VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako prehrana utječe na zdravlje / razvoj bolesti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U javnosti često čujemo pojmove poput zdrava i nezdrava prehrana, no znamo li točno što znači jedna, a što druga? Po logici stari, zdrava prehrana je ona koja doprinosi zdravlju, dok nezdrava utječe na razvoj bolesti.

Kad govorimo o zdravoj prehrani, među nutricionistima postoji konsenzus o tome što je zdrava prehrana: kao zlatni standard uzima se mediteranska prehrana koja doprinosi zdravlju, kako njegovom održavanju, ali i povratu u slučaju bolesti.  No, znamo li što je nezdrava prehrana, odnosno kako prehrana doprinosi bolestima?

Na zdravlje svakoga od nas direktno utječu faktori poput genetskog materijala, ponašanja, ali i okoliša. Prehrana je jedan od faktora koji direktno utječe na zdravlje, kako pozitivno tako i negativno. Stoga, prehrana nikako ne bi trebala biti birana po kriteriju „ovo volim ili ne volim jesti“, već po onom puno važnijem: „ovo mi doprinosi zdravlju“.  Stoga, u nastavku članka doznajte kako prehrana utječe na razvoj pojedinih bolesti.

zdrava hraa

Kako promjenama prehrana poboljšati zdravlje?

Studija koju su proveli Micha i sur. pokazala je da prehrana utječe na stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Otkrića iz navedene studije donose prijedloge kako se promjenama prehrambenih navika može poboljšati zdravlje.

Poznato je da prehrambeni plan koji doprinosi zdravlju sadrži voće, povrće, punozrnate žitarice i malomasne mliječne proizvode. Također, zdrava prehrana sastoji se i od malomasnog mesa, peradi, ribe, grahorica, jaja i orašastih plodova. Istovremeno, zdrava prehrana znači i potpuno izbacivanje ili maksimalno ograničen unos zasićenih i trans masti, soli i dodanih šećera.

Čega je previše, a čega premalo?

Znanstvenici su analizirali kako 10 prehrambenih faktora utječe na rizik od preuranjene smrti od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa tipa 2, koji se skupno nazivaju kardiometaboličkim bolestima.

Znanstvenici su potvrdili da je rizik od preuranjene smrti od 3 navedene bolesti / stanja povećan kod osoba koje u svojoj prehrani imaju visok udio soli, mesne prerađevine, zaslađene napitke i neprerađeno crveno meso.

Također, rizik od smrti je bio povećan kod osoba koje nisu jele dostatne količine orašastih plodova i sjemenki, omega-3 masnih kiselina iz morskih riba, povrća, voća, punozrnatih žitarica i polinezasićenih masti. Prema provedenoj analizi, čak oko 45% smrtnih slučajeva može se povezati s lošim prehrambenim navikama, odnosno premalo ili previše pojedinih namirnica.

Stoga, upravo primjerena, uravnotežena prehrana može i treba biti najbolji način prevencije navedenih bolesti i poboljšanja stanja u slučajevima već narušenog zdravlja.

zdrava hrana

Reference:

  1. Micha R, Penalvo JL, Cudhea F, Imamura F, Rehm CD, Mozaffarian D. Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States. JAMA. 2017 Mar 7;317(9):912-924. doi: 10.1001/jama.2017.0947.

Objavljeno 09.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!