VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Akupunktura - što sve znamo o njoj?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Akupunktura (acus, lat. Igla i pungere, lat., zabadati) potječe iz Kine, preciznije negdje od 3. tisućljeća pr. n. e., od kad se prvi puta spominje. Stara kineska medicina ima ishodište u jednoj legendi prema kojoj je ratnik pogođen strijelom na bojišnici ozdravio od bolesti koju je otprije nosio nakon što su mu izvadili strijelu iz rane.

Akunpuktura

Kineska drevna medicina davno je otkrila zapadnom svijetu da energija u čovjekovom tijelu nije materijalna, a možemo je pronaći u 14 glavnih meridijana i 361 točki u kojima ju potičemo akupunkturom. Simulacijom, odnosno ubadanjem iglicama, potičemo određene točke u mozgu koje pak odgovaraju osjećajima trnaca ili topline – dakle, energija je „procirkulirala“, ali za uspostavljanje ravnoteže između Yina i Yanga potrebno je nešto više tretmana, stručnjaci preporučuju i do 15 njih, tijekom nekoliko dana.

Europa je debelo kaskala za medicinom koja je imala efekta na dalekom istoku pa je tako za blagotvoran učinak akupunkture doznala tek u 16. stoljeću. George Soulie de Morant bio je jedan od prvih koji su svoj život posvetili izučavanju akupunkture pa su ga stoga i kinezi prozvali „liječnikom učiteljem“.

Sredinom dvadesetog stoljeća, preciznije 1946. osnovano je međunarodno društvo za akupunkturu u Parizu, a 1979. akupunkturu je priznala Svjetska zdravstvena organizacija i napravila popis čitavog niza tegobi koje se njome uspješno liječe; počevši od neuroloških tegoba kao što su glavobolje, migrene, neuroze, stres pa sve do hipertenzije i hipotenzije, problema sa cirkulacijom, starenjem, bolesti kože, problema sa sinusima i dišnim sustavom, usporavanja procesa starenja, ublažavanja menstruacijskih i mnogih drugih tegoba.

Akunpuktura

Igle s kojima su kinezi nekada davno tradicionalno liječili bile su napravljene od kamena, životinjskih kosti i bambusa, a kasnije je, upotrebom metala započela i upotreba metalnih igala. U današnje vrijeme su najpopularnije željezne igle od nehrđajućeg čelika. Najčešće se koriste jednokratne igle, radi higijene i sprečavanja širenja virusa. Ukoliko se bojite igle, rješenje je akupunktura laserom, sve popularnija u svijetu i kod nas.

U korištenju akupunkture razlikujemo termopunkturu u kojoj se koristi suho lišće biljke mokse iz kojeg se toplina širi u točke tijela koje se nalaze na meridijanima; elektropunktura koja omogućuje elektrostimulaciju dubinskih točaka te laser akupunktura u kojoj se laserom stimuliraju određene točke tijela potpuno bezbolno. Ovo je ujedno i najnovije dostignuće akupunkture, gdje se precizno, higijenski i vrlo djelotvorno stimuliraju i površinske i dubinske točke.

Također postoji i lokalna akupunktura – to je akupunktura uha koje je makrosustav točaka cijelog tijela jer je prebogato živčanim završecima, a do čijeg je otkrića došao njemački znanstvenik neurolog dr. Paul Nogier promatravši ožiljke na ušima pacijenata koji su se liječili od išijasa. Dakako, na uhu se može dijagnosticirati i najmanji problem, počevši od ljuštenja kože, crvenila, povećane provodljivosti. Ovo je jedan od razloga zašto kineska medicina ne preporučuje bušenje uha – nikad ne znamo koju ćemo točku pogoditi bušenjem i tako možda uništiti cijelo jedno područje u organizmu, organ ili kanal kojim teče energija.

Akupunktura je vrlo zahvalna i za ublažavanje bolova zbog svojih analgetskih svojstava, posebno zato jer se prilikom „bockanja“ oslobađa endorfin, a u posljednje vrijeme koristi se kao pomoć pri mršavljenju, za prevenciju bolova u leđima, probleme sa nesanicom i stresom, za liječenje neplodnosti, protiv alergija, odvikavanje od pušenja i još mnoge druge boljke modernog doba.

Dovoljno je da posjetite ovlaštenu ustanovu u kojoj se provodi liječenje akupunkturom i prepustite se stručnim rukama koje će vas bockati iglicama i otklanjati vaše probleme. Pritom se ne morate bojati, možete osjetiti laganu bol, peckanje ili trnjenje iz kojih će proizaći toplina, što se naziva tzv fenomenom De Qi, a znači da je se vaša usporena energija (Qi) pokrenula i vratila u ravnotežu, koja se u raznim životnim okolnostima i stresnim trenutcima itekako može poremetiti, zablokirati ili usporiti te na taj način narušiti zdravlje.

Današnji ubrzani ritam života i sveprisutni stres moraju naći ravnotežu kako bi čovjek mogao normalno funkcionirati. Zašto je ne pronaći u akupunkturi, koja stoljećima pomaže generacijama u čitavom nizu boljki?

Objavljeno 27.03.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!