Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Izazivanje karcinoma kože sunčanjem

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prepune plaže u podne i rano popodne, govore u prilog upozorenjima liječnika - nedovoljnoj educiranosti kupača o štetnim posljedicama izlaganju sunčevim zrakama. Sunce je korisno i bez njega nema života, ali uv - zračenje postalo je prejako ukoliko mu se izlažete bez zaštite, upozoravaju dermatolozi koji se svake jeseni susreću s porastom promjena na koži kod osoba koje su se pretjerano sunčale.

Sunčanje

Osobe svijetle puti, zelenih i plavih očiju te plave i crvene kose , koje imaju velik broj madeža, djeca, ali čak i tamnopute osobe, rizične su za obolijevanje od nekog oblika raka kože, posebno ukoliko borave na suncu u periodu od 10-17h kada je uv zračenje najjače.

Nesmotreni roditelji dovode na plaže bez imalo hlada čak i male bebe, kojima ne samo da smeta vrućina, već na njihovu nježnu, tanku kožu, štetno ultraljubičasto zračenje ima još gori učinak. Stoga ne čudi mišljenje stručnjaka kako se dovođenje djece na plažu kada je najjače sunce, čak može smatrati i zlostavljanjem. Unatoč tome, i dalje se masovno izlaže sunčevim zrakama, pokušavajući ostvariti „brončanu put“, koja je ipak iz godine u godinu sve manje popularna.

Svaka osoba koja je izgorila na suncu do svoje 18. godine barem jedanput riskira maligno oboljenje kože, a čak i nakon toga. Svjedoči tome velik broj osoba mlađe životne dobi koje su bolovale ili nažalost boluju od raka kože. Dokazano je kako uv- zračenje utječe na jezgru gena koji preveniraju tumore, osim što „pali“ zdrave stanice kože.

Sunčevo zračenje izaziva dakle, nekoliko tipova malignih, ali i benignih oboljenja, a najzloćudniji je melanom, rak koji se najbrže širi, a nastaje u melanocitima, stanicama koje koži daju boju, koji se nalaze u epidermisu, gornjem sloju kože. Od njega češće obolijevaju odrasle osobe, ali javlja se i kod djece te adolescenata.

Melanom se u 50-70% javlja zbog ultra ljubičastog zračenja, a osim iz madeža, može se pojaviti i na mjestu pjega i sličnih pigmentiranih dijelova kože. Dermatolozi savjetuju – pregledavajte svoje madeže, naročito ako ste rekreativac ili sportaš koji mnogo vremena provode na suncu ili ukoliko vaše radno mjesto podrazumijeva isto.

Kako bi olakšali samopregled madeža, postoji jednostavno ABCD pravilo, a ono označava početna slova izgleda madeža na koje je potrebno obratiti pozornost: A (asimmetry)/asimetrija – jedna polovica madeža ne odgovara drugoj polovici; B (borders)/rubovi – nepravilni rubovi, bez oštrih ograničenja koje se šire u okolicu s tračcima; C (colour)/boja – crna, siva ili crnosiva boja madeža; D (diametar)/promjer – ukoliko je promjer vašeg madeža veći od 0,5 cm. Potrebno je obratiti pozornost i na svrbež, bol prilikom promjene izgleda madeža ili krvarenje.

Pregled madeža

Karcinom bazalnih stanica pojavljuje se na dijelovima kože koja je najviše izložena štetnom uv zračenju, naročito ako je ono tokom života bilo kronično. Pojavljuje se na najdonjem sloju epidermisa, ne širi se, ali uzrokuje pojavu čireva i zahvaća tkiva i strukture pored koji se nalazi pa tako može zahvatiti živce, mozak i druge organe i sustave. Izgledom je okrugao, biserkast, boje mesa. Ovaj karcinom čini 80% svih karcinoma kože, češće se pojavljuje kod starijih osoba, ali u 5-20% slučajeva javlja se kod populacije u skupini od 20-40 godina. U većini slučajeva pojavljuje se na glavi, licu, vratu i rukama.

Karcinom pločastih stanica, kao što mu i ime govori, nastaje u stanicama najvišeg sloja kože. Agresivniji je od karcinoma bazalnih stanica, ali sporije se širi i može ga se relativno jednostavnim kirurškim metodama odstraniti. Pojavljuje se na zdravoj koži, na mjestima ožiljaka ili ozljeda, a najčešće nastaje na koži oštećenoj od sunca. Svaka ozljeda kože koja dugo ne zarasta zahtijeva pažnju liječnika jer pravovremena reakcija vam može spasiti život.

Već sama preplanula put znak je oštećene kože, a izgorena koža vrlo se brzo počinje guliti jer se na taj način oštećeni dio odbacuje. Koža koja se guli dehidrirana je epiderma i nikako je ne bi smjeli guliti – što je čest slučaj jer vrlo lako možete dobiti infekciju. Ukoliko se niste zaštitili odjećom ili kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom, već ste izgorili na suncu, prvo što morate učiniti je hidrirati kožu.

Učinite to sa nekim vlažnim mlijekom za tijelo ili dobrim starim jogurtom. Pijte mnogo vode jer osim izvana kožu morate napojiti i iznutra. Izbjegavajte sunce dok se koža ne izliječi, posebice zato jer vam ispod oguljenog dijela raste nova mlada koža koje je posebno osjetljiva na sunčevo ultraljubičasto zračenje.

Uživajte na suncu u toplim jesenjim danima kada je uv indeks nizak, a d vitamin se svejedno stvara jer od „prženja“ na jarkom ljetnom suncu, nema pretjerane koristi.

Objavljeno 02.08.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!