego ih samo izblijedi. Laser reagira samo na tamnije nijanse pa, kada su strije tamnocrvene ili smeđe, bit će i najučinkovitiji.

Za vidljivije rezultate potrebna je serija od barem desetak tretmana. U borbi protiv strija na raspolaganju su vam i razni aparati koji djeluju na na razini kolagena - raspodjeljuju ga, vraćaju koži bolju teksturu, strije postaju manje izražene, a koža ljepša, kao i oni koji laganim usisavanjem i dubinskom masažom područja zahvaćenog strijama pojačavaju cirkulaciju u tkivu i do 200 posto.

Istovremeno izbacuju iz organizma toksine i nakupine vode. Sve to skupa djeluje tako da strije postanu manje vidljive.

U trudnoći

Između 75 i 90 posto žena dobije strije tijekom trudnoće. Pojavljuju se u drugoj polovici trudnoće (šesti i sedmi mjesec) kao jake crvene linije, najčešće u donjem dijelu trbuha, ali moguće su i na drugim dijelovima trbuha, na grudima, stražnjici i bokovima..

Nastaju kao posljedica rastezanja kože, a iako pucanje kože nije bolno, mogu izazvati iritaciju i svrbež. Kao mjera opreza budućim se majkama preporučuju specijalne kreme i losioni protiv strija.

Objavljeno 17.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!