Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Prekomjerno znojenje - koji su uzroci i kako liječiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Neki od nas neovisno o godišnjem dobu i atmosferskim prilikama imaju problem sa znojenjem koji izaziva nelagodu i ograničava nas u nekim aktivnostima. Taj problem se zove hiperhidroza - generalizirana ili lokalna pojačana funkcija znojnih žlijezda.

Znojenje

Normalno je da znojenje pomaže u regulaciji tjelesne temperature, tako da stvara učinak hlađenja, ali prekomjerno znojenje nije dobro za opće zdravlje organizma.

Fiziološka hiperhidroza javlja se kod pojačanog fizičkog rada, u trudnoći, kod pretilih osoba, u klimakteriju, u vrućoj klimi.

Može se javiti u stanjima kada postoji pojačana produkcija i koncentracija kateholamina (adrenalina i noradrenalina). To su stanja poput kardiovaskularnog urušaja i hipoglikemije.

Pojačano znojenje može nastati i kao reakcija na uzimanje nekih kemijskih supstanci. To mogu biti lijekovi (aspirin, penicilin, kortikosteroidi), alkohol i nikotin. Kofein također može uzrokovati pojačano znojenje. Kada poremećaj znojenja, nije simetričan, onda se tu vjerojatno radi o oštećenju živčanog sustava.

Pojačano znojenje može biti uzrokovano i emocionalnim i psihičkim stresovima.

Liječenje

  • Generalizirana hiperhidroza liječi se terapijom osnovne bolesti koja je u podlozi ovog poremećaja. Sustavni antikolinergici (lijekovi koji utječu na smanjeno izlučivanje žlijezda znojnica) djeluju samo privremeno, a mogu imati problematične nuspojave kao što su suha usta, nejasan vid, poteškoće pri mokrenju.
  • Lokalizirana hiperhidroza liječi se antiperspirantima, od kojih je najučinkovitiji aluminijev klorid (20-25%) - nanosi se navečer 2-3 puta tjedno na suhu kožu pazuha, tabana ili dlanova.
  • Lijekovi, koji se primarno koriste za sprečavanje pretjeranog znojenja u stresnim situacijama
  • Mehanička blokada izvodnih kanala znojnica
  • Iontoforeza, korištenje kupke kroz koju prolazi slaba istosmjerna struja što rezultira blokiranjem znojnih kanala
  • Botox, botulinum toxin A, injekcije koje sprečavaju živce da šalju signale koji stimuliraju znojne žlijezde. Poboljšanje uslijedi kod 95 posto oboljelih nakon tjedan dana, no olakšanje je privremeno, sam učinak traje do šest mjeseci, a ovakav način liječenja se mora ponavljati kako bi se održavali rezultati
  • Operativni zahvat odstranjivanja koncentriranih skupina žlijezda u području pazuha. Nuspojave ove operacije uključuju poteškoće s pokretanjem ruku.

Znojenje

Pomozite si sa nošenjem udobne, po mogućnosti vunene ili pamučne odjeće koja ne sprječava isparavanje i ima moć upijanja, pojačana higijena (pranje dezodorirajućim sapunima, uporaba dezodoransa ili pudera za ublažavanje neugodnog mirisa), uporaba antiperspiranata, brižljiva higijena stopala: učestalo pranje dezodorirajućim sapunom, svakodnevno mijenjanje čarapa (vunene ili pamučne) i cipela s kožnim potplatom uz redovito provjetravanje, uporaba dezodoransa i pudera. Savjetuje se nošenje šire odjeće kako bi zrak slobodno cirkulirao uz tijelo.

Objavljeno 01.05.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!