Izazivanje karcinoma kože sunčanjem
Lifestyle

Izazivanje karcinoma kože sunčanjem

Prepune plaže u podne i rano popodne, govore u prilog upozorenjima liječnika - nedovoljnoj educiranosti kupača o štetnim posljedicama izlaganju sunčevim zrakama. Sunce je korisno i bez njega nema života, ali uv - zračenje postalo je prejako ukoliko mu se izlažete bez zaštite, upozoravaju dermatolozi koji se svake jeseni susreću s porastom promjena na koži kod osoba koje su se pretjerano sunčale.

Sunčanje

Osobe svijetle puti, zelenih i plavih očiju te plave i crvene kose , koje imaju velik broj madeža, djeca, ali čak i tamnopute osobe, rizične su za obolijevanje od nekog oblika raka kože, posebno ukoliko borave na suncu u periodu od 10-17h kada je uv zračenje najjače.

Nesmotreni roditelji dovode na plaže bez imalo hlada čak i male bebe, kojima ne samo da smeta vrućina, već na njihovu nježnu, tanku kožu, štetno ultraljubičasto zračenje ima još gori učinak. Stoga ne čudi mišljenje stručnjaka kako se dovođenje djece na plažu kada je najjače sunce, čak može smatrati i zlostavljanjem. Unatoč tome, i dalje se masovno izlaže sunčevim zrakama, pokušavajući ostvariti „brončanu put“, koja je ipak iz godine u godinu sve manje popularna.

Svaka osoba koja je izgorila na suncu do svoje 18. godine barem jedanput riskira maligno oboljenje kože, a čak i nakon toga. Svjedoči tome velik broj osoba mlađe životne dobi koje su bolovale ili nažalost boluju od raka kože. Dokazano je kako uv- zračenje utječe na jezgru gena koji preveniraju tumore, osim što „pali“ zdrave stanice kože.

Sunčevo zračenje izaziva dakle, nekoliko tipova malignih, ali i benignih oboljenja, a najzloćudniji je melanom, rak koji se najbrže širi, a nastaje u melanocitima, stanicama koje koži daju boju, koji se nalaze u epidermisu, gornjem sloju kože. Od njega češće obolijevaju odrasle osobe, ali javlja se i kod djece te adolescenata.

Melanom se u 50-70% javlja zbog ultra ljubičastog zračenja, a osim iz madeža, može se pojaviti i na mjestu pjega i sličnih pigmentiranih dijelova kože. Dermatolozi savjetuju – pregledavajte svoje madeže, naročito ako ste rekreativac ili sportaš koji mnogo vremena provode na suncu ili ukoliko vaše radno mjesto podrazumijeva isto.

Kako bi olakšali samopregled madeža, postoji jednostavno ABCD pravilo, a ono označava početna slova izgleda madeža na koje je potrebno obratiti pozornost: A (asimmetry)/asimetrija – jedna polovica madeža ne odgovara drugoj polovici; B (borders)/rubovi – nepravilni rubovi, bez oštrih ograničenja koje se šire u okolicu s tračcima; C (colour)/boja – crna, siva ili crnosiva boja madeža; D (diametar)/promjer – ukoliko je promjer vašeg madeža veći od 0,5 cm. Potrebno je obratiti pozornost i na svrbež, bol prilikom promjene izgleda madeža ili krvarenje.

Pregled madeža

Karcinom bazalnih stanica pojavljuje se na dijelovima kože koja je najviše izložena štetnom uv zračenju, naročito ako je ono tokom života bilo kronično. Pojavljuje se na najdonjem sloju epidermisa, ne širi se, ali uzrokuje pojavu čireva i zahvaća tkiva i strukture pored koji se nalazi pa tako može zahvatiti živce, mozak i druge organe i sustave. Izgledom je okrugao, biserkast, boje mesa. Ovaj karcinom čini 80% svih karcinoma kože, češće se pojavljuje kod starijih osoba, ali u 5-20% slučajeva javlja se kod populacije u skupini od 20-40 godina. U većini slučajeva pojavljuje se na glavi, licu, vratu i rukama.

Karcinom pločastih stanica, kao što mu i ime govori, nastaje u stanicama najvišeg sloja kože. Agresivniji je od karcinoma bazalnih stanica, ali sporije se širi i može ga se relativno jednostavnim kirurškim metodama odstraniti. Pojavljuje se na zdravoj koži, na mjestima ožiljaka ili ozljeda, a najčešće nastaje na koži oštećenoj od sunca. Svaka ozljeda kože koja dugo ne zarasta zahtijeva pažnju liječnika jer pravovremena reakcija vam može spasiti život.

Već sama preplanula put znak je oštećene kože, a izgorena koža vrlo se brzo počinje guliti jer se na taj način oštećeni dio odbacuje. Koža koja se guli dehidrirana je epiderma i nikako je ne bi smjeli guliti – što je čest slučaj jer vrlo lako možete dobiti infekciju. Ukoliko se niste zaštitili odjećom ili kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom, već ste izgorili na suncu, prvo što morate učiniti je hidrirati kožu.

Učinite to sa nekim vlažnim mlijekom za tijelo ili dobrim starim jogurtom. Pijte mnogo vode jer osim izvana kožu morate napojiti i iznutra. Izbjegavajte sunce dok se koža ne izliječi, posebice zato jer vam ispod oguljenog dijela raste nova mlada koža koje je posebno osjetljiva na sunčevo ultraljubičasto zračenje.

Uživajte na suncu u toplim jesenjim danima kada je uv indeks nizak, a d vitamin se svejedno stvara jer od „prženja“ na jarkom ljetnom suncu, nema pretjerane koristi.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 8 zabluda o kremama za sunce i sunčanju! x 7
    Čak i ako mislite da znate sve što se može znati o suncu, sunčanju i korištenju kreme, istina o ovim popularnim tvrdnjama mogla bi vas začuditi, stoga čitajte dalje.
  • Razuvjerite se - svi mitovi o sunčanju! x 2
    Toplije vrijeme konačno je stiglo, dani će biti sve sunčaniji i topliji i sve više vremena ćemo provoditi vani, na suncu. Tijekom posljednjih godina sve više se govori o lošim stranama sunca koje je s...
  • Solarij - koje su mu dobre, a koje loše strane? x 18
    Ljeto nam se lagano bliži i svi želimo izgledati in. Bitke oko toga da li je solarij manje ili više štetan od sunca stalno se vode. Po jednim stručnjacima solarij je zdraviji jer je UV kontroliran, a ...
Na forumu ima 9 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Izazivanje karcinoma kože sunčanjem

e,da, ja sam preživjela nodularni melanom,dakle ljudi budite oprezni !!!! od same dijagnoze,do 2 operacije,pa kontrole svaka 3 mj. pa svakih 6. vjerujte, vrlo neugodno i bolno iskustvo, i fizički i psihički,iscrpljujuće,nemojte si to dozvoliti,nemojte biti nemarni
baba44
02.08.13. u 21:30
line
Glupost, kupam se po cijele dane, već 30tak godina, i ništa.. pa onda bi po afrike vec odapelo... pustite vi sunce, pazite kemiju koju ubacujute u tebe u obliku hrane, u tom gmu leži zec a ne što prodaju kvazi doktori i razni plačenici...
Bojko77
03.08.13. u 09:09
line
E moj Bojko nekad je puno bolje zadržat neke stvari za sebe a ne lupetat gluposti
Scarpetta
03.08.13. u 16:13
line
[QUOTE=Scarpetta] E moj Bojko nekad je puno bolje zadržat neke stvari za sebe a ne lupetat gluposti[/QUOTE]


baba44
03.08.13. u 20:37
line
ha, ha, ha... gluposti nas okružuju, danas kao nikad, profit prodaje maglu pa tko se peca, peca... glupost tebi, meni nije, kao niti mnogo, mnogo osoba koje poznam a ne mažu se ničim a sunčaju i duplo mojih godina, a ima i tu doktora, ali tako je mediji i nestručnost, profit i eto čuda, bjež od sunca a ne od svih kemija u hrani, kao nekad aspartan u praškovima (ćitaj proteini), danas zna se teški otrov za tijelo, nekad zdravo za pop*zdit... vi bježte od sunca, ja ne, pržim se i imam kožu odličnu, da se ne hvalim bez veze, svatko ima pravo na svoj stav, upravo sam se vratio s plaže, by
Bojko77
04.08.13. u 21:12
line
Hehe...mislim da ovdje svatko živi svoju istinu ;)

Ja bi ovdje ostala suzdržana jer je nemoguće generalizirat, ne postoji jedna istina za svih. Samo ne volim ove izjave tipa - ja se sunčam toliko i toliko godina pa mi nije ništa, što znači da neće ni vama bit. To je kao da netko ko puši cijeli život i doživi 100-tu kaže isto, a znamo koliko ljudi je cigareta stajala života. E sad....u čemu je stvar? Mislim da to nikad nećemo saznat....koji je to skup faktora koji nam dodje glave na kraju i zašto neki prežive sve i svašta, a neki ne.....možda je naša glava i ono što nam u nju uspiju ubacit još i bitniji faktor od svih ovih vanjskih? :) A i same predispozicije....puno je toga što se treba uzeti u obzir prije nego budemo sigurni u išta. Činjenica je da što se više govori o nekim bolestima, to se više ljudi nalazi koji ih imaju. Što je tu uzrok, a što posljedica.... Wink A činjenica je i da živimo u sve zagadjenijem svijetu, sa sve zagadjenijim mislima.

Ne znam...zato ni ne želim zauzimat nikakav stav. Ja sam 2 madeža vadila pred 2 godine....i to sam se dugo dvoumila. Srećom je bilo sve ok.... a da sam se pržila godinama, jesam. Sad nisam više na suncu toliko...ne radi straha, neda mi se, iako ne moru živim još se nisam okupala ove godine...a prošle nisam uopće :D




Gym_girl
05.08.13. u 12:13
line
http://2012-transformacijasvijesti.com/alternativna-medicina/globalna-laz-sunce-ne-izaziva-rak-izaziva-ga-zastita-od-sunca
kokodak
05.08.13. u 14:00
line
ne možemo generalizirati,to stoji!
ja sam se pržila na suncu,bila u solariju,pušila,jela sve i svašta,pila svakave lijekove, stres, i genetika,to sve kad zbrojiš,dobiješ neko sranje!
ugl. kod mene su svi "otišli" od raznih karcinoma
baba44
05.08.13. u 14:29
line
e zato ja idem na plažu u 7 ujutro i ostanem do maksimalno 9 a navečer idem poslije 5 i mogu ostat koliko želim jer se ovim načinom ne moram mazat i ne izgorim :) a ostalo vrijeme na odmoru spavam i jedem i eto tipkam vama poruku :D
Markan1989
05.08.13. u 14:43
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 02.08.2013
Piše:
Iva Pranjić